​Care bancă din top trei are cea mai mică rată a creditelor neperformante

Eforturile băncilor comerciale de a-şi curăţa bilanţurile încep să de roade, însă dintre primele trei bănci din sistem, una singură a reuşit să-şi reducă rata creditelor neperformante sub procentul de 10% conform standardelor EBA (Autoritatea Bancară Europeană) în primele nouă luni ale anului. În ultimul trimestru din 2016 şi celelalte bănci vor trebui să realizeze acest lucru până, conform cerinţelor BNR.
Gabriela Ţinteanu - mie, 16 nov. 2016, 22:06
​Care bancă din top trei are cea mai mică rată a creditelor neperformante

Singura bancă din top trei care şi-a redus neperfomantele până la nivelul de 5,5%, la jumătate faţă de cerinţa BNR, este Banca Transilvania. Rata creditelor neperformante pentru primele nouă luni din 2016 a scăzut de la 9,75% în aceeaşi perioadă din 2015 la 5,5%, în ciuda faptului că banca ardeleană a cumpărat anul trecut Volksbank, recunoscută pentru rata creditelor neperformante, în special a celor în franci elveţieni.

O scădere la fel de importantă, de aproape 50%, a raportat şi BCR, unde scăderea ratei NPL-urilor (non performerd loans) a fost de la 22% la sfârşitul lunii septembrie anul trecut la 13,3% la sfârşitul lunii septembrie 2016.

A doua bancă din sistem (din punct de vedere al activelor), BRD a raportat la rândul său o scădere a creditelor neperformante de la 16% la 10,6% în primele nouă luni din 2016 faţă de aceeaşi perioadă din 2015.

În acest context, top trei cele mai puternice bănci din punct de vedere al activelor deţinute este inversat din punct de vedere al creditelor neperformante deţinute, Banca Transilvania fiind banca cu cea mai mică rată a NPL-urilor, urmată de BRD şi abia pe locul trei de BCR.

În acelaşi timp, soldul creditelor BCR rămâne cel mai ridicat din piaţa bancară, la 32,49 miliarde de lei, faţă de 28,4 miliarde de lei la BRD şi 27,6 miliarde de lei la Banca Transilvania.

BCR a obţinut în primele nouă luni 2016 un profit net de 1,14 miliarde lei (255,4 milioane euro), cel mai mare din întregul sistem bancar. Rezultatul operaţional a fost de 1,06 miliarde lei (238,1 milioane euro) cu 11,1% mai redus decât în anul precedent, 1,2 miliarde de lei (270,5 milioane euro), din cauza veniturilor operaţionale mai mici, afectate de impactul unei contribuţii reduse din derularea creditelor neperformante şi un mediu dominat de scăderea dobânzilor.

Rezultatele financiare ale BRD la nouă luni arată o creştere solidă a profitului net la 606 milioane lei, mai mare cu 67,9% faţă de perioada similară a anului trecut, graţie îmbunătăţirii veniturilor, controlului costurilor şi scăderii costului net al riscului. Excluzând elementele nerecurente (reprezentate în cea mai mare parte de câştigul din tranzacţia Visa) profitul net a crescut cu 45,4%.

Profitul net al Băncii Transilvania este de 657 milioane lei, iar cel al Grupului Financiar Banca Transilvania este de 698 milioane lei. Ritmul de creștere al veniturilor din comisioane operaționale: 15,3%. Eficiența operațională BT confirmă trendul înregistrat în primul semestru al acestui an, raportul cost/venit fiind de 40%. Dacă excludem efectul tranzacției Visa Europe, care se ridică la 185 milioane lei, valoarea indicatorului cost/venit rămâne la o valoare confortabila, de 43%.

Te-ar mai putea interesa și
Al doilea an Covid-19: Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 2 miliarde de lei, de peste două ori mai mare decât anul trecut – analiză
Al doilea an Covid-19: Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 2 miliarde ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate, are deficit de peste 2 miliarde de lei în primele două luni din 2021, cel......
Puterea de la Havana a decis să le permită cubanezilor să taie vite și să vândă carne de vită
Puterea de la Havana a decis să le permită cubanezilor să taie vite și să vândă carne de vită
Autorităţile cubaneze au anunţat relaxarea unei interdicţii introdusă în urmă cu mai multe decenii cu privire la vânzările ...
Peste 73.200 de firme din sectorul HoReCa ar putea să beneficieze de ajutoare de stat
Peste 73.200 de firme din sectorul HoReCa ar putea să beneficieze de ajutoare de stat
Peste 73.200 de companii din sectorul HoReCa ar putea beneficia de o schemă de ajutor de stat cu un buget de 500 de milioane ...
Fitch ia în calcul să amâne până anul viitor deciziile referitoare la ratingurile mai multor țări
Fitch ia în calcul să amâne până anul viitor deciziile referitoare la ratingurile mai multor țări
Agenţia de evaluare Fitch a anunţat miercuri că este posibil să aştepte până anul viitor înainte de a lua o decizie ...