1EUR = 4.8398 RON | Bucureşti 25 º

News

Cât au cheltuit românii pe alcool în 2015 - date INS

O persoană a cheltuit, în medie, 7,4 lei lunar pe băuturi alcoolice, anul trecut, ceea ce arată un consum de 1,454 litri de licori bahice, berea fiind însă cea mai apreciată de români, se arată într-o publicaţie a Institutului Naţional de Statistică (INS) transmisă la solicitarea Agerpres.

19 iul, 2016 | Agerpres

Potrivit datelor INS, o persoană a consumat, în medie lunar, 0,233 litri de vin (1,85 lei), 1,167 litri de bere (4,34 lei) şi 0,038 litri de ţuică şi rachiuri naturale (0,67 lei). Din punct de vedere al categoriilor de consumatori, cea mai mare cantitate de băuturi alcoolice a fost consumată de salariaţi, respectiv 1,614 litri, fiind urmaţi de pensionari cu 1,406 litri.

Şomerii au consumat cel mai puţin, respectiv 1,111 litri lunar/persoană (4,84 lei).

În ceea ce priveşte consumul de apă minerală şi alte băuturi nealcoolice, consumul mediu lunar a fost de 4,260 litri, cheltuind, în medie, 6,56 lei lunar.

Conform Clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice deţineau, în medie, 38,2% din consumul gospodăriilor, anul trecut, în scădere cu 1,8 puncte procentuale faţă de anul anterior.

'O altă componentă a consumului, cu pondere relativ mare în cheltuieli, este legată de locuinţă. Acesteia i s-a alocat 22,1% din cheltuielile de consum, cea mai mare parte a acestora fiind absorbită de consumul de utilităţi necesare funcţionării şi încălzirii locuinţei (apă, energie electrică şi termică, gaze naturale şi alţi combustibili), care presupune cheltuieli în mare măsură obligatorii pentru gospodării (17,9%). În schimb, cheltuielile implicate de dotarea şi întreţinerea locuinţei au o pondere mult mai scăzută (4,2%). Următorul loc în ordinea determinată de volumul resurselor alocate a fost ocupat de cheltuielile pentru băuturi alcoolice şi tutun (7,8%) şi cheltuielile pentru transport (6,3%). Cheltuielile efectuate de gospodării pentru sănătate şi mai ales cele pentru educaţie înregistrează un nivel scăzut, în special din cauza faptului că satisfacerea acestor nevoi ale membrilor gospodăriilor se realizează în cea mai mare parte prin servicii publice de care aceştia beneficiază în cadrul sistemului asigurărilor sociale sau gratuit', informează INS.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO