Cartel Alfa solicită convocarea Consiliului Tripartit pentru a discuta despre vânzarea gazelor româneşti pe bursă

Cartel Alfa solicită premierului să convoace Consiliul Naţional Tripartit de Dialog Social pentru a discuta despre vânzarea gazului exclusiv prin bursă, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei.
Economica.net - joi, 18 mai 2017, 15:01
Cartel Alfa solicită convocarea Consiliului Tripartit pentru a discuta despre vânzarea gazelor româneşti pe bursă

‘Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa salută rezultatele Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor cu privire la modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, în sensul reglementării extracţiei de gaze naturale pe teritoriul României. În urma discuţiilor cu federaţiile patronale şi federaţiile sindicale din domeniu, s-a convenit soluţia, acceptată de Comisia pentru industrii şi servicii, potrivit căreia, gazul provenit din producţie internă să fie tranzacţionat prin intermediul unei burse unice, în aşa fel încât preţul să se formeze pe baza cererii şi a ofertei şi orice unitate de exploatare să poată să vândă gazul produs, în mod transparent, beneficiarilor, pe plan intern sau extern’, menţionează sursa citată.

Cartel Alfa speră ca acest fapt să conducă la micşorarea preţului la gazele naturale extrase în România în beneficiul atât al industriei autohtone, cât şi al cetăţenilor români.

‘Solicităm primului ministru să convoace Consiliul Naţional Tripartit de Dialog Social, având pe ordinea de zi această reglementare, cu consecinţe extrem de importante asupra întregii industrii din ţară’, informează Cartel Alfa.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a a declarat joi că Bursa Română de Mărfuri este momentan singura platformă unde se realizează tranzacţii cu gaze naturale, iar eliminarea ei din piaţă nu este oportună

El a fost întrebat care este punctul de vedere al Consiliului Concurenţei privind amendamentul votat marţi în Comisia de industrii din Camera Deputaţilor, potrivit căruia singura bursă licenţiată pentru tranzacţia de gaze naturale va fi OPCOM.

‘Punctul nostru de vedere, similar cu al ANRE (Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie – n.r.), este în esenţă de a menţine ordonanţa şi inclusiv de a menţine două platforme de tranzacţionare, având în vedere faptul că BRM tranzacţionează deja gaze şi atunci dacă nu suntem mulţumiţi de modul cum funcţionează BRM poate că varianta ar fi mai degrabă să îi punem anumite condiţii, să fie mai bine reglementat, dar nu ştiu dacă e o soluţie optimă să eliminăm un actor care e deja prezent pe piaţă’, a spus Chiriţoiu.

El a subliniat că situaţia este diferită faţă de sectorul energiei electrice, unde a fost posibilă licenţierea unei singure burse.

‘În altă ordine de idei, noi am fost de acord la electricitate să fie numai OPCOM, dar acolo BRM nu începuse deja. Deci nu a fost vorba că l-am exclus, ci nu l-am lăsat să intre de frică că s-ar putea împărţi lichiditatea în piaţă. Am zis că temporar e bine să ai o singură bursă pentru a avea mai mult volum acolo şi un semnal de preţ. Problema la gaze este că tranzacţiile nu sunt foarte mari, deci semnale de preţ nu prea avem, iar acele tranzacţii le avem doar pe BRM, nu pe OPCOM. Atunci ni s-a părut riscant să meargă pe ideea de a elimina BRM şi a muta tranzacţiile pe OPCOM, unde nu ne putem da seama că se pot desfăşura în condiţii bune’, a susţinut oficialul Consiliului Concurenţei.

Chiriţoiu a mai spus că, dacă piaţa nu va funcţiona bine în urma acestei decizii, populaţia nu va fi afectată direct de acest lucru, ci mai degrabă consumatorii industriali de gaze. Reamintim că preţul pentru consumatorii casnici va fi reglementat de ANRE până în anul 2021.

Miercuri, Comisia pentru Industrii din Camera Deputaţilor a remis un comunicat în care precizează că a finalizat marţi proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei privind modificare Legii gazelor, iar printre prevederi se numără şi existenţa unui operator unic pe piaţa angro de gaze naturale şi de energie electrică, OPCOM, pe modelul vest-european, pentru a putea creşte lichiditatea pieţei.

‘Comisia pentru industrii şi servicii a finalizat, în data de 16 mai, raportul privind Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 64/2016 (emisă de guvernul Cioloş) menită să modifice şi completeze Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012. Printre principalele modificări aduse de Comisia pentru Industrii se numără obligativitatea vânzării pe platforma de tranzacţionare angro a întregii cantităţi de gaze naturale produse, importate şi exportate, în mod transparent şi nediscriminatoriu; pe model vest-european – http://www.efet.org/EnergyMarkets/VTP_assessment, un operator unic pe piaţa angro de gaze naturale şi de energie electrică, OPCOM, pentru a putea astfel creşte lichiditatea pieţei concurenţiale angro prin centralizarea activităţilor de tranzacţionare; tranzacţionarea gazelor naturale prin contracte bilaterale pe termen lung, acces nediscriminatoriu la Reţeaua de Transport de gaze naturale inclusiv pentru noua conductă BRUA; criterii minimale pentru acreditarea operatorilor pentru piaţa cu amănuntul fără a limita numărul acestora’, se precizează în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor Comisiei, scopul tuturor modificărilor este de a crea cadrul legislativ pentru tranzacţionarea transparentă, nediscriminatorie şi în regim concurenţial a gazelor naturale.

În privinţa subiectului liberalizării preţului, se spune în comunicat, în forma emisă de Guvernul Cioloş, principala modificare a fost liberalizarea totală a preţului gazelor naturale, cu toate că România negociase un calendar de liberalizare până în anul 2021.

‘Din păcate Guvernul Cioloş nu a avut în vedere ca, înainte de o liberalizare totală a preţului gazelor naturale, să creeze cadrul de tranzacţionare transparentă, nediscriminatorie şi în regim concurenţial şi astfel să fie eliminată posibilitatea ca unii operatori să crească preţul artificial şi nu în baza cererii şi a ofertei’, a declarat Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii.

În expunerea de motive pentru noua formă a OUG 64/2016 se precizează şi că ordonanţa este promovată pentru a evita încălcarea unor prevederi din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene şi a din Directiva 2009/73/CE, care menţionează ‘eliminarea restricţiilor privind comerţul cu gaze naturale între statele membre, inclusiv dezvoltarea unor capacităţi trans-frontaliere de transport’ şi că ‘sunt interzise restricţiile cantitative la export’.

La dezbateri au participat toţi factorii interesaţi, respectiv operatorii economici structuri asociative, autorităţi publice cu atribuţii în domeniu, inclusiv reprezentanţi de la Bucureşti şi Bruxelles ai DG Energy din cadrul Comisiei Uniunii Europene.

Comunicatul mai menţionează că măsurile sunt identice cu cele instituite în Austria, începând cu ianuarie 2013, când prin Legea gazelor s-a stabilit crearea unui singur PVT naţional şi administrarea tranzacţiilor în PVT prin operatorul unic Central European Gas Hub (CEGH). Situaţii identice privind operatorul unic pentru bursă se pot întâlni în Germania, Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Olanda, Polonia, Ungaria etc, iar OPCOM dispune deja de o infrastructură dezvoltată la standarde europene şi internaţionale pentru susţinerea tranzacţiilor cu gaze naturale şi activitatea sa se supune în integralitate reglementărilor emise şi aprobate de către ANRE şi documentelor operaţionale avizate de către ANRE.

Tot miercuri, într-un comunicat de presă, Bursa Română de Mărfuri şi-a exprimat ‘consternarea’ în legătură cu decizia Comisiei de Industrii potrivit căreia o singură bursă poate avea licenţă pentru a intermedia tranzacţii în domeniul gazelor naturale, respectiv OPCOM. Reprezentanţii BRM afirmă că este vorba despre o naţionalizare a serviciilor pe care le oferă.

OPCOM este filială a Transelectrica, societate deţinută majoritar de stat, în timp ce BRM este o bursă privată.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...