Castelul şi cetatea Karolyi – reintegrate în circuitul turistic, prin Regio

Economica.net - lun, 30 dec. 2013, 05:16
Castelul şi cetatea Karolyi - reintegrate în circuitul turistic, prin Regio

Peleșul Transilvaniei, Castelul Károlyi din Carei, are o istorie de peste 500 de ani și reprezintă unul din principalele puncte de atracție turistică din zonă. Prin Regio, castelul și cetatea cu același nume au fost integrate într-un circuit turistic al târgurilor medievale, care a adus, în 18 luni de la lansare, peste 75.000 de turiști din toată lumea.

Castelul din Carei a fost construit în secolul al XV-lea, ca o casă cu elemente de fortificație, pentru familia nobiliară Károlyi. Construcția a suferit, de-a lungul  timpului, numeroase transformări, adaptându-și în permanență stilul arhitectonic tendințelor epocii: baroc (în secolul al XVIII-lea),  romantic și neogotic un secol mai târziu și eclectic, după modelul castelelor de pe Valea Loarei, la sfârșitul secolului al XIX-lea – stil pe care l-a păstrat până astăzi.

Restaurarea istoriei

În Carei, Castelul reprezintă centrul vieții culturale și sociale.  În secolul al XIV-lea, localitatea era o așezare mică, cu câteva străduțe și locuințe din chirpici, dezvoltate în jurul domeniului familiei nobiliare Károlyi, format din castel și o grădină englezească de peste 10 hectare. În 1982, grădina a fost transformată în parc dendrologic, pentru speciile rare de arbuști și arbori.
 
Lucrările de restaurare-reabilitare au durat 24 de luni, pregătirea proiectului a durat aproape 2 ani iar implementarea propriu-zisă, care a inclus lucrări de construcții și activităţi de marketing, s-a desfășurat timp de 41 de luni, în perioada 2007-2012. Pentru renovare au fost folosite materiale tradiţionale, cele noi fiind alese ca să fie compatibile cu structurile existente. La Castel, din structurile originale şi cele istorice, au fost schimbate sau îndepărtate numai elementele deteriorate, care nu corespundeau tehnic sau estetic. S-au făcut intervenții la structura de rezistență, pentru reducerea umidității şi salubrizarea subsolurilor, au fost refăcute tencuielile interioare și exterioare, au fost restaurate acoperișul, elementele decorative și tâmplăria.

În paralel, la Ardud, cetatea a beneficiat de lucrări de decapare și amenajări exterioare, restaurarea turnului de sud-vest și a ruinelor, instalarea unui acoperiș de protecție și instalații electrice interioare și exterioare.

Primăria Carei a reușit să obțină, în anul 2012, o finanțare suplimentară de  1.300.000  euro, prin intermediul unui proiect diferit, finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013. Această nouă finanțare a permis continuarea lucrărilor de modernizare la Castelul Károlyi, prin reabilitarea grădinii castelului și a fostei herghelii, situată în parcul dendrologic. Conform planurilor, urmează amenajarea unui hotel și a unui restaurant în fostele case ale personalului de serviciu, în imediata apropiere a castelului, amenajarea unei crame la subsol, pentru promovarea vinurilor din zonă, și includerea castelului în circuitul turistic internațional.

Regio pune bazele creșterii economice în Carei

Restaurarea celor două clădiri-monument a dus la extinderea sezonului turistic cu 5 luni, creșterea numărului de turiști și un flux constant de participanți la evenimentele organizate periodic. Dacă vizitarea Cetății este condiționată de vreme, la Castel au loc în permanență ateliere tematice, concerte, expoziții, lansări de carte sau festivaluri pentru diverse categorii de public (Festivalul medieval Villa Karul, Festivalul Gastronomic Villa Karul, Festivalul de muzică veche Magno Karolyinum, Tabăra de cavaleri pentru copii, Legendele Castelelor – evenimente culturale care vor reînvia legende locale) şi multe altele.

Creșterea numărului de vizitatori a atras și o serie de investiții în infrastructura turistică: un nou hotel și-a deschis de curând porțile, două clădiri istorice au intrat în proces de renovare pentru a fi transformate în unități de cazare, au apărut noi   restaurante și  magazine cu suveniruri.

Acesta este unul dintre cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri, precum şi la promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio – Programul Operațional Regional 2007-2013.

 

Te-ar mai putea interesa și
Liderii G7 se pun de acord asupra unei abordări mai dure faţă de China
Liderii G7 se pun de acord asupra unei abordări mai dure faţă de China
Grupul G7, al celor mai industrializate şapte state, a convenit duminică, în ultima zi a summitului din Cornwall, sudul Angliei, asupra unei abordări mai dure în relaţia cu China, transmite dpa....
Transportul portuar maritim a scăzut cu 3,1% în primul trimestru din 2021
Transportul portuar maritim a scăzut cu 3,1% în primul trimestru din 2021
Transportul portuar maritim a înregistrat în primul trimestru din 2021 o scădere cu 3,1% comparativ cu perioada similară ...
GCS: Toată ţara rămâne în scenariul verde. Cea mai mare incidenţă, în Prahova şi Alba
GCS: Toată ţara rămâne în scenariul verde. Cea mai mare incidenţă, în Prahova şi Alba
Toate judeţele şi municipiul Bucureşti rămân în scenariul verde din punct de vedere al infectărilor cu noul coronavirus, ...
Concurs cu premiu un autoturism pentru cetățenii Moscovei care se vaccinează anti-coronavirus
Concurs cu premiu un autoturism pentru cetățenii Moscovei care se vaccinează anti-coronavirus
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat duminică organizarea unei loterii având drept miză câştigarea unui autoturism ...