În cazul unui cutremur precum cel din ’77, doar 14% dintre români primesc ca despăgubire valoarea integrală a locuinţei

Doar 14% din locuinţele României sunt asigurate printr-o poliţă facultativă, adică una diferită de poliţa obligatorie PAD emisă de PAID România, adică primesc ca despăgubire, în caz de cutremur grav, valoarea integrală a locuinţei, conform UNSAR.
Gabriela Ţinteanu - mar, 07 mart. 2017, 10:32
În cazul unui cutremur precum cel din '77, doar 14% dintre români primesc ca despăgubire valoarea integrală a locuinţei

„Doar 14% din locuinţele României sunt asigurate printr-o poliţă facultativă, adică una diferită de poliţa obligatorie PAD emisă de PAID România. Cu alte cuvinte, dacă vine un cutremur ca în 1977, 20% din proprietarii de locuinţe vor primi ca despăgubire maximă suma de 20.000 de euro. Pentru diferenţa până la 80.000 euro, adică preţul unui apartament cu 3 camere în Capitală, doar 14% vor primi aceşti bani, pentru că au încheiat şi o poliţă facultativă alături de cea obligatorie.
La nivelul fondului locativ din România, adică 8,8 milioane de locuinţe, dacă se repetă cutremurul din 1997, pagubele se vor ridica la 6 miliarde de euro”, a declarat Aurel Badea, reprezentant al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare din România (UNSAR).

Valoarea pe care PAID ar trebui să o plătească în cazul producerii unui cutremur similar cu cel din 1977 ar fi de 775 de milioane de euro la nivel naţional, a declarat Nicoleta Radu Neacşu, director general PAID.

Suma se referă doar la asiguraţii PAID. Gradul de cuprindere al asiguraţilor PAID este de 20%. Aurel Badea a declarat că o simulare făcuta în 2016 arată că, în cazul unui cutremur similar cu cel din 1977, pagubele totale ar fi de şase miliarde de euro, dar majoritatea locuinţelor nu sunt asigurate.

La sfârşitul anului 2016 erau asigurate obligatoriu 1,7 milioane de locuinţe şi existau 1,2 milioane de poliţe facultative. În cazul producerii unei catastrofe, PAID ar acoperi doar daune de până la concurenţa sumei de 10.000 – 20.000 de euro, cât acoperă poliţa PAID.

La ora actuală, PAID are un program de reasigurare de 800 de milioane de euro, cu 50% mai mult decât cerinţele EIOPA pe Solvabilitate II. Volumul activelor companiei au ajuns, în 2016, la 242,2 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor a prelungit cu zece luni perioada în care contribuabilii pot beneficia de ştergerea dobânzilor şi penalităţilor
Ministerul Finanțelor a prelungit cu zece luni perioada în care contribuabilii pot beneficia de ştergerea dobânzilor ...
Ministrul Finanțelor Alexandru Nazare a anunțat vineri că a prelungit cu zece luni, până la 31 ianuarie 2022, perioada în care contribuabilii pot beneficia de ştergerea dobânzilor şi......
Primăria Iași preia de la Veolia serviciul centralizat de furnizare a apei calde și căldurii
Primăria Iași preia de la Veolia serviciul centralizat de furnizare a apei calde și căldurii
Primarul Mihai Chirica a anunţat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că municipalitatea va prelua sistemul ...
S-a încheiat procesul de fuziune dintre USR și PLUS
S-a încheiat procesul de fuziune dintre USR și PLUS
Fuziunea prin absorbţie dintre USR şi PLUS a fost aprobată, vineri, definitiv, de către Curtea de Apel Bucureşti.
Ungaria a blocat o declarație comună a Uniunii Europene împotriva acțiunilor inițiate de China în Hong Kong
Ungaria a blocat o declarație comună a Uniunii Europene împotriva acțiunilor inițiate de China în Hong Kong
Ungaria a blocat o declaraţie a Uniunii Europene care critica noua lege chineză a securităţii în Hong Kong, au declarat ...