Care sunt dobânzile şi costurile creditelor pentru investiţii imobiliare

2017 pare să fie anul creditelor pentru achiziţionarea sau construcţia de locuinţe. Programul Prima Casă a atins un maxim istoric al solicitărilor de garantare, fiind înregistrate zilnic peste 500 de noi solicitări. Băncile au pregătit produse proprii de creditare pentru a face faţă cererii.
Economica.net - vin, 26 mai 2017, 15:55
Care sunt dobânzile şi costurile creditelor pentru investiţii imobiliare

MEDIAFAX prezintă câteva dintre produsele de creditare (credite pentru investiţii imobiliare cu ipotecă), după consultarea site-urilor principalelor bănci care vând astfel de credite.

În afara costurilor menţionate în oferta băncilor, solicitanţi trebuie să acopere costul asigurării imobilului şi, în anumite cazuri şi asigurarea de viaţă.

Nu toate băncile afişează toate comisioanele percepute, dar nici Dobânda Anuală Efectivă (DAE), care este un bun instrument pentru a compara ofertele creditorilor din perspectiva tuturor costurilor creditului (dobândă, comisionul de analiză a dosarului de credit, comisionul anual de administrare a creditului şi alte costuri, după caz).

Alpha Bank

Dacă salariul se încasează prin bancă scade comisionul de analiză dosar la 450 de lei faţă de 900 de lei, iar DAE este 4,62%/an (4, 82% dacă salariul nu este încasat prin bancă). Cheltuieli cu evaluarea garanţiei sunt de 420 de lei. Prima rată, în cazul în care s-a optat pentru rate descrescătoare, este de 1.546,25 de lei, dacă se încasează salariul prin bancă şi 1.569,82 de lei dacă veniturile se încasează printr-o altă bancă.

BCR

DAE este 5,09%, iar rata lunară este de 1.295,6 lei în cazul în care se optează pentru rata fixă pe cinci ani şi ulterior variabilă. Iar taxa de evaluare a apartamentului care urmează să fie achiziţionat este de 370 de lei.

BRD

În cazul în care se optează pentru încasarea salariului prin bancă, comisionul de analiză a dosarului este de 500 de lei, costul evaluării imobilului de 370 de lei, iar DAE 4,33%, rata lunară fiind de 1.253 de lei.

CEC Bank

Banca oferă două tipuri de credite ipotecare: cele supuse Legii 77/2016 (Darea în plată) şi cele care nu se supun acestei legi. Astfel, în cazul celor ce intră sub incidenţa Dării în plată, dobânda este de 4,01%. Ratele sunt descrescătoare şi încep de la 1547,66 de lei/lună. În cazul celor care nu intră sub umbrela acestei legi, rata începe de la 1393,66 de lei/lună, iar dobânda este 3.01%. În ambele cazuri, comisionul lunar de administrare a creditului este 0.04 %. Banca nu specifică care este costul de analiză al dosarului.

Banca Transilvania

DAE este de 4,55%, iar valoarea ratei este de 1.234 de lei/lună. Costurile suplimentare sunt: comision de analiză dosar – 250 de lei, dacă veniturile se primesc într-un cont la bancă/450 de lei standard, comision anual de administrare: 150 lei/an, comision evaluare imobil- 450 de lei pentru apartament/ 700 de lei pentru casă, vilă, teren şi construcţii, comision AEGRM (Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare): 66 de lei pentru fiecare garanţie.

ING Bank

DAE este de 4,85%, comision de analiză-1.500 de lei, nu există comision lunar de administrare, iar asigurare de viaţă de grup la NN Asigurări de Viaţă S.A este 0,35%/12 pe lună. Rata lunară este de 1.230,77 de lei Se finanţează până la 65% din valoarea imobilului ipotecat.

Leumi Bank

Pentru creditele investiţii imobiliare se achită un comision de analiză de 400 de euro şi un comision de administrare cont curent de 4 lei. Nu există comision de administrare credit. Rata lunară este 1.189,53 de lei, iar DAE 4,10%.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Sectorului 3 vrea să împrumute 500 de milioane de lei pentru cofințarea proiectelor de renovare energetică a clădirilor
Primăria Sectorului 3 vrea să împrumute 500 de milioane de lei pentru cofințarea proiectelor de renovare energetică ...
Primăria Sectorului 3 intenţionează să contracteze un împrumut în valoare de 500 de milioane de lei, care ar urma să fie folosiţi la cofinanţarea proiectelor cu bani europeni pentru......
USR îi acuză pe Ciolacu și Burduja că în loc să trateze cu cea mai mare responsabilitate criza din domeniul energetic, fac exerciții de imagine organizând comandamente inutile
USR îi acuză pe Ciolacu și Burduja că în loc să trateze cu cea mai mare responsabilitate criza din domeniul energetic, ...
Uniunea Salvați România îi acuză, sâmbătă, pe prim-ministrul Marcel Ciolacu şi pe ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ...
Bucureștiul și șase județe din sud-estul ţării se vor afla duminică sub Cod galben de caniculă
Bucureștiul și șase județe din sud-estul ţării se vor afla duminică sub Cod galben de caniculă
Capitala şi şase judeţe din sud-estul ţării se vor afla duminică sub Cod galben de caniculă, potrivit unei atenţionări ...
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a majorat tarifele la import pentru o gamă largă de bunuri de larg consum, inclusiv vin, bere, dulciuri, biscuiţi ...