Interviu Mircea Căpăţînă, Smart Bill: Cele mai frecvente greşeli pe care le fac antreprenorii români şi ce avantaje unice oferă piaţa locală

"Când banii circulă, totul se desfăşoară cu altă viteză". În România, antreprenorii au dezavantajul că piaţa locală este mai mică decât în alte ţări, mai ales puterea de cumpărare. Baza de costuri este însă mai avantajoasă şi e mai uşor să fii competitiv, crede Mircea Căpăţînă, co-fondator şi business development manager Smart Bill, companie antreprenorială care a atras finanţări de peste un milion de euro în ultimul an şi operează unul dintre cele mai utilizate programe de facturare şi gestiune contabilă din România, prin care au fost procesate anul trecut facturi în valoare totală de peste 2 miliarde de euro.
Economica.net - mar, 06 iun. 2017, 21:02
Interviu Mircea Căpăţînă, Smart Bill: Cele mai frecvente greşeli pe care le fac antreprenorii români şi ce avantaje unice oferă piaţa locală

Principalele sfaturi ale lui Mircea pentru tinerii antreprenori: să fie atenţi la nevoile clientului şi să se concentreze pe un produs cât mai bun, să nu încerce să facă multitasking, cel puţin la început.

„Clientul este esența la nivel micro – trebuie să știi foarte bine cine este clientul tău și de ce vrea să fie clientul tău, să înțelegi foarte bine nevoia pe care trebuie s-o rezolvi pentru acel posibil client. În opinia mea, cele mai multe business-uri rămân mici sau eșuează din două motive: fie nu-și înteleg bine clientul, fie activează într-o piață prea mică sau prea saturată. Un alt sfat pe care îl pot da antreprenorilor la început de drum este să se concentreze pe un produs, pe un serviciu care să rezolve cât mai bine nevoia clientului. Din păcate nu poți face mai multe lucruri foarte bine deodată”, a spus Mircea Căpăţînă de la Smart Bill într-un interviu acordat, prin email, ECONOMICA.NET.

Smart Bill a lansat, în luna mai, Smart Bill Conta, prima aplicaţie de contabilitate online, bazată pe o platformă cloud. Aplicația se adresează antreprenorilor, IMM-urilor, contabililor sau firmelor de contabilitate care își fac contabilitatea „in-house” și care doresc să-și eficientizeze cu mult timpul de operare

Aproximativ 50.000 de firme şi PFA-uri folosesc serviciile Smart Bill de contabilitate online. Lansată în 2007 la Sibiu, compania a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de 1,5 milioane de euro. Smart Bill a atras, anul trecut, o finanţare de 1,06 milioane de euro de la Catalyst România şi Gecad. Acţionarii Smart Bill sunt Radu şi Ioana Hasan (24%, respectiv 23%), Mircea Căpăţînă (17,5%) şi Lucia Todea (3,4%).

Smart Bill îşi propune să uşureze munca de contabilitate, în special înregistrarea facturilor – cea mai cronofagă sarcină a contabililor – şi se adresează atât experţilor contabili cât şi antreprenorilor care se ocupă „in-house” de contabilitate.

În continuare, redăm intregral interviul ECONOMICA.NET cu Mircea Căpăţînă de la Smart Bill.

De ce Smart Bill? Cui se adresează?

„Smart Bill este un produs 100% antreprenorial, creat de antreprenori pentru antreprenori și nu de experți pentru experți.
Când am dezvoltat Smart Bill ne-am gândit în primul rând să rezolvăm o nevoie pe care o aveam noi, iar acest lucru ajută teribil deoarece e cel mai bun mod de a te pune în pielea clientului. În present, Smart Bill se adresează unui procent de aproximativ 90% dintre firmele și entitățile din România care emit facturi.”

Cum aţi început afacerea şi cum aţi ajuns să atrageţi investiţii de peste un milion de euro? Ce sfaturi ai pentru antreprenorii mai tineri?

„Încă din studenție m-am imaginat ca fiind antreprenor. Gândul că voi fi angajat îmi era greu de acceptat, poate și pentru că mi-am văzut părinții care au avut același loc de muncă timp de 25 de ani. În plus visam la a face lucruri să se întâmple, la libertate. Cred că toți trei am avut motivații asemănătoare. Chiar dacă sunt importanți și necesari, nu banii au fost visul nostru și cred că acesta este unul dintre motivele pentru care după mai bine de 10 ani încă suntem foarte bine aliniați.
Întotdeauna am avut dorința de liberate, să pot alege să fac ce vreau când vreau.
Cel mai important sfat pe care îl am pentru tinerii antreprenori este să-și înțeleagă foarte bine clientul și piața. Aceste două lucruri se leagă foarte mult unul de altul. Par evidente, dar în realitate antreprenorii exact aici greșesc cel mai mult, iar aceasta este baza pe care construiești tot.
Clientul este esența la nivel micro – trebuie să știi foarte bine cine este clientul tău și de ce vrea să fie clientul tău, să înțelegi foarte bine nevoia pe care trebuie s-o rezolvi pentru acel posibil client.
Piața este nivelul macro – numărul total de potențiali clienți, cât de mare poti să ajungi, cât de mari sunt sau pot fi competitorii tăi. Piața dă dimensiunea «jocului».
În opinia mea, cele mai multe business-uri rămân mici sau eșuează din două motive: fie nu-și înteleg bine clientul, fie activează într-o piață prea mică sau prea saturată.
Un alt sfat pe care îl pot da antreprenorilor la început de drum este să se concentreze pe un produs, pe un serviciu care să rezolve cât mai bine nevoia clientului. Din păcate nu poți face mai multe lucruri foarte bine deodată. Observ acest lucru în multe arii, la mulți antreprenori. Când au lipsă de focus dezvoltă un produs de care nu sunt foarte convinși că poate crește, și atunci se apucă să încerce alte lucruri, pe principiul «să nu pună toate ouale în același coș», fără ca ei să aibă măcar «2-3 ouă».
În urma experienței am înțeles că este important să te focusezi pe un singur serviciu sau produs, pe care să-l execuți cât mai bine având în permanență clientul în minte.”

Cum vedeţi principalele provocări pentru antreprenorii din România?

„Pentru piața din România business-urile au dezavantajul că piața locală este mai mică decât în alte țări, atât din punct de vedere numeric, dar mai ales din punctul de vedere al puterii de cumpărare, iar educația noastră financiară este mai mult orientată pe a nu plăti decât pe a plăti.
În antiteză, ca o experiență personală, când am fost în Statele Unite aveam senzația că la orice colț de stradă trebuie să dau bani, orice interacțiune cu un vânzător presupunea plata unor servicii. Am înțeles că la ei toată lumea cere și toată lumea plătește, și din acest motiv banii circulă, de aici și termenul de «currency». Când banii circulă lucrurile se întâmplă. Adică totul se desfășoară cu altă viteză.
Ce cred că este important de menționat faptul că în România poți face un business care este mai ieftin de întreținut, dar care să activeze pe piața globală. Observ tot mai des trendul asta, ceea ce este minunat. Practic, tehnologia elimină o grămadă de bariere.
O altă oportunitate pe care o pot vedea pe această piață mai imatură în ceea ce privește cultura de business este că e mai ușor să fii competitiv față de o piață foarte matură, dezvoltată. Dacă înțelegi bine nevoia clientului, dacă îți pasă să rezolvi acea nevoie, atunci devii competitiv, este mai ușor să faci clientul fericit, să fii memorabil, iar aceasta este o strategie câștigătoare. Dacă reușești acest lucru poți avea și luxul de a nu concura pentru cel mai mic preț. Din punctul meu de vedere, a concura la preț este cel mai nefericit mod de a fi competitiv. Foarte puține business-uri reusesc să ajungă mari atunci când marele lor avantaj competitiv este prețul mic.”

Cum ar putea fi imbunatatit Codul Fiscal, din punctul de vedere al Smart Bill? Care ar fi cele mai la indemana masuri?

„Sunt foarte multe lucruri ce țin de birocrație care le ocupă timp important contabililor, motiv pentru care aceștia nu pot avea suficient timp și focus pentru ceea ce este cu adevărat important: să-și ajute clienții cu know-how.
Noi, prin versiunea de contabilitate a Smart Bill încercăm să contribuim exact aici, să ajutăm contabilii să aibă mai mult timp pentru clienți, consumând mai puțin timp pentru munca manuală, lipsită de valoare.”

Ce planuri de viitor aveti? Cum veţi creşte de aici înainte?

„Misiunea Smart Bill este de a deveni cel mai bun prieten al antreprenorilor români. Ne dorim ca Smart Bill să ajungă asemeni unui sistem de operare al unei afaceri care să automatizeze numeroase procese de business, eliminând munca manuală și oferind mult know- how antreprenorilor.
Tocmai am semnat un proiect în valoare de 600.000 euro co-finanțat din fonduri europene, prin care vom lucre la un modul care va avea și o componentă de inteligență artificială și care va fi dezvoltat împreună cu două universități din Cluj și din Iași.
Pentru Smart Bill, cea mai bună cale de a crește este să oferim cât mai multă valoare clienților noștri și cu cât programul va face mai multe pentru utilizatori, cu atât forța de gravitație va fi tot mai mare. La Smart Bill simplitatea în utilizare a fost unul din principalele avantaje, iar acest lucru va rămâne neschimbat.”

Cum poate ajuta o soluţie de tipul Smart Bill un IMM din România?

„Prin adoptarea soluției Smart Bill utilizatorii câștigă timp și bani cu emiterea, livrarea, managementul documentelor, respectiv facturi, chitanțe, avize, proforme, note de intrare, bonuri etc. De asemenea, au o imagine de ansablu mai clară a afacerii deoarece pot accesa informațiile de care au nevoie, oricând de oriunde, de pe orice dispozitiv conectat la internet.
Un alt aspect important este faptul că se diminuează rata de greșeli, deoarece programul face o mulțime de operațiuni singur – de la prealuarea automată a datelor clienților, până la calcule. Orice afacere își poate îmbunătăți activitatea deoarece are acces la informații critice în timp real. Pe scurt: te ajută să fii un mai bun antreprenor.
Acestea se întâmplă deja, însă chiar în viitorul apropiat valoarea adusă de Smart Bill va crește semnificativ.”

Te-ar mai putea interesa și
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut loc în aprilie
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut ...
Forțe armate palestiniene, dintre care una pretinde că face parte din gruparea islamistă Hamas, au furat luna trecută un total de 66 de milioane de euro din seifurile mai multor sucursale bancare......
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28, ...
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
În noaptea de Înviere, linia de tramvai 41 va avea un program de funcţionare prelungit, până la ora 03.00, pentru a ...
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Statele Unite vor să ofere insulelor din Pacific o "alegere mai bună" decât China, chiar dacă Washingtonul singur nu ...