Casa Naţională de Pensii: Nu există pensii de serviciu ale magistraţilor de şi peste 100.000 lei

Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a răspuns, joi, solicitării Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi a precizat că nu a fost emise decizii privind pensii de serviciu ale magistraţilor în cuantum de şi peste 100.000 lei.
Economica.net - joi, 13 oct. 2016, 15:49
Casa Naţională de Pensii: Nu există pensii de serviciu ale magistraţilor de şi peste 100.000 lei

Potrivit unui comunicat al CSM, instituţia a primit un răspuns din parte CNPP în care se menţionează că ‘nu au fost emise decizii privind pensii de serviciu ale magistraţilor în cuantum de şi peste 100.000 lei (decizii iniţiale de stabilire a pensiilor de serviciu sau decizii emise ulterior actualizării sau recalculării pensiilor respective)’.

În acelaşi răspuns, Casa de Pensii a detaliat şi numărul de persoane care încasează din pensii sume cuprinse între 10.000 şi 50.000 lei.

‘La nivelul lunii septembrie 2016, în baza de date a CNPP se regăseau în plată 3.350 de beneficiari de pensii de serviciu stabilite în baza Legii numărul 303/2004, după cum urmează: 1.567 persoane – cuantum (brut) sub 10.000 lei; 1.758 persoane – cuantum (brut) între 10.001 şi 20.000 lei; 24 de persoane – cuantum (brut) între 20.001 şi 30.000 lei; 0 persoane – cuantum (brut) între 30.001 şi 40.000 lei; 1 persoană – cuantum (brut) între 40.001 şi 50.000 lei, respectiv 40.963 lei’, se mai arată în răspunsul transmis CSM.

Pe 10 octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat Casei Naţionale de Pensii o situaţie privind pensiile magistraţilor în cuantum de 100.000 lei şi peste, după ce ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a afirmat că ar exista 60 de astfel de cazuri.

Procurorul Gheorghe Muscalu, membru al CSM, a propus în plenul din 6 octombrie ca instituţia să se adreseze Casei Naţionale de Pensii în privinţa acestei situaţii.

‘Indiferent cum ar interpreta un judecător legea, iar legea de acum, articolul 81, alineatul 1 este foarte clar şi corelează şi cu 81, alineatul 3. Pensia se stabileşte în raport de indemnizaţia obţinută în ultima lună de activitate. Nimeni nu poate să aibă într-o lună de activitate indemnizaţie de 130.000 de lei, astfel încât să obţină o pensie de 100.000 de lei. Chiar dacă mergem pe legea veche, anterior modificării, în care se spunea media veniturilor pe ultimele 12 luni, nu se poate ajunge la aşa ceva, pentru că drepturile salariale restante obţinute şi recunoscute prin hotărâri judecătoreşti nu reprezintă venituri lunare. (…) Vă propun să solicităm Casei Naţionale de Pensii cuantumul pensiilor mărite peste 20.000 de lei, după care eu cred că trebuie verificat modul în care au fost aplicate aceste pensii. (…) Mă mâhneşte faptul că există la acest moment în sistem, dacă există, oameni care au pensii de zeci de mii de lei’, a afirmat Muscalu.

În urma discuţiei, membrii CSM au fost de acord cu o asemenea solicitare, stabilind, însă, ca ea să se refere doar la pensiile în cuantum de 100.000 de lei şi peste.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...