CASS aplicată asupra unor indemnizaţii de concediu medical din 2024, care astfel vor scădea

Unele indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate nu vor mai fi scutite de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) de la 1 ianuarie. Fac excepţie indemnizaţiile acordate ca urmare a accidentelor de muncă sau a unor boli profesionale, în baza Legii nr. 346/2002, care rămân scutite de la plata CASS, reiese dintr-o analiza Economica.net pe baza OUG 115, oficializată de executiv. Valoarea indemnizaţiilor de asigurări de sănătate vizate de OUG 115 va scădea după aplicarea cotei CASS de 10% asupra cuantumului acestora.
Cristina Şomănescu - lun, 18 dec. 2023, 14:19
CASS aplicată asupra unor indemnizaţii de concediu medical din 2024, care astfel vor scădea

În prezent, indemnizaţiile aferente certificatelor medicale sunt scutite de la plata CASS, conform Codului fiscal.
De la 1 ianuarie 2024 rămân scutite de la plata CASS indemnizaţiile acordate persoanelor fizice care se află în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, în urma unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale, în baza Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, reiese dintr-o analiză Economica.net pe baza OUG 115 din 2023.

Nu vor mai fi scutite de la plata CASS indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate acordate şomerilor, unor angajaţi cu carte de muncă, persoanelor care se asigură opţional prin contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru concedii şi indemnizaţii, indemnizaţiile de maternitate acordate femeilor care pierd calitatea de asigurat din motive neimputabile lor şi nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat, arată analiza Economica.net pe baza OUG 115 din 2023. Măsurile intră în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Cine va plăti CASS pentru aceste indemnizaţii

Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din ţară vor reţine CASS pentru indemnizaţiile de asigurări de sănătate primite de şomeri, iar Casele de Asigurări de Sănătate din ţară vor avea obligaţia de a reţine CASS pentru indemnizaţiile de asigurări de sănătate de care beneficiază unii dintre angajaţi, oamenii care se asigură opţional pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, pentru indemnizaţiile de maternitate ale femeilor care nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat, dacă pierd calitatea de asigurat din motive neimputabile lor, potrivit analizei Economica.net pe baza OUG 115.

Baza de calcul al CASS pentru aceste persoane e cuantumul indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate. AJOFM şi Casele de Asigurări de Sănătate vor reţine CASS în procent de 10% din cuantumul indemnizaţiei de asigurări de sănătate pentru unele persoane aflate în concediu medical.

Economica.net a anunţat în exclusivitate, în septembrie, intenţia guvernului de a aplica CASS la unele indemnizaţii de asigurări de sănătate, dar măsurile nu s-au mai concretizat atunci printr-un act normativ.
Acum executivul a schimbat Codul fiscal astfel încât de la 1 ianuarie pentru unele indemnizaţii de asigurări de sănătate să se plătească CASS.
OUG 115 din 2023 a fost oficializată prin publicarea în Monitorul Oficial din 15 decembrie.

Cheltuielile suportate din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate (FNUASS) pentru asigurări şi asistenţă socială depăşesc 3,55 miliarde de lei în primele 10 luni ale anului 2023 şi sunt cu 29% mai mici decât în aceeaşi perioadă a anului 2022, potrivit execuţiilor FNUASS, comparate de Economica.net.

  • Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contribuţiile de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariaţi, dar şi de alte categorii de asiguraţi care achită CASS în baza declaraţiei unice depuse la Fisc, din taxa clawback şi din subvenții. Din banii stânşi la Fondul Sănătăţii, CNAS plăteşte medicilor, dar şi celorlaţi furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele Teritoriale de Asigurări de Sănătate, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor. Din Fondul Sănătăţii sunt viraţi bani către spitale ca să acopere majorările de venituri acordate personalului medico-sanitar şi auxiliar, în baza legii salarizării unice.

Anul trecut am plătit pentru asigurări şi asistenţă socială 5,89 de miliarde de lei din FNUASS, cu 55% mai mult decât în 2021, arată execuţiile Fondului, analizate de Economica.net.

Peste 8,3 milioane de certificate de concediu medical s-au acordat în 2022, numărul acestora scăzând nesemnificativ faţă de cel din 2021, arată datele CNAS, comparate de Economica.net.

Sursă tabel: date CNAS, obţinute de Economica.net.

Spre comparaţie, în tabelul de mai jos găsiţi numărul certificatelor de concediu medical şi prestaţiilor suportate din FNUASS în 2021.

Te-ar mai putea interesa și
Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu acordat proiectului minier de exploatare a aurului și cuprului de la Rovina, județul Hunedoara
Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu acordat proiectului minier de exploatare a aurului și cuprului de ...
Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu pentru proiectul minier de la Rovina, iar fără acesta, compania minieră Euro Sun Mining nu va putea începe exploatarea, informează......
Rompetrol și-a bugetat o pierdere netă de aproape 40 de milioane de dolari pentru acest an
Rompetrol și-a bugetat o pierdere netă de aproape 40 de milioane de dolari pentru acest an
Acţionarii Rompetrol Rafinare au aprobat, în Adunarea Generală Ordinară, proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli ...
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei care deține Jean Paul Gaultier. Evaluările depășesc toate așteptările
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei care deține Jean Paul Gaultier. Evaluările depășesc toate ...
Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei Puig, care deține mărci de lux precum Carolina Herrera, Jean ...
Acționarii EVERGENT Investments aprobă acordarea de dividende în valoare de aproape 81,7 milioane de lei, cu un randament de 7,06 %
Acționarii EVERGENT Investments aprobă acordarea de dividende în valoare de aproape 81,7 milioane de lei, cu un randament ...
Acționarii EVERGENT Investments, companie listată la Bursa de Valori București sub simbolul EVER, au aprobat cu o largă ...