1EUR = 4.8357 RON | Bucureşti 33 º

Finanţe şi bănci

Care sunt românii care au strâns cei mai mulţi bani la pensia privată

Valoarea medie a contului de pensie privată obligatorie este de circa 1.200 de euro, însă o mică parte a cotizanţilor, de circa 1% din total, au reuşit să strângă de trei ori mai mult.

01 oct, 2017 | ECONOMICA.net

La zece ani de când România a implementat sistemul pensiilor private obligatorii, cele mai "grase" conturi de pensie privată se ridică la aproape 16.000 de lei, potrivit ultimelor date ale Autorităţii pentru Supraveghere Finaciară (ASF). Însă doar unu la sută dintre cei peste şase milioane de participanţi sunt în această situaţie.

"Cele mai mari valori ale conturilor s-au înregistrat la participanții bărbați cu peste nouă ani vechime în sistem (un număr de contribuții virate cuprins între 109 și 120) situați în grupa de vârstă 35 – 39 ani (1,25% din total participanți cu contribuții virate), cu 15.991 lei și 40 – 44 ani (1,52% din total participanți cu contribuții virate), cu 15.010 lei", se arată în raportul ASF referitor la evoluţia sistemului de pensii private după primele şase luni ale acestui an.

Aşadar cei mai mulţi bani au fost strânşi, evident, de cei care au contribuit lună de lună în cei zece ani de când există pilonul doi (deci au avut constant un job în această perioadă) şi care, atunci când a apărut sistemul erau tineri, având între 25 şi 29 de ani.

Situaţia este doar cu puţin diferită în cazul femeilor care au strâns cei mai mulţi bani în contul de pensie privată. Sumele sunt ceva mai mic, aşa cum era previzibil, (în continuare femeile sunt plătite mai prost decât bărbaţii, în România), dar ceea ce surprinde oarecum este faptul că femeile cu cei mai mulţi bani în conturi sunt mai tinere decât bărbaţii.

"Pentru participanții femei, cele mai mari valori s-au înregistrat, de asemenea, la participanții cu peste nouă ani vechime în sistem (un număr de contribuții virate cuprins între 109 și 120), dar cu vârsta cuprinsă între 30 – 34 ani (0,32% din total participanți cu contribuții virate), cu 14.293 lei și 35 – 39 ani (0,75% din total participanți cu contribuții virate), cu 13.436 lei", potrivit datelor ASF.

Sumele reprezintă valori medii pentru grupele respective.

Valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat era de 5.404 lei, la jumătatea anului, adică nici măcar 1.200 de euro.

Potrivit legislaţiei actuale, banii strânşi în contul de pensie privată de pe pilonul 2 se rambursează celui care a cotizat, la împlinirea vârstei de pensionare, într-o singura traşă.

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO