1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 4 º

News

Carmen Dan: După dezbaterile privind statutul poliţistului vom şti dacă societatea vrea să-i dea poliţistului protecţie

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Carmen Dan, a spus, joi, la o întâlnire cu şefii inspectoratelor de poliţie din ţară, că la finalul dezbaterilor privind statutul poliţistului se va şti dacă societatea vrea să îi dea poliţistului protecţia şi pârghiile necesare sau rămânem în situaţia confuză de acum, dar atunci nu-l putem facem responsabil pe poliţist de tot ce nu merge bine într-o comunitate. "În situaţia în care dorim un poliţist care nu trebuie să fie atât de protejat precum am propus noi, atunci ar fi bine să nu îi mai acuzăm de toate relele şi de toate problemele care se întâmplă în viaţa de zi cu zi a comunităţii", a afirmat Dan, citată de News.ro.

09 noi, 2017 | News.ro

Temele discutate de ministru cu şefii inspectoratelor de poliţie din ţară, care a avut loc la Braşov, au fost deficitul de personal, pachetul legislativ privind creşterea autorităţii poliţistului, pregătirea pentru iarnă şi gestionarea din punct de vedere al ordinii publice a evenimentelor de sfârşit de an, potrivit News.ro.

În ceea ce priveşte lipsa de personal, ministrul Afacerilor Interne a spus că anul viitor se vor încadra două promoţii de agenţi, precum şi ofiţerii care termină Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza". De asemenea, vor fi organizate şi concursuri pentru ocuparea unor funcţii din sursă externă.

În ceea ce priveşte noile propuneri legislative privind întărirea autorităţii poliţistului, Carmen Dan a spus că acest proiect este în dezbatere publică şi MAI este deschis oricăror discuţii.

"Practic, la finalul dezbaterilor pe acest proiect de lege vom şti dacă noi ca societate vrem să-i dăm poliţistului nivelul de protecţie şi pârghiile legale necesare sau să nu-i dăm aceste pârghii, să rămânem în situaţia confuză de acum, dar atunci nici nu-l putem facem responsabil de tot ce nu merge bine într-o comunitate", a afirmat ministrul Carmen Dan.

Ea a spus, joi seară, la Sibiu, după înâlnirea pe care a avut-o la Braşov cu şefii din MAI, că din partea societăţii civile au fost făcute propuneri sustenabile pentru acest proiect, care vor fi incluse în pachetul legislativ.

"Trebuie să stăm să ne gândim cu calm pentru că mi-aş dori să înceteze odată propagarea acestei teorii a drobului de sare şi să ne punem întrebarea firească: de fapt, ce ne dorim? Ne dorim un poliţist protejat, cu autoritate, care să respecte şi să fie respectat în egală măsură? Atunci, aceasta este planul în care putem face acest lucru, nu poate fi decât planul discuţiilor şi al dialogului, sau ne dorim un poliţist care să mai facă câte o eroare pe ici- pe colo sau un poliţist pe care să îl luăm de fiecare dată în lumina reflectoarelor să îl acuzăm că nu este pregătit, că nu are cum să se protejeze, că face un abuz atunci când acţionează, fără să analizăm aşa cum este normal care sunt limitele acestor acţiuni poliţieneşti. În situaţia în care dorim un poliţist care nu trebuie să fie atât de protejat precum am propus noi, atunci ar fi bine să nu îi mai acuzăm de toate relele şi de toate problemele care se întâmplă în viaţa de zi cu zi a comunităţii. Acesta este punctul nostru de vedere şi nu facem nimic pentru a impune ceva, ci doar ne dorim să existe dialog şi toată lumea să contribuie să avem o relaţie între poliţist şi cetăţean bazată pe respect şi pe încredere", a mai spus Carmen Dan.

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică, în 2 noiembrie, proiectul de lege privind întărirea autorităţii poliţistului. Una dintre măsurile propuse se referă la mărirea amenzii pentru persoana care refuză să se legitimeze la solicitarea organelor de ordine publică de la maximum 500 de lei la maximum 1.500 de lei. De asemenea, persoana dusă la secţia de poliţie pentru verificare poate pleca după 24 de ore chiar dacă nu i-a fost stabilită identitatea, această măsură având până acum doar caracter administrativ.

Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki a cerut Ministerului Afacerilor Interne clarificarea sau eliminarea unor propuneri de modificare a legilor poliţiei despre care spune că favorizează abuzurile - de la incriminarea unor „simple huiduieli" la proteste până la reţineri pe durată nedeterminată sau obligarea cetăţenilor să stea în „poziţie inofensivă" în faţa organelor de ordine.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO