Care este chiria medie solicitată de proprietari în luna august

Creşterea cererii pe piaţa închirierilor produsă de începerea unui nou an universitar nu a generat, în luna august, şi o majorare a chiriilor pe segmentul apartamentelor vechi, pretenţiile proprietarilor rămânând la un nivel similar cu luna iulie 2012, conform unui raport al site-ului Anunturiparticulari.ro.
Economica.net - vin, 07 sept. 2012, 10:13
Care este chiria medie solicitată de proprietari în luna august

Astfel, în luna august, chiria medie pentru o garsonieră sau apartament de două camere a fluctuat cu doar doi euro, iar la unităţile cu 3 şi 4 camere chiar a scăzut pe un interval de 30 de zile. Dacă în urmă cu patru ani, cu aproximativ 400 de euro, un chiriaş putea achita chiria pe o lună pentru o garsonieră, în 2012, cu aceeaşi sumă, poate închiria un apartament cu 3 camere în Bucureşti.

Chiria medie solicitată de proprietari în luna august pentru o garsonieră a ajuns la 227 euro, în creştere cu doar un euro comparativ cu luna iulie 2012 şi cu 2% mai mică decât în luna august 2011, când chiria trecea de pragul de 230 euro.

Pe segmentul apartamentelor cu 3 şi 4 camere, în decurs de o lună, chiria medie solicitată de proprietari a scăzut. Astfel, unui chiriaş aflat în căutarea unui apartament de trei camere i s-a solicitat în luna august o chirie de 413 euro, cu 2% mai puţin comparativ cu luna iulie 2012, când chiria ajungea la 422 euro. Diferenţa este şi mai mare raportat la luna august 2011, proprietarii solicitând atunci în medie 452 euro/lună, cu 9% mai mult decât în prezent.

Chirii mai mici s-au înregistrat şi pentru apartamentele de patru camere. În luna august 2012, statisticile Anunturiparticulari.ro indică o chirie medie de 565 euro/lună pentru acest tip de unităţi, cu 14% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011, echivalentul a aproximativ 100 de euro.

O situaţie aparte are loc şi în ceea ce priveşte oferta imobiliară nou apărută pe piaţă. În august 2012, s-a înregistrat cel mai mic număr de oferte consemnat în această perioadă din 2009 şi până în prezent. Puţin peste 2.600 de apartamente au fost scoase la închiriere în luna august 2012, oferta fiind cu 11% mai mică în comparaţie cu august 2010.

Peste 40% din totalul ofertei imobiliare nou apărute pe piaţă luna trecută revine apartamentelor de două camere şi reprezintă puţin peste 1.100 de unităţi. Dacă în iulie cei interesaţi puteau găsi pe piaţă 974 oferte noi pentru garsoniere, în august, oferta a scăzut până la 955 garsoniere. Oferta imobiliară este completată de apartamentele cu 4 camere, 104 astfel de unităţi apărând pe piaţa închirierilor în luna august, cu 24% mai puţine decât în luna august 2011, dar la un nivel similar cu luna iulie 2012, conform datelor Anunturiparticulari.ro.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...