Câştiguri cât în tot anul trecut, în cinci luni din 2015. În ce îşi ţin banii fondurile mutuale din top

Investitorii în şase fonduri mutuale au câştigat în primele cinci luni din 2015 cât în tot anul trecut. Sunt fonduri mutuale care au dat mai multă atenţie acţiunilor de la Bursă, în condiţiile scăderii dobânzilor şi a randamentelor la obligaţiuni.
Adrian N. Ionescu - mie, 13 mai 2015, 21:21
Câştiguri cât în tot anul trecut, în cinci luni din 2015. În ce îşi ţin banii fondurile mutuale din top

Trei dintre fondurile mutuale care şi-au depăşit deja, în 2015, performanţa de anul trecut, au un portofoliu de tip „diversificat echilibrat”. Asta înseamnă că pot ţine în acţiuni la Bursă până la  65% din bani, dar cel puţin 35%, conform clasificării Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România.

Cele trei fonduri „diversificat echilibrate” de la vârful Topului randamentelor comparate 2015 / 2014 sunt: Integro (administrat de Pioneer Asset Management, cu un randament de aproape trei ori mai mare în cinci  luni  2015, faţă de întreg anul 2014), Raiffeisen Benefit (Raiffeisen Asset Management, + 109%), Transilvania (Globinvest Cluj Naspoca, +102%).

Celelalte trei fonduri au acţiuni în proporţii şi mai mari. BRD Diverso Europa (BRD Asset Management, +1300%), este de tip „divesificat flexibil”, adică poate să aibă acţiuni în orice proporţie între 0 şi 100% din active. Este pe primul loc în Topul randamentelor comparate 2015 / 2014. Randamentele la cinci luni au fost calculate de analiştii Intercapital Invest şi publicate în cel mai recent raport Kmarket.ro.

Certinvest Dinamic (Certinvest, + 324%) este de tip „diversificat dinamic”, adică trebuie să aibă în acţiuni peste 65% din active şi ocupă locul doi în top. În fine, fondul BT Index ROTX (BT Asset Management, +288%) este un fond „de acţiuni”, care trebuie să aibă în acest tip de instrumente cel puţin 85% din portofoliu.

Alte două fonduri mutuale au făcut peste 90% din câştigul anului trecut. Unul dintre ele, Raiffeisen Confort Euro (R. A. M., + 97%) performanţa se poate explica tot prin apetitul ridicat pentru acţiuni. Fondul are un sistem de management care basculează spre acţiuni atunci când dobânzile la depozite scad şi respectiv spre depozite bancare când cotaţiile bursiere sunt în cădere. În fine, fondul BRD Simfonia 1  (BRD A.M., + 91%).

Încă cinci fonduri mutuale au ajuns şi / sau depăşit jumătate din randmanetul de acnul trecut, potrivit datelor Kmarket.ro: Raiffeisen Confort, BT Maxim, Erste Equity Romania, BRD Euro Fond, Erste Balanced Ron (v. tabelul ataşat).

Cele mai căutate acţiuni

Campionul creşterii faţă de 2014,  BRD Diverso Europa Regional are active de peste 31,6 milioane de lei pentru numai 252 de investitori, ceea ce înseamnă că administratorii fondului au vânat clienţii cu bani mulţi ai băncii, probabil trimişi de departamentul de private banking.

Fondul are peste 26% din totalul activelor în acţiuni de la Bursa de  Valori Bucureşti (BVB) şi aproape 23% în acţiuni ale burselor din Varşovia, Praga şi Budapesta. În urmă cu un an, acţiunile româneşti cele mai preferate erau  Fondul Proprietatea (FP, peste 7% din activele de 30 de milioane de lei), OMV Petrom (SNP, 4,9%), BRD (4,3%), Romgaz (SNG, 3,8%) şi SIF Oltenia (SIF5, 3,5%). În portofoliu mai erau acţiunile SIF Moldova (SIF2, 2,9%), Transgaz (TGN, 2%) şi Nuclearlelectrica (SNN).

La sfârşitul anului trecut, în portofoliul fondului  BRD Diverso Europa Regional s-au mai adăugat Electrica (EL, 2,3% dintr-un portofoliu de peste 29 de milioane), şi Transelectrica (TEL, 0,9%), celelalte titluri diminuându-şi ponderea, mai ales FP. Fondurile îşi publică rapoartele doar semestrial.  

Aceleaşi acţiuni sunt şi favoritele Certinvest Dinamic, care ocupă locul doi în top: Cele mai mari cinci deţineri sunt FP (8,65% din active de 45,9 milioane de lei), TGN (8,34%), SNG (6,90%), SNP (6,66%), EL (4,52%). Certinvest Dinamic are însă o expunre mai diversificată, pe 28 de acţiuni, care făceau cât 68% din activele fondului la 31 decembrie. Dintre acestea se mai remarcă deţinerile de acţiuni Transelectrica (TEL, 4,2%), Banca Transilvania (TLV), SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2) cu câte  4,1%, SIF Transilvania )SIF3, 3,6%),  AEROSTAR Bacău (ARS,, 2,5%), şi de acţiuni ale Bursei de Valori Bucureşti S.A. înseşi (BVB, 1,5%).


O piaţă renăscută

La 15 ani după scandalul FNI, piaţa fondurilor mutuale a devenit, în sfârşit, o alternativă serioasă de plasare a economiilor. Totodată, o verigă lipsă din lanţul de finanţare a economiei naţionale a început să-şi facă simţită prezenţa.

Cele 70 de fonduri mutuale româneşti au depăşit pragul de 20 miliarde de lei (4,5 mld. euro) active nete, pentru peste 318.000 de investitori, în condiţiile în care administratorii au ştiut să atragă resurse şi să facă profit pentru investitori în plină criză financiară.

Românii au plasat 1,4 miliarde de lei în fondurile mutuale numai în primele patru luni ale acestui an, punându-şi economiile la adă­post de dobânzile mici.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...