1EUR = 4.8419 RON | Bucureşti 22 º

Companii

Cartofi dulci de Dăbuleni. Românii vor putea cumpăra din supermarketuri și marfă autohtonă

Din toamnă, românii vor putea cumpăra  cartofi dulci produși în România. Institutul de Cercetare Dăbuleni caută loc pe rafturile marilor magazine. Anii trecuți, au colaborat cu Lidl și Mega Image, iar prețul de livrare a fost de 5 lei kilogramul.

21 mai, 2020 | ECONOMICA.net

Stațiunea de Cercetare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni plantează din 2012 cartofi dulci, plantă originară din America ce s-a integrat în peisajul autohton în urma unei colaborări a cercetătorilor români cu cei de la Universitatea KNU din Coreea de Sud. Anul acesta s-au cultivat cartofi pe 3 hectare, mare parte din ei urmând a se regăsi pe rafturile marilor magazine. Din 2019, cartofii dulci de Dăbuleni s-au putut cumpăra din Lidl și Mega Image, iar pentru toamna acestui an angajații Institutului speră la noi colaborări.

"Totul a pornit de la o colaborare științifică cu un partener din Coreea de Sud. Apoi a urmat firesc și propunerea de a testa. Am văzut că avem rezultate și astfel am ajuns să cultivăm", a explicat pentru ECONOMICA.NET secretarul științific al Stațiunii, Nanu Ștefan, care speră la o creștere a suprafeței cultivate.

Stricți la mărime

Momentan, există însă o problemă de desfacere pentru că doar o parte din producție este acceptată de marile lanțuri de magazine. Anul trecut, spre exemplu, Institutul a vândul în comerțul modern aproximativ 20 de tone de cartofi dulci, o parte către diverși particulari, iar restul nu s-a putut comercializa. De pe un hectar se pot obține 20-25 de tone de cartofi dulci."Supermarketurile pun foarte multe condiții, inclusiv legate de mărime. Cartofii ce ies din standardul dorit reprezintă o problemă pentru noi. Nu avem unde să îi vindem, iar fabrici de procesare a cartofului dulce nu sunt. Cred că anul acesta în jur de 50% din producție va merge în supermarket. Momentan, nu avem contracte ferme", mai spune cercetătorul.

Profit de la 5 lei kilogramul

Anul trecut, cartofii dulci de România au putut fi livrați către magazine în octombrie, iar prețul de pornire a fost de 5 lei kilogramul. "Cu 5 lei kilogramul eram pe profit, dar nu s-a vândut tot", mai spune Nanu potrivit căruia tot mai mulți fermieri sunt interesați de această cultură. "Sunt producători privați care cumpără material de înmulțire de la noi (lăstari n.red). Suprafețele cultivate sunt încă mici, pentru că se încearcă.în zona Mehedinți, Gorj, Olt, Teleorman, chiar și Ialomița. La cartoful dulce sunt două lucrări importante și grele pentru că necesită multă forță de muncă-plantatul și recoltatul. Sunt necesare în jur de 40.000 de plante pentru un hectar. Noi am adus tuberculii din Coreea", a povestit pentru ECONOMICA.NET cercetătorul.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO