Care sunt cele mai profitabile regii de publicitate online

Mediacafe, Q2M şi Mediafax Group conduc detaşat în clasamentul celor mai profitabile regii de publicitate online, pe o piaţă estimată la 41,2 milioane de euro în care majoritatea jucătorilor se confruntă cu pierderi.   
Alina Stanciu - mie, 18 iul. 2012, 15:09
Care sunt cele mai profitabile regii de publicitate online

Mediacafe, regia de media online care reprezintă Yahoo pe piaţa locală, sub conducerea lui Mihai Fanache, a raportat pentru anul trecut un profit net peste 882.000 de lei (în jur de 208.000 de euro) reprezentând 8,6% din cifra de afaceri netă. 

Urmează Q2M, compania din domeniul vânzării de spaţii publicitare online, fondată de Dragoş Stanca şi care a ajuns cea mai profitabilă a doua companie din acest domeniu de activitate, conform bilanţurilor aferente anului 2011 şi publicate de Ministerul Finanţelor Publice. Q2M a raportat pentru 2011 un profit net de peste 491.000 de lei (peste 116.000 de euro) la o cifră de afaceri de peste 6,2 milioane de lei (1,47 milioane de euro). La începutul acestei luni, Q2M a anunţat fuziunea cu Thinkdigital România, membră a grupului de digital media şi marketing interactive Thinkdigital, printre altele reprezentant oficial al Facebook pe zona de vanzari. 

ThinkDigital România a obţinut anul trecut un profit net de aproximativ 21.400 de lei (5.000 de euro) şi o cifră de afaceri de 1,65 de milioane de lei (391.000 de euro). 

Conform anunţului celor două companii, Dragoş Stanca va conduce noua entitate, care va functiona sub numele Thinkdigital si se va afilia retelei care mai cuprinde inca 5 tari din regiune.

Poziţia a treia după valoarea profitului net obţinut în 2011 a fost adjudecată de către Mediafax Group, companie condusa de Orlando Nicoara, unul dintre pionierii vanzarilor online din Romania, cu 81.668 de lei (19.300 de euro) la o cifră de afaceri de peste 69,3 milioane de lei (16,4 milioane de euro). Portofoliul Mediafax Group include printre altele si publicatii print precum The One, ProSport, Pro Motor, cotidianul financiar Ziarul Finanicar, o agenţie de ştiri – Mediafax. şi o platformă digitală, este cea mai mare regie de publicitate online după cifra de afaceri.

Restul regiilor de publicitate online sunt pe pierdere. Astfel, GoldBach Audience, companie condusa de Calin Rotarus, după o prezenţă de peste 8 ani pe piaţa locală a raportat anul trecut o pierdere netă de 948.000 de lei (224.000 de euro) la o cifră de afaceri de peset 11 milioane de lei (2,6 milioane de euro). GoldBach, care oferă şi servicii de consultanţă şi campanii mobile, gestionează spaţiul publicitar al peste 150 de site-uri, fiind unul dintre cei mai puternici playeri de pe piata, ca numar de site-uri din portofoliu.

InternetCorp, companie de publishing online ce deţine site-uri de business, ştiri şi lifestyle a înregistrat în 2011 pierderi de peste 690.000 de lei (163.000 de euro). Cifra de afaceri a companiei a fost de peste 9,3 milioane de lei (2,2 milioane de euro).

 

AdEvolution & Beyond Media, grup de publicitate online, a inregistrat în 2011 pierderi de 670.000 de lei (158.000 euro) şi o cifră de afaceri de 7,48 milioane lei (1,76 milioane euro) în vreme ce Digital Ads, regia care vinde site-urile NCH, a cumulat anul trecut pierderi de peste 530.000 de lei (125.300 euro) având afaceri nete de 6,1 milioane de lei (1,4 milioane de euro).

Intact Interactive, divizia online a grupului Intact a făcut cu un an în urmă afaceri în valoare de 4,1 milioane de lei (989.000 de euro) , dar au raportat pierderi nete de 1,7 milioane de lei (418.000 de euro). 

Totodată, HTTPool, parte a Httpool Group şi regia de publicitate a Vodafone România a raportat un minus de 100.000 de lei (23.500 de euro) la afaceri de 3,3 milioane de lei (2,2 milioane de euro).

Nu în ultimul rând, Trilulilu a raportat pierderi de peste 623.000 de lei (145.000 de euro) la o cifră de afaceri de 1,79 milioane de lei (416.000 de euro).

Mai sus sunt doar cateva exemple, de companii care reusesc sa atraga bugete online. Conform expertilor consultati de RTV.net, veniturile cele mai mari din Romania le atrage la aceasta ora Google, care nu raporteaza insa aceste venituri in Romania, iar piata este destul de fragmentata, existand si alte regii de publicitate precum si publisheri online mai mici, care aduna bugete mici si medii.

De asemenea, Facebook – reprezentat de Thinkdigital, dar care atrage si venituri directe de la cei care posteaza publicitatea direct in platforma – este unul dintre playerii care aduna din ce in ce mai multi bani de pe piata.

Astfel, valoarea totala a pieţei de publicitate online din Romania se cifrează la 41,2 milioane de euro, conform unor estimări ale Hyperactive, una dintre cele mai mari agenţii locale de marketing interactiv. Estimarile legate de piata locala, care nu include Google, ci mai ales publisheri locali vorbesc de maxim 20 de milioane de euro ca valoare a pietei locale.

Aceasta cifra situeaza Romania in coada clasamentelor din Europa, in domeniu, dupa cum a semnalat recent pe blogul personal, Orlando Nicoara, directorul general al Mediafax. 

 

 


Te-ar mai putea interesa și
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un moment de referință în istoria colecției de automobile. ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...