Casa de Avocatură Muşat şi Asociaţii: Scenarii juridice pentru OUG 13 şi OUG 14

Experţii uneia dintre cele mai mari case de avocatură - Cabinetul de Avocatură Muşat şi Asociaţii - au analizat posibilile scenarii juridice referitoare la ordonanţele 13 şi 14. Astfel, dacă Parlamentul respinge OUG 14, Ordonanţa de modificare a codurilor penale intră în vigoare şi devine "legea mai favorabilă". În acest caz, OUG 13 se va aplica tuturor cauzelor penale.
Economica.net - vin, 10 feb. 2017, 20:12
Casa de Avocatură Muşat şi Asociaţii: Scenarii juridice pentru OUG 13 şi OUG 14

În cazul în care Parlamentul nu aprobă OUG 14, atunci OUG nr. 13/2017 va produce efecte juridice, intrând în vigoare. De asemenea, vor intra în vigoare toate modificările prevăzute la art. I şi II din OUG nr. 13/2017, se va putea aplica legea penală mai favorabilă tuturor cauzelor penale (conţinut constitutiv, pedepse, eventuale dezincriminări etc.).

Dacă prin legea de aprobare este respinsă OUG 13/2017, aceasta îşi va înceta efectele de la data legii de respingere (art. 115 din Constituţie) şi orice efecte produse până la acest moment vor putea atrage aplicarea legii penale mai favorabile.
 
Modificările prevăzute la art. I  din OUG 13 modifică Codul Penal (e.g. art. 297 – Abuz în serviciu, art. 298 – Neglijenţa în serviciu – abogare, art. 301 – Conflictul de interese etc) şi au următoarele efecte:
1. Nepedepsirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului în condiţiile în care persoana care săvârşeşte fapta este rudă/afin de până la gradul al II-lea.
2. Nepedepsirea infracţiunii de favorizare a faptuitorului în condiţiile în care emite, aprobă sau adoptă un act normativ (i.e. OUG-uri, HCL-uri etc.).
3. Modificarea continutului constitutiv al infracţiunii de abuz în serviciu în sensul stabilirii a două condiţii alternative pentru tragere la raspundere penală:
  • Să se fi produs o pagubă materială de peste 200.000 lei;
  • Să se fi produs o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice.
4. O alta condiţie introdusă pentru tragerea la raspundere penală a unei persoane care săvârşeşte infracţiunea de abuz în serviciu este ca actul sancţionat de către legea penală să reprezinte o încălcare a unor dispoziţii exprese dintr-o lege/OG/OUG.
5. Diminuarea pedepsei cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu de la 2-7 ani la 6luni – 3 ani alternativ cu pedeapsa amenzii penale.
6. Dezincriminarea parţială a infracţiunii de conflict de interese în sensul nesancţionării faptei în condiţiile în care fapta a fost săvârşită în legătura cu o persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat sau beneficiază de foloase de orice natură.
7. Dezincriminarea faptei de neglijenţă în serviciu şi de conflict de interese în conditii art. 308 din Codul Penal, adică pentru funcţionar simplu.

Articolul II din OUG 13 modifică Codul de Procedura Penală (e.g. art. 215/1 – Durata controlului judiciar, art. 290 – Denuntul etc.) şi produce următoarele efecte:

1. Se prevăd expres cazurile în care acţiunea civilă este lăsată nesoluţionată de către instanţa penală

2. Se prevede expres durata controlului judiciar şi a prelungirilor succesive (maxim 60 de zile)

3. Lipsirea de efecte juridice a denunţului formulat mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei

4. Completarea procedurii referitoare la mandatul de executare a pedepsei.
 
OUG 14 la publicarea în Monitorul Oficial are ca efecte abrogarea integrală a OUG 13, precum şi următoarele:

1. Se prevăd expres cazurile în care acţiunea civilă este lăsată nesoluţionată de către instanţa penală

2. Se prevede expres durata controlului judiciar şi a prelungirilor succesive (maxim 60 de zile)

3. Lipsirea de efecte juridice a denunţului formulat mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei

4. Completarea procedurii referitoare la mandatul de executare a pedepsei.
 
5. Se elimină completarea procedurii mandatului de executare a pedepsei (introdusă prin OUG 13).
 
Potrivit sursei citate, mai există şi varianta în care se poate ridică o excepţie de neconstituţionalitate de către Avocatul Poporului (din oficiu sau la solicitarea CSM, a Procurorului General al României etc.). Astfel, în caz de admitere a excepţiei de neconstituţionalitate, se revine la starea iniţială, iar OUG nr. 13/2017 poate deveni aplicabilă. În caz de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate, OUG nr. 14/2017 va produce în continuare efecte juridice.
Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...