Cartel Alfa: Proiectul de modificare a Legii pensiilor trebuie transmis urgent partenerilor sociali

Proiectul de modificare a Legii pensiilor şi a principiilor pe care acesta este construit trebuie transmis urgent partenerilor sociali, întrucât 'este o lege extrem de importantă ce nu poate fi modificată pe bâjbâite, pe baza unor principii obscure şi nedefinite', atrage atenţia Confederaţia Naţională Sindicală 'Cartel Alfa', într-o scrisoare deschisă transmisă marţi premierului Viorica Dăncilă şi preşedinţilor Partidului Social Democrat (PSD) şi Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE).
Economica.net - mar, 22 mai 2018, 19:39
Cartel Alfa: Proiectul de modificare a Legii pensiilor trebuie transmis urgent partenerilor sociali

‘Discuţiile pentru reforma Legii pensiilor, desfăşurate sub forma unor idei aruncate în spaţiul public, uneori retrase în urma reacţiilor, nu constituie şi nu ţin loc de consultare şi dezbatere. Mai mult, se intenţionează ca proiectul să intre în Parlament la sfârşitul lunii iunie. Este un timp mult prea scurt pentru a fundamenta o modificare radicală a unui sistem extrem de complex şi amplu şi care afectează generaţii de cetăţeni. Desigur, problema pensiilor nu priveşte doar actualii pensionari, ci toţi lucrătorii României care contribuie la sistemele de pensie, asigurându-se pentru perioadele de inactivitate de la finalul carierei. Este o lege extrem de importantă ce nu poate fi modificată pe bâjbâite, pe baza unor principii obscure şi nedefinite. Avem experienţa recentă şi cât se poate de elocventă a Legii salarizării personalului bugetar, unde lipsa unei consultări reale a condus la o lege deficitară, cu mari disfuncţionalităţi, discrepanţe şi discriminări între diverse categorii de bugetari, incoerenţă în aplicare şi nevoia permanentă de corecţii’, se menţionează în scrisoarea semnată de preşedintele CNS ‘Cartel Alfa’, Bogdan Hossu.

Potrivit sursei citate, se doreşte o schimbare de fond a legislaţiei pensiilor, ‘pentru care suntem de părere că este nevoie de minim 6 luni de analize pe bază de cifre, de simulări, dialog social şi dezbateri publice’.

‘Sigur, va fi, ulterior, şi o dezbatere în Parlament, însă Parlamentul nu are expertiza existentă la nivelul Ministerului Muncii, Casei de Pensii şi a partenerilor sociali. Fiecare etapă din procesul legislativ îşi are rostul său. Dacă în Parlament ajunge un proiect de lege strâmb şi generator de disfuncţionalităţi, aşa cum, din nou, a fost situaţia cu Legea salarizării, având în vedere complexitatea subiectului, sunt şanse mici să fie corectat substanţial. Mai ales când vedem cum parlamentarii sunt mai interesaţi de conservarea şi extinderea propriilor privilegii, cum sunt pensiile speciale, decât de o construcţie legislativă solidă şi durabilă. Astfel, considerăm că este nevoie de alocarea unui timp suficient pentru o dezbatere publică amplă, care să angajeze toate structurile societăţii româneşti, în special partenerii sociali ca reprezentanţi ai contribuabililor la sistemele de pensii. Toate acestea pentru evitarea unor conflicte sociale majore’, avertizează organizaţia sindicală.

În acest sens, Confederaţia Naţională Sindicală ‘Cartel Alfa’ solicită transmiterea urgentă către partenerii sociali a proiectului de modificare a Legii pensiilor şi a principiilor pe care este construit acest proiect, ca bază şi punct de plecare pentru orice discuţie pe marginea legii.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a majorat tarifele la import pentru o gamă largă de bunuri de larg consum, inclusiv vin, bere, dulciuri, biscuiţi şi şampon, produse în ţările care susţin sancţiunile impuse Moscovei,......
Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, depistat la o fermă de oi din județul Tulcea
Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, depistat la o fermă de oi din județul Tulcea
Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezenţa virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) ...
O firmă din Iași a descoperit aplicația prin care se pot reduce pierderile de apă din rețea
O firmă din Iași a descoperit aplicația prin care se pot reduce pierderile de apă din rețea
O companie românească de utilități folosește analiză complexă de date pentru reducerea pierderilor de apă. ApaVital ...
ANM: Cod galben de ploi și vijelii în aproape jumătate din țară până duminică dimineața. Cod portocaliu pentru patru județe
ANM: Cod galben de ploi și vijelii în aproape jumătate din țară până duminică dimineața. Cod portocaliu pentru patru ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, două atenţionări Cod portocaliu şi Cod galben de ...