Cât a fost salariul mediu în februarie 2016 – date INS

Salariul mediu net a ajuns, în februarie, la 1.950 de lei, în creştere cu 7 lei (+0,4) faţă de luna anterioară, cele mai mari câştiguri fiind în activităţile de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice, arată datele Institutului Naţional de Statistică, publicate miercuri.
Economica.net - mie, 06 apr. 2016, 07:06
Cât a fost salariul mediu în februarie 2016 - date INS

La nivelul câştigului salarial brut, în februarie, acesta s-a situat în România la 2.693 de lei, în creştere cu 0,2% faţă de luna anterioară, cele mai mari niveluri ale câştigurilor fiind înregistrate în activităţi din sectorul economic.

Cât priveşte salariul mediu nominal net, valorile cele mai mari s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), respectiv 5.148 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.154 lei).

Potrivit INS, comparativ cu luna februarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 12,7%, iar indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 115,8%.

De asemenea, indicele câştigului salarial real a fost de 100,6% pentru luna februarie 2016, faţă de luna precedentă, în timp ce, comparativ cu luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 148,6%, cu 0,9 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna ianuarie 2016.

În ceea ce priveşte câştigul salarial mediu nominal net, pe activităţi, cele mai mari valori s-au înregistrat în sectorul economic. Nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare în ianuarie decât în luna precedentă, ca urmare a acordării primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe), a drepturilor în natură şi ajutoarelor băneşti, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna februarie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă, ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 32,3% în fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 11,4% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii); între 4,5% şi 6,5% în activităţi de editare, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio şi activităţi de editare muzicala; activităţi de difuzare şi transmitere de programe), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, transporturi pe apă, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură); între 2,5% şi 4,5% în telecomunicaţii, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), cercetare-dezvoltare, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), fabricarea echipamentelor electrice.

Pe de altă parte, scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în sectorul economic ca urmare a nerealizărilor de producţii sau încasărilor mai mici (funcţie de contracte/proiecte), a acordării de premii ocazionale în lunile precedente, dar şi angajării de salariaţi cu câştiguri salariale mici.

În acest sens, cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat astfel: cu 10,7% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport; între 4,5% şi 6,5% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, colectarea şi epurarea apelor uzate; între 2,5% şi 4,0% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), extracţia cărbunelui superior şi inferior, alte activităţi extractive, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, tranzacţii imobiliare, fabricarea altor produse din minerale nemetalice.

În sectorul bugetar s-au consemnat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (-0,7%), respectiv învăţământ (-0,2%). Totodată, în administraţia publică, câştigul salarial mediu net a avut aceeaşi valoare ca şi în luna precedentă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Statele Unite avertizează Mexicul că planul său de reformă energetică amenință investiții americane de zeci de miliarde de dolari
Statele Unite avertizează Mexicul că planul său de reformă energetică amenință investiții americane de zeci de miliarde ...
Statele Unite au repetat vineri Mexicului că planul său de reformare a pieţei energetice le-a provocat "preocupări reale", ...
A treia zi de grevă a angajaților STB. La ora 08:00 erau pe traseu 15 vehicule
A treia zi de grevă a angajaților STB. La ora 08:00 erau pe traseu 15 vehicule
Greva declanşată de angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti (STB) continuă şi sâmbătă, deşi Tribunalul Bucureşti ...
Armata americană și ONU confirmă prezența în Mali a mercenarilor ruși ai companiei Wagner
Armata americană și ONU confirmă prezența în Mali a mercenarilor ruși ai companiei Wagner
Armata americană a confirmat vineri prezenţa grupării paramilitare ruse Wagner în Mali, ONU făcând, pe de altă parte, ...