Cartel Alfa solicită ministrului Muncii să renunţe la propunerea de a separa salariile de indemnizaţii în noua Lege a salarizării

Comitetul Confederal al CNS Cartel Alfa solicită ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, abandonarea propunerii de a separa salariile de indemnizaţii în noua Lege a salarizării unitare, considerând-o 'încă o aroganţă a aleşilor noştri'. 
Economica.net - lun, 27 feb. 2017, 14:32
Cartel Alfa solicită ministrului Muncii să renunţe la propunerea de a separa salariile de indemnizaţii în noua Lege a salarizării

Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Muncii, sindicaliştii atrag atenţia asupra faptului că stabilirea bazei de raportare a indemnizaţiilor demnitarilor, primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor de consilii judeţene şi a vicepreşedinţilor etc. la salariul mediu, în timp ce celelalte salarii din sistemul public sunt raportate la salariul minim din grilă, instituite un tratament diferenţiat al acestor angajaţi publici în raport cu ceilalţi.

‘Această propunere reprezintă încă o aroganţă a aleşilor noştri, care se văd deasupra restului populaţiei, astfel încât îşi adoptă reguli separate privind remunerarea, decuplate de restul masei de salariaţi din sistem, după principiul consacrat ‘ce-i al nostru-i pus deoparte”, afirmă preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

De asemenea, Cartel Alfa subliniază faptul că la şapte ani de la adoptarea Legii 284/2010, baza de raportare stabilită la adoptarea legii, de 600 de lei, era prevăzut să crească anual, însă valoarea a rămas aceeaşi în acest interval de timp.

‘Dacă ne raportăm la experienţa ultimilor şapte ani, de la adoptarea Legii 284/2010, constatăm că baza de raportare stabilită la adoptarea legii, de 600 de lei, deşi era prevăzut să crească anual, a rămas la fel în tot acest interval. Acest lucru a făcut ca, odată cu creşterea salariului minim naţional, baza grilei să se aplatizeze de la an la an, prin condensarea primelor 42 clase de salarizare la acelaşi salariu: minimul pe economie! Decuplarea indemnizaţiilor de salariul minim din grilă şi raportarea acestora la salariul mediu pe economie (de altfel o valoare variabilă, cu un trend crescător), asigură aleşii că vor beneficia de creşterea remuneraţiei proprii, fără să-i mai intereseze în mod direct ce se întâmplă cu restul salariaţilor din sistemul public’, se mai arată în scrisoare.

Totodată, Cartel Alfa susţine că diferenţierea dintre salarii şi indemnizaţii este una artificială.

‘Diferenţierea dintre salarii şi indemnizaţii este, în acest caz, una artificială. Decizia nr. 16/2016 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arată că raporturile juridice dintre primar/viceprimar şi unitatea administrativ teritorială intră sub incidenţa Codului Muncii, deci sunt raporturi de muncă, iar indemnizaţia poate fi considerată salariu. Fiind vorba despre o lege a salarizării unitare, atunci abordarea trebuie să reflecte această abordare unitară, prin stabilirea aceleiaşi baze de calcul pentru toate salariile din sistemul public. Această abordare unitară are drept scop tocmai eliminarea inechităţilor şi păstrarea unui raport decent între veniturile minime şi maxime din sistemul public’, se mai spune în document.

Ca urmare, Cartel Alfa solicită ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale să abandoneze această propunere, considerând că, printr-o dezbatere onestă, se pot găsi soluţii.

‘Având în vedere aceste consideraţii, Comitetul Confederal al CNS Cartel ALFA vă solicită să abandonaţi această propunere. Considerăm că, printr-o dezbatere onestă, putem găsi soluţii pentru poziţionarea pe grilele de salarizare a funcţiilor personalului public ales, astfel încât remunerarea acestora să reflecte în mod corect munca şi responsabilităţile acestora, fără a le institui un tratament preferenţial faţă de restul lucrătorilor’, a subliniat Hossu.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul va adopta o hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
Guvernul va adopta o hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
Premierul Florin Cîţu a anunţat astăzi că săptămâna viitoare Guvernul va adopta o hotărâre referitoare la acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor....
Preşedintele Consiliului Fiscal: Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative
Preşedintele Consiliului Fiscal: Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative
Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, consideră că așa-numitele „Cripto” nu sunt monede, ci active financiare ...
Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
Premierul Florin Cîţu le-a cerut astăzi prefecţilor să meargă pe teren în zonele afectate de inundaţii. Totodată ...
Piața mondială a luxului va ajunge în acest an la peste 250 mld. euro
Piața mondială a luxului va ajunge în acest an la peste 250 mld. euro
Compania de consultanță Bain & Company a dat publicității un studiu din care rezultă că piața mondială a luxului ...