1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 6 º

Finanţe şi bănci

Care este riscul de neplată în relaţiile comerciale cu companiile româneşti. La ce capitol stau mai bine Botswana şi Namibia

Companiile româneşti inspiră o încredere „moderată” din punctul de vedere al riscului de neplată în tranzacţiile comerciale, potrivit analiştilor de la firma de cercetare Euler Hermes, care face parte din grupul Allianz.  Din acest punct de vedere, companiile din România sunt mai rău văzute decât cele din Botswana, Maroc şi Namibia. România a primit aceleaşi clasificări ca Bulgaria, Ghana, sau Ungaria.

13 iul, 2015 | | ECONOMICA.net

România este considerată o ţară cu risc mediu (rating B) privind neplata datoriilor pe termen mediu de către companiile rezidente şi cu risc moderat (rating 2) de neplată a datoriilor pe termen scurt de către aceleaşi companii, potrivit clasificării Euler Hermes.

Compania Euler Hermes face parte din Grupul Allianz şi este unul dintre liderii mondiale care oferă servicii de asistenţă privind creditele comerciale.

Companiile din Botswana, Maroc şi Namibia au primit ratingul B1, ceea ce înseamnă prezintă un risc de neplată pe termen scurt mai scăzut decât cel al companiilor româneşti. De un rating B1 se bucură şi China şi India.

România a primit aceeaşi Rating (B2) ca Bahrein, Brazilia, Bulgaria, El Salvador, Filipine, Ghana, Indonezia, Iordania, Niue (o insulă autonomă din Noua Zeelandă), Portugalia, Tailanda şi Ungaria.

Stau mai bine cu riscul de neplată pe termen lung (rating BB2) Bahamas, Lituania, Trinidad Tobago şi Uruguay.  Mai rău: Slovenia şi Tunisia (B3) şi Cipru (B4). Vezi toate datele în fisierul ataşat.

Clasificarea Euler Hermes pleacă de la rangul cel mai favorabil AA1 şi coboară până la D4 şi estimează riscul de neplată a companiilor rezidente într-o ţară, în funcţie de sute de indicatori cantitativi şi calitativi, în care analiştii caută descrierea cât mai veridică a riscurilor macroeconomice, politice, comerciale şi ale mediului de afaceri dintr-o ţară. Compania nu face publice aprecierile unor anumite companii, dar le furnizează clienţilor, printre care gigantului Allianz din domeniul asigurărilor, din al cărui grup Euler - Hermes face parte.

Analiştii germani consideră că percepţia despre firmele româneşti are de suferit din cauza slăbiciunilor generate de instabilitatea guvernamentală, eşecului de a lua măsuri anticopruţie, arieratelor sectorului public, a vulknerabilităţilor sistemului bancar, a „marilor datorii din sectorulprivat (mjai ales în valută)” şi a datoriei externe mari.
 
 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO