Care sunt condiţiile contractuale de închiriere a casetelor de valori BCR. Au dreptul clienţii la despăgubiri?

Mai mulţi clienţi ai BCR din Piteşti acuză dispariţia unor importante sume de bani şi bijuterii din casetele de valori închiriate la cea mai mare bancă din România. În ce condiţii închiriază banca aceste casete şi ce scrie în contract.
Mihai Banita - mie, 30 oct. 2013, 10:36
Care sunt condiţiile contractuale de închiriere a casetelor de valori BCR. Au dreptul clienţii la despăgubiri?

Opt piteşteni reclamă dispariţia unor sume importante de bani şi a unor bijuterii din cutiile de valori ale unei sucursale BCR din oraş. O anchetă este acum în derulare pentru a stabili dacă şi în ce condiţii au dispărut banii depozitaţi în seifurile băncii.

Clienţii susţin că averi de până la 400.000 de euro le-au dispărut din bancă, şi s-au oferit să se supună unui test cu detectorul de minciuni, pentru a proba sinceritatea. Nu este cunoscut motivul pentru care clienţii au preferat să pună sume cash atât de mari într-un seif, în loc să facă depozite bancare. Unii au motivat că nu vor să depună banii în cont din pricina comisioanelor prea mari, însă nici închirierea unei casete de valori nu e gratis. Comisionul este de 124 de lei pe lună, inclusiv TVA, iar plata se face în avans.

Banca nu vrea să ştie ce ai în căsuţă

În cazul depozitelor bancare sau a conturilor curente, suma este cunoscută exact de către bancă, şi orice modificări ale soldurilor sunt uşor de urmărit, în timp ce în cazul căsuţelor de valori, băncii nu îi este comunicată valoarea depunerilor.

De fapt, contractul de închiriere precizează clar că banca se obligă să păstreze secretul operaţiunilor efectuate de client, motiv pentru care nu este în măsură să ateste conţinutul casetei de valori.

Astfel, în cazul unor astfel de evenimente, cuantificarea precisă a valorilor dispărute, dacă acestea chiar au dispărut, este dificilă. Practic, este cuvântul clientului vs. cuvântul băncii, iar cea din urmă susţine că nu ştie ce e în casete.

Două chei şi o cartelă

Potrivit contractului de închiriere, obţinut în varianta draft de la o sucursală BCR, caseta se deschide cu două chei diferite, una a băncii şi una a clientului. Acesta are acces la casetă doar cu actul de identitate şi o legitimaţie tip eliberată de către bancă. Clientul poate să desemneze şi ale persoane care să aibă acces la casetă, iar acestea sunt menţionate în contract.

Banca se asigură să păstreze caseta într-o încăpere adecvată şi sigură, iar clientul poate plasa în casetă cam ce doreşte, cu excepţia câtorva obiecte. Potrivit contractului, clientul se obligă să nu păstreze în casetă arme, muniţii, explozibili, narcotice, substanţe toxice, bunuri a căror deţinere este interzisă de lege, precum şi orice fel de produse perisabile sau urât mirositoare, valori furate.

BCR nu se declară responsabilă pentru modul de utilizare a casetei, respectiv, dar fără a se limita la, natura bunurilor depozitate în aceasta de căre client, nici pentru operaţiunile efectuate de acesta în legătură cu bunurile astfel depozitate, se mai arată în contract.

Când poate deschide BCR caseta clientului

Clientul are obligaţia să plătească în avans chiria casetei. Dacă lasă valorile în casetă fără să plătească chiria, BCR poate să interzică accesul clientului, până acesta nu face plata.

Dacă nu plăteşte comisioanele aferente, BCR are dreptul ca, după 3 luni de la data expirării contractului să solicite instanţei de judecată autorizarea de a deschide caseta de valori.
„Deschiderea forţată a casetei de valori se va face în prezenţa unui notar public, conform prevederilor legale şi a dispoziţiilor instanţei de judecată”, se arată în contract.

Nu se înţelege exact ce înseamnă deschiderea forţată, dacă asta implică spargerea mecanică a căsuţei sau deschiderea acesteia cu o cheie aflată în posesia băncii.

Pe portalul instanţelor de judecată am găsit mai multe cazuri în care băncile au cerut dreptul de a deschide casetele abandonate, inclusiv un caz în care BCR cere asta. Din dispozitivele de pe portal se înţelege că magistraţii au permis băncilor să îşi recupereze contravaloarea chiriei neplătite şi a penalităţilor din valorile găsite în casetă.

În cazul BCR, comisionul de penalizare este de două ori valoarea comisionului lunar.

Au clienţii dreptul la despăgubiri?

Potrivit contractului, BCR nu este responsabilă pentru degradarea în timp a bunurilor păstrate în caseta de valori sau care necesită condiţii speciale de climatizare.

Ce se întâmplă, însă, dacă valorile au dispărut din casetă?

Oficialii BCR spun că nu au nicio obligaţie să despăgubească clienţii.

„Banca nu are obligaţia legală de a acoperi pierderile clienţilor, dar considerăm că avem obligaţia de a evalua orice factori şi proceduri interne care ar fi putut influenţa apariţia incidentului. Vom trata orice obligaţie morală în sensul despăgubirii clienţilor în mod responsabil şi echilibrat cu ajutorul organelor acreditate”, se arată într-un comunicat remis ECONOMICA.NET.

Contractul de închiriere pare să spună altceva, însă, potrivit clauzei 9.2. din secţiunea „Răspundere contractuală”.

„Dumneavoastră ne puteţi pretinde daune numai în cazul pierderii sau deteriorării bunurilor în cazul acţionării de către Noi, BCR, cu rea intenţie sau culpă gravă”, se arată în contractul tip.

Reaua intenţie şi culpa gravă nu sunt definite suplimentar.

Ce mai spun cei de la BCR

„Siguranţa serviciilor BCR pentru clienţi este pe primul loc, iar toleranţa faţă de astfel de incidente este zero. Specialiştii băncii colaborează intens cu Poliţia şi a pus la dispoziţia anchetatorilor toate probele materiale şi înregistrările electronice pentru stabilirea adevărului. Aşteptăm finalizarea anchetei, până în acest moment neexistând nicio dovada despre implicarea unor angajaţi ai băncii în incidentele reclamate.

În urma incidentului, facem o revizuire completă a standardelor de securitate şi procedurilor aferente în cadrul tuturor locaţiilor unde oferim acest serviciu.

Reamintim faptul că banca oferă serviciul de închiriere a casetelor de valori fără a solicita clienţilor declararea conţinutului acestora; clienţii sunt singurii care cunosc ce conţin şi cât valorează bunurile din casetele de valori proprii. Conform procedurii, clienţii NU sunt insotiţi de personalul băncii în momentul deschiderii efective a casetelor de valori, astfel încât funcţionarii băncii nu pot vedea în niciun fel conţinutul acestora”, se arată în comunicatul remis ECONOMICA.NET.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul românesc Uzinsider se apucă să facă o fabrică de turbine la Ploiești. Depune cerere să finanțeze investiția prin Fondul de Tranziție Justă
Grupul românesc Uzinsider se apucă să facă o fabrică de turbine la Ploiești. Depune cerere să finanțeze investiția ...
Una dintre firmele din grupul Uzinsider a anunțat că deschide un punct de lucru pentru construcția de turbine hidraulice în incinta unei fabrici din Ploiești și va depune solicitare ca 75% din......
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă toate soluţiile pe care le au pe masă
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă ...
Programul ''Made în România'' are o importanţă foarte mare în strategia Bursei de Valori Bucureşti şi, prin acesta, ...
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru ...
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC ...