Câştiguri fabuloase de la începutul anului pe bursa de la Bucureşti. TOP 5 cele mai performante acţiuni

Bursa a mers excelent anul acesta. Cine a pus bani pe acţiuni la începutul anului, acum are câştig şi de peste 70%. În top 5 al celor mai performante acţiuni lichide din 2019, cel mai mic câştig a fost de 35%.
Ionut Tudorica - mie, 20 nov. 2019, 19:50
Câştiguri fabuloase de la începutul anului pe bursa de la Bucureşti. TOP 5 cele mai performante acţiuni

Companiile din energie domină topul. Cea mai performantă acţiune de la BVB, din rândul celor mai lichide dintre ele, cuprinse în principalii indici BET şi BET FI, este Nuclearelectrica, simbol SNN, care a crescut de la începutul anului cu 73%. Top 5 este încheiat de Romgaz, simbol SNG, care are şi ea o creştere de 35%. Le-am grupat pe cele două pentru că motivul acestor creşteri spectaculoase este comun: apetenţa statului, care este acţionarul majoritar al celor două, pentru dividende, în încercarea de a suplimenta veniturile bugetului  naţional.

“În cazul SNN şi  SNG, consider că o contribuţie importantă la aprecierea din ultima perioadă a avut-o dividendul distribuit, dar şi perspectiva ca acesta să fie ridicat şi anul viitor. În cazul SNN, este in discuţie şi un dividend suplimentar. De asemenea, dinamica rezultatelor financiare a susţinut evoluţia foarte bună a cotaţiilor”, a explicat Gabriel Aldea, şeful departamentului de brokeraj al Tradeville, la solicitarea ECONOMICA.NET.

La nouă luni, SNN a arătat un profit cu 30% mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Principala sursă a acestei evoluţii a fost creşterea bruscă a preţului energiei electrice pe piaţa liberă, cu peste 17%, arăta compania într-un comunicat. 

A doua cea mai performantă este SIF 3 Transilvania, simbol SIF3 care a luat spre 50% de la 1 ianuarie.

Brokerul spune că în cazul SIF3 si al SIF-urilor în general, poate fi vorba de o recuperare după ce în ultimii doi ani au avut o evoluţie slabă. De asemenea, discuţia despre posibila adoptare a legii FIA, care implică si o ridicare a pragului la SIF-uri, poate reprezenta un argument în favoarea unei presiuni la cumpărare materializată prin aprecierea cotaţiilor, a explicat Aldea.

A treia cea mai performantă acţiune a fost a principalului producător de produse petroliere din ţară, Petrom, simbol SNP, care a crescut cu aproape 44%. 

În cazul SNP, dinamica rezultatelor pentru primele 6 luni (creşterea profitului cu peste 50%) a susţinut şi aprecierea cotaţiei. Cu toate acestea, pe fondul unui trimestru III mai slab decât anul trecut, cotaţia s-a menţinut la acelaşi nivel în ultima vreme, e explicat Gabriel Aldea.

TOP 5 cele mai performante acţiuni de la BVB (BET şi BET FI):

1. S.N. NUCLEARELECTRICA S.A (SNN) + 73%

2. SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) + 47.91%

3. OMV PETROM S.A. (SNP) + 43.98%

4. PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) + 37.95%

5. S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) + 34.71%

Pe al patrulea loc apare, cumva surprinzător, producătorul de vinuri Purcari, simbol WINE, ale cărui acţiuni au crescut  de la începutul anului cu 38%.

“Şi în cazul WINE putem vorbi de o apreciere bazată pe rezultatele înregistrate de companie, dar şi ca urmare a extinderii activităţii de desfacere atât în România cât şi regional. Un alt element pozitiv este reprezentat şi de succesul schimbărilor de acţionariat şi al intrării unor noi investitori în structura de acţionariat actuală”, ne-a spus brokerul Tradeville. 

Victor Bostan, fondatorul Purcari este cel mai mare acţionar al companiei din Republica Moldova (cu circa 25%). Alţi acţionari importanţi ai societăţii sunt Franklin Templeton Investments, Magna Umbrella Fund PLC, SEB SICAV 2 şi IFC (International Financial Corporation). Principalul eveniment de acţionariat petrecut anul acesta a fost ieşirea din afacere a holdingului Lorimer Ventures (Cipru), deţinut în totalitate de Emerging Europe Growth Fund II şi administrat de Horizon Capital, care şi-a vândut participaţia de 22,69%.

Te-ar mai putea interesa și
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
Penurie de carburanți în Ungaria. Cozi la benzinării
O penurie de carburanți a creat cozi la benzinăriile din Ungaria, a transmis marţi gigantul ungar de energie MOL, în opinia căruia această situaţie este consecinţa plafonării preţurilor la......
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2023 venituri de peste 111,6 miliarde de lei
Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost construit pe venituri totale estimate la 111,701 miliarde de lei pentru anul ...
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană promite să accelereze procesul de integrare a țărilor din Balcanii de Vest
Uniunea Europeană şi-a luat angajamentul marţi să accelereze procesul de extindere a Balcanilor de Vest, la finalul unui ...
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Samsung și LG își vor crește cu mai multe miliarde de dolari investițiile în Vietnam
Giganţii sud-coreeni Samsung şi LG intenţionează să-şi majoreze cu miliarde de dolari investiţiile în Vietnam, au ...