Care va fi cea mai atractivă bursă din lume la începutul anului 2015, potrivit Tradeville

Experienţa de după 2008 a analiştilor şi investitorilor îi face mai atenţi la alte criterii de plasament decât cele clasice, fundamentale. O economie merge sau începe să meargă mai rău? Bursa care reprezintă acea economie ar putea să meargă mai bine şi cotaţiile să crească! De ce şi care ar putea să fie cea mai atractivă bursă din lume la începutul anului 2015, explică Mihai Nichişoiu, analistul casei de brokeraj Tradeville, specializat pe pieţele lumii.
Adrian N. Ionescu - joi, 01 ian. 2015, 22:06
Care va fi cea mai atractivă bursă din lume la începutul anului 2015, potrivit Tradeville

„Alunecarea economiei chineze va continua. Fenomenul este structural şi se manifestă deja cu o forţă teribilă”, spune Mihai Nichişoiu, de la casa de brokeraj Tradeville. Creşterea capacităţii excedentare de producţie va deveni tot mai subsatnţială, la fel ca şi creşterea datoriilor corporaţiilor non-financiare. Iar inflaţia va suferi o „cădere masivă”.

Din perspectivă imobiliară, „în multe dintre ariile metropolitane excluzând Beijing, Shanghai şi Shenzhen, ar fi nevoie de un orizont de timp cuprins între 25 şi 40 de luni pentru eliminarea stocului curent al apartamentelor nevândute”.

Deşi tot mai redus, ritmul de creştere al creditării tot este dublu faţă de rata de creştere a PIB. „Cea mai mare parte din banii nou creaţi este destinată susţinerii capacităţii de producţie excedentare – şi, în ultimă instanţă, supravieţuirii sistemului în ansamblul său”, scrie Mihai Nichişoiu în comentariul său.

„Ce nebunie! Cum aş putea să fiu „bullish” (dornic de cumpărare) pe bursa de acţiuni din China? De fapt: cum aş putea fi incredibil de „bullish” pe bursa locală?”, se întreabă analistul de la Tradeville, retoric.

Răspunsul „este simplu şi ancorat într-o experienţă globală post-2008. Ca investitor pe bursă, mă interesează mai puţin dacă economia locală alunecă. Ma interesează în mod esenţial dacă banca centrală este capabilă şi dispusă să reacţioneze. Mai exact: ştiind că economia locală va continua să încetinească, este pregatită banca centrala a Chinei (PBoC) pentru o relaxare importantă a conditiilor monetare?”, explică Mihai Nichişoiu, noul raţionament al investitorilor.

De aici începe cursa de urmărie şi anticipare a mişcărilor băncii centrale. Şi investitorii vor reacţiona în funcţie de semnele date de aceasta, pe care le vor decoda aşa cum face Mihai Nichişoiu în comentariile sale de pe site-ul Tradeville.

Bursa chineză ar putea fi cea mai atractivă la începutul anului 2015, din considerentele legate de felul în care banca centrală va stimula economia. Din considerente similare, bursele europene şi inclusiv Bursa din Bucureşti ar putea fi şi ele mai atractive decât au fost în 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca....
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...