Câştiguri fabuloase de la începutul anului pe bursa de la Bucureşti. TOP 5 cele mai performante acţiuni

Bursa a mers excelent anul acesta. Cine a pus bani pe acţiuni la începutul anului, acum are câştig şi de peste 70%. În top 5 al celor mai performante acţiuni lichide din 2019, cel mai mic câştig a fost de 35%.
Ionut Tudorica - mie, 20 nov. 2019, 19:50
Câştiguri fabuloase de la începutul anului pe bursa de la Bucureşti. TOP 5 cele mai performante acţiuni

Companiile din energie domină topul. Cea mai performantă acţiune de la BVB, din rândul celor mai lichide dintre ele, cuprinse în principalii indici BET şi BET FI, este Nuclearelectrica, simbol SNN, care a crescut de la începutul anului cu 73%. Top 5 este încheiat de Romgaz, simbol SNG, care are şi ea o creştere de 35%. Le-am grupat pe cele două pentru că motivul acestor creşteri spectaculoase este comun: apetenţa statului, care este acţionarul majoritar al celor două, pentru dividende, în încercarea de a suplimenta veniturile bugetului  naţional.

“În cazul SNN şi  SNG, consider că o contribuţie importantă la aprecierea din ultima perioadă a avut-o dividendul distribuit, dar şi perspectiva ca acesta să fie ridicat şi anul viitor. În cazul SNN, este in discuţie şi un dividend suplimentar. De asemenea, dinamica rezultatelor financiare a susţinut evoluţia foarte bună a cotaţiilor”, a explicat Gabriel Aldea, şeful departamentului de brokeraj al Tradeville, la solicitarea ECONOMICA.NET.

La nouă luni, SNN a arătat un profit cu 30% mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Principala sursă a acestei evoluţii a fost creşterea bruscă a preţului energiei electrice pe piaţa liberă, cu peste 17%, arăta compania într-un comunicat. 

A doua cea mai performantă este SIF 3 Transilvania, simbol SIF3 care a luat spre 50% de la 1 ianuarie.

Brokerul spune că în cazul SIF3 si al SIF-urilor în general, poate fi vorba de o recuperare după ce în ultimii doi ani au avut o evoluţie slabă. De asemenea, discuţia despre posibila adoptare a legii FIA, care implică si o ridicare a pragului la SIF-uri, poate reprezenta un argument în favoarea unei presiuni la cumpărare materializată prin aprecierea cotaţiilor, a explicat Aldea.

A treia cea mai performantă acţiune a fost a principalului producător de produse petroliere din ţară, Petrom, simbol SNP, care a crescut cu aproape 44%. 

În cazul SNP, dinamica rezultatelor pentru primele 6 luni (creşterea profitului cu peste 50%) a susţinut şi aprecierea cotaţiei. Cu toate acestea, pe fondul unui trimestru III mai slab decât anul trecut, cotaţia s-a menţinut la acelaşi nivel în ultima vreme, e explicat Gabriel Aldea.

TOP 5 cele mai performante acţiuni de la BVB (BET şi BET FI):

1. S.N. NUCLEARELECTRICA S.A (SNN) + 73%

2. SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) + 47.91%

3. OMV PETROM S.A. (SNP) + 43.98%

4. PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) + 37.95%

5. S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) + 34.71%

Pe al patrulea loc apare, cumva surprinzător, producătorul de vinuri Purcari, simbol WINE, ale cărui acţiuni au crescut  de la începutul anului cu 38%.

“Şi în cazul WINE putem vorbi de o apreciere bazată pe rezultatele înregistrate de companie, dar şi ca urmare a extinderii activităţii de desfacere atât în România cât şi regional. Un alt element pozitiv este reprezentat şi de succesul schimbărilor de acţionariat şi al intrării unor noi investitori în structura de acţionariat actuală”, ne-a spus brokerul Tradeville. 

Victor Bostan, fondatorul Purcari este cel mai mare acţionar al companiei din Republica Moldova (cu circa 25%). Alţi acţionari importanţi ai societăţii sunt Franklin Templeton Investments, Magna Umbrella Fund PLC, SEB SICAV 2 şi IFC (International Financial Corporation). Principalul eveniment de acţionariat petrecut anul acesta a fost ieşirea din afacere a holdingului Lorimer Ventures (Cipru), deţinut în totalitate de Emerging Europe Growth Fund II şi administrat de Horizon Capital, care şi-a vândut participaţia de 22,69%.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...