Casa Albă anunță că stațiile de încărcare Tesla vor fi eligibile să primească subvenții de miliarde de dolari

Casa Albă a anunțat vineri că stațiile de încărcare pentru vehicule electrice care folosesc prize standard Tesla vor fi eligibile să primească subvenții federale de miliarde de dolari, atâta timp cât includ și conexiunea standard de încărcare din SUA, CCS.
Ion Dobreanu - sâm, 10 iun. 2023, 12:50
Casa Albă anunță că stațiile de încărcare Tesla vor fi eligibile să primească subvenții de miliarde de dolari

Declarația făcută de administrația americană survine după anunțurilor separate făcute de producătorii americani Ford Motor și General Motors că adoptă modelul de încărcare fabricat de Tesla, cunoscut sub numele de Standardul de încărcare nord-american (NACS), relatează Reuters.

Deciziile celor doi constructori zguduie o industrie de încărcare care părea că se îndreaptă spre adoptarea conexiunii rivală CCS, care beneficia de subvenții federale.

Este pentru prima dată când administrația Biden implică direct Tesla în eforturile sale de a cheltui până la 7,5 miliarde de dolari pentru construirea de stații de încărcare noi de mare viteză pe aproximativ 7.500 de mile din cele mai aglomerate autostrăzi din SUA.

Acțiunile Tesla au crescut cu 4,1% în urma acestui anunț. Analiștii intervievați de Reuters susțin că anunțurile făcute de Ford și GM reprezintă un mare câștig pentru compania condusă de Elon Msuk, pentru că ar putea face Tesla Supercharger un standard industrial în Statele Unite.

Acțiunile GM și Ford au crescut cu 1,1%, respectiv 1,3%.

Anunțul făcut de Casa Albă a avut consecințe și asupta cotațiilor firmelor de încărcare a vehiculelor electrice, precum ChargePoint, EVgo și Blink Charging, acțiunile lor scăzând cu cu 11%-13%, deoarece alianța dintre cei trei mari producători auto a ridicat întrebări cu privire posibilitatea lor de a rezista pe piață.

Unii dintre aceste firme au anunțat că lucrează pentru a se adapta la standardele Tesla.

„La începutul acestui an, am dezvoltat standarde minime pentru a ne asigura că încărcarea vehiculelor electrice finanțate din fonduri publice este accesibilă și fiabilă pentru toți șoferii și am cerut interoperabilitate pentru a promova competiția între firme”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robyn Patterson, într-o declarație pentru Reuters. „Aceste standarde oferă flexibilitate pentru adăugarea atât a CCS, cât și a NACS, atâta timp cât șoferii pot conta pe un minim de CCS”.

Patterson a spus că obiectivul este ca fiecare mașină să poată folosi fiecare încărcător finanțat din fonduri publice. „Mai mulți șoferi care au acces la încărcare de înaltă calitate, inclusiv la Tesla Supercharger, reprezintă un pas înainte.”

Declarația nu spunea însă dacă este suficient ca Tesla să ofere în stațiile sale un adaptor CCS pentru a se conecta la porturile de încărcare ale unităților non-Tesla.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Normele EURO 7 vor fi „îmblânzite”. Decizia finală, în mâinile Parlamentului European
Normele EURO 7 vor fi „îmblânzite”. Decizia finală, în mâinile Parlamentului European
După ce mai multe state europene au solicitat eliminarea sau, măcar, relaxarea normelor EURO 7, Comisia Europeană a adoptat o nouă variantă a propunerii sale....
Harta prosumatorilor din România. Unde s-au instalat cele mai multe sisteme fotovoltice și ce putere INFOGRAFICE
Harta prosumatorilor din România. Unde s-au instalat cele mai multe sisteme fotovoltice și ce putere INFOGRAFICE
Codul de bune practici pentru energia regenerabilă, ediția a doua, lansat zilele trecute, conține și o hartă a numărului ...
Revolut angajează în România! Eveniment în premieră. Când și unde trebuie să se prezinte doritorii
Revolut angajează în România! Eveniment în premieră. Când și unde trebuie să se prezinte doritorii
În premieră în România, pe 28 septembrie, Revolut va organiza la București primul eveniment RevDev, exclusiv pentru ...
Uniunea Europeană a stabilit: Minimum 80% dintre adulți, inclusiv cei din România, trebuie să știe să lucreze pe internet și cu aparatură digitală. Până când trebuie îndeplinit obiectivul de competențe digitale
Uniunea Europeană a stabilit: Minimum 80% dintre adulți, inclusiv cei din România, trebuie să știe să lucreze pe internet ...
Uniunea Europeană a stabilit obiective clare în cadrul inițiativei deceniului digital. Aacesul la internet și cunoștințele ...