Care este ţara cu cel mai ieftin internet şi pe ce loc se află România

Cel mai ieftin abonament de internet în bandă largă este în Ucraina, cu un cost de 5 dolari pe lună, iar cel mai scump este în Mauritania, unde locuitorii scot din buzunar 768 de dolari pe lună, dacă vor să aibă acces la internet broadband, potrivit unui studiu derulat de cable.co.uk. România se află pe locul zece în acest clasament, cu un preţ lunar de 14,42 de dolari.
Lidia Neagu - sâm, 10 nov. 2018, 13:26
Care este ţara cu cel mai ieftin internet şi pe ce loc se află România

Compania britanică specializată în studierea pieței de broadband arată, în studiul său, că România a urcat o poziţie în top faţă de anul trecut, cu o diferenţă de cost de 1,12 dolari. Cu toate acestea, ţara noastră se află pe prima poziţie în regiune.

„Toate cele 13 țări din regiunea Europei de Est au căzut în primele 50 de cele mai ieftine din lume. Numai o țară din această regiune a ajuns în primele zece țări: România, pe locul zecea, cu un cost mediu al pachetului de bandă largă de 14,42 dolari. Internetul broadband în Europa de Est nu este numai ieftin, ci (la fel ca în regiunea baltică) foarte rapid datorită saturației ridicate a FTTP. De exemplu, România și Ungaria (prima și a treia în această regiune) se află printre primele zece țări din lume, cele mai rapide”, se arată în studiu.

După Ucraina, a doua cea mai ieftină ţară din punct de vedere al costului pentru i9nternet este Sri Lanka (5,65 de dolari), urmată de Iran (8,2 dolari) şi Rusia, cu 9,77 dolari pe lună.

În Europa de Vest, Italia deţine cel mai ieftin internet, cu un cost mediu de 29,48 de dolari pe lună, urmată de franţa (31,14 dolari), Germania (36,68 de dolari) şi Monaco, cu un cost de 37 de dolari.

„Deşi multe țări oferă acces mai rapid de la un an la altul, iar preţul pentru pachetele de internet de bandă largă fluctuează – uneori sălbatic – de la o țară la alta, în medie prețul la nivel mondial rămâne în mare parte neschimbat, scăzând doar cu 1,64%”, a declarat Dan Howdel analist la cable.co.uk.

La celălalt capăt al clasamentului pe lângă Mauritania, care se află chiar pe ultimul loc, se regăsesc țări precum Papua Noua Guinee, Namibia, Lao și Paraguai.

La nivel global, viteza internetului în bandă largă a crescut în medie cu 23% în intervalul 2017-2018, ceea ce ar fi putut duce la o scumpire. Totuşi, chiar dacă preţul a fluctuat în sus sau în jos, în fiecare stat, în medie preţul a scăzut cu 1,64%,

Pentru realizarea studiului, compania britanic[ a analizat datele din 195 de state între 15 august şi 20 septembrie 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Tesla își propulsează un model pe prima poziție a clasamentului mondial, dar pierde din profit
Tesla își propulsează un model pe prima poziție a clasamentului mondial, dar pierde din profit
Datele companiei de cercetări de piață JATO Dynamics arată că Tesla Model Y a devenit cel mai vândut vehicul din întreaga lume în primul trimestru al anului 2023. În același timp, o......
Profitul celui mai mare investitor imobiliar din România a intrat la apă în T1
Profitul celui mai mare investitor imobiliar din România a intrat la apă în T1
Profitul celui mai mare investitori imobiliar din România a intrat la apă în T1. CPI Property Group, deținută în proporție ...
Trafic intens pe DN1, în Valea Prahovei
Trafic intens pe DN1, în Valea Prahovei
Se circulă în coloană, duminică la prânz, pe drumul naţional DN 1 Ploieşti - Braşov, în Valea Prahovei, pe sensul ...
DEER alocă peste 63,5 milioane de lei pentru servicii de citire a contoarelor
DEER alocă peste 63,5 milioane de lei pentru servicii de citire a contoarelor
Distribuţie Energie Electrică România (DEER) alocă 63,554 milioane lei, fără TVA, pentru servicii de citire contoare ...