Cartel Alfa: Guvernul trebuie să actualizeze salariul minim cel puţin cu rata inflaţiei

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" susţine că măsura luată de Guvern privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale de către administraţiile locale este justificată doar dacă este însoţită de actualizarea cel puţin cu rata inflaţiei a salariului minim garantat în plată.
Economica.net - lun, 17 dec. 2012, 11:14
Cartel Alfa: Guvernul trebuie să actualizeze salariul minim cel puţin cu rata inflaţiei

„Lipsa unei actualizări de acest gen este neproductivă atât pentru mediul economic cât şi pentru motivarea lucrătorilor. Valoarea salariului minim în plată pe economie se impune a fi actualizat, cu atât mai mult cu cât cheltuielile legate de asigurarea traiului de zi cu zi au crescut de la an la an, iar prin măsurile luate în ultimii trei ani raportul între salariul minim şi salariul mediu va creşte, ceea ce creşte discrepanţele între cetăţenii României”, se arată într-un comunicat de presă al Confederaţiei „Cartel Alfa” remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Reprezentanţii „Cartel Alfa” au precizat că o a doua problemă care ar trebui corect rezolvată este cea legată de tichetele de masă, despre care se vehiculează că urmează a fi blocate de la acordare şi în 2013.

„Vă reamintim că politica salarială în domeniul bugetar stabilită în 2009 nu a fost pusă în practică nici în ziua de azi, iar reducerile salariale de 25 la sută (recuperate de Guvernul dumneavoastră începând cu data de 1 decembrie), nu au făcut decât să accentueze diferenţele de salariu, în salariile bugetarilor, iar intenţia exprimată de a bloca acordarea tichetelor nu face decât să înrăutăţească situaţia, anulând în anumite cazuri recuperarea făcută”, arată sindicaliştii în comunicatul citat.

CNS „Cartel Alfa” solicită Guvernului să analizeze cu multă atenţie cele două probleme, care într-un stat democratic trebuiau să facă, înaintea de decizia Guvernului, obiectul unui dialog social cu partenerii sociali reprezentativi la nivel naţional, lucru care nu s-a întâmplat.

„Salariul minim şi tichetele sunt două aspecte care ţin de politica de motivare şi creştere a productivităţii muncii, dar fac parte din programul de guvernare, cât şi din angajamentele luate de dumneavoastră faţă de electorat”, se mai arată în comunicat.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că Guvernul nu face decât să comunice rata cumulată a inflaţiei autorităţilor locale, însă nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot reduce taxele cu patru la sută sau le pot majora cu maximum 36 la sută.

Ponta a explicat că Guvernul înştiinţează autorităţile locale care este rata cumulată a inflaţiei pe trei ani, „în care au dreptul dacă vor ei şi dacă votează în Consiliul Local să actualizeze taxele”.

„Deci, eu nu măresc nicio taxă, eu fac ceea ce mă obligă legea, şi anume îi informez pe cei din CGMB, consiliile locale, cât au voie (să modifice cuantumul taxelor – n.r.), că nu au voie să le mărească cu 100 la sută sau cu 50 la sută”, a susţinut Ponta.

Premierul a mai susţinut că „16 la sută este rata cumulată a inflaţiei, iar ei au voie conform legii +/-20 la sută”.

„Adică pot să şi le scadă cu patru la sută taxele, pot să şi le mărească cu 16 plus 20, deci 36 la sută maximum. Nu intervine Guvernul în finanţele publice locale, asta decid consilierii”, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a mai declarat că nu va publica HG privind actualizarea taxelor locale cu inflaţia până nu se va înţelege foarte clar că Guvernul nu măreşte aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflaţiei se poate face doar de către autorităţile locale, dacă doresc.

Guvernul nu va acorda bugetarilor nici anul viitor tichete de masă, tichete-cadou sau de vacanţă, va sista în continuare plata unor indemnizaţii lunare reparatorii pentru o categorie de revoluţionari, va limita gratuităţile la transportul feroviar şi va păstra îngheţate angajările în sistemul public

Aceste drepturi nu au mai fost acordate începând cu anul 2009, iar actualul guvern intenţionează să blocheze plăţile şi anul viitor, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor. Documentul stabileşte categoriile de plăţi şi facilităţi care nu vor fi acordate nici anul viitor, după modelul aplicat în ultimii ani de fostele guverne.

Te-ar mai putea interesa și
Un membru PKK condamnat de justiția turcă a fost extrădat din Suedia
Un membru PKK condamnat de justiția turcă a fost extrădat din Suedia
Un membru al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), condamnat în Turcia, a fost expulzat din Suedia şi a sosit în cursul nopţii la Istanbul, a informat sâmbătă presa turcă, relatează......
Lightyear, prima mașină alimentată de propriile panouri solare, a înregistrat 150 de precomenzi înainte de intrarea în producție – VIDEO
Lightyear, prima mașină alimentată de propriile panouri solare, a înregistrat 150 de precomenzi înainte de intrarea ...
Prezentat în vara acestui an, modelul Lightyear 0, a cărui autonomie poate fi majorată grație panourilor fotovoltaice ...
Elon Musk face publice discuțiile din interiorul Twitter cu privire la cenzurarea acum doi ani a știrii privind laptopul pierdut de Hunter Biden
Elon Musk face publice discuțiile din interiorul Twitter cu privire la cenzurarea acum doi ani a știrii privind laptopul ...
Miliardarul Elon Musk stârnește din nou controverse, de data asta făcând publice discuțiile interne de acum doi ani ...
Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene susține că plafonul de preț pentru petrolul rusesc ar fi trebuit stabilit la 30 de dolari pe baril
Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene susține că plafonul de preț pentru petrolul rusesc ar fi trebuit stabilit ...
Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat sâmbătă că plafonul de preţ pentru petrolul ...