Cât au costat lucrările semnate Picasso cumpărate de Darius Vâlcov

Procurorii DNA au făcut joi și vineri percheziții la domiciliul mai multor apropiați ai fostului ministrul al Finanțelor, Darius Vâlcov, unde au descoperit peste 100 de tablouri ascunse.
Economica.net - sâm, 28 mart. 2015, 13:46
Cât au costat lucrările semnate Picasso cumpărate de Darius Vâlcov

Darius Vâlcov este arestat la domiciliu și cercetat într-un dosar de corupție,iar la domiciliul mai multor apropiați au fost descoperite peste 100 de tablouri, printre care și trei lucrări semnate Pablo Picasso. Specialiștii contactați de Mediafax au precizat că nu pot face o estimare, având în vedere că în România nu există experți evaluatori în opera artistului.

ECONOMICA.NET a identificat în arhiva electronică a casei de licitații Sotheby’s data la care a avut loc licitația, evaluarea făcută, dar și prețul la care au fost vândute cele trei lucrări semnate de celebrul pictor. În total, cele trei lucrări semnate Pablo Picasso au costat peste 13.000 de euro. 

Licitația pentru vânzarea lucrărilor semnate Pablo Picasso a avut loc pe 19 martie 2013, la Londra, potrivit datelor disponibile pe site-ul casei de licitații.

Lucrarea Lupta Centaurilor III a fost estimată la vremea aceea la o valoare cuprinsă între  2.500 și 3.500 de lire sterline. Prețul la care a fost vândută este 4.375 de lire sterline, adică peste 5.000 de euro. 

De asemenea, lucrarea Pictor în atelier, care a fost vândută în cadrul aceleiași licitații de la Londra, a fost evaluată de Sotheby’s între 2.000 și 3.000 de lire sterline. Lucrarea s-a vândut cu 2.500 de lire sterline, adică aproape 3.000 de euro. 

Lucrarea numită Regele, figurează în arhiva casei de licitații sub denumirea de 347 SERIES: PLATE 314 și a fost evaluată între 2.000 și 3.000 de lire sterline. Lucrarea s-a vândut cu 4.375 de lire sterline, adică peste 5.000 de euro. 

Ce alte tablouri s-au mai găsit la apopiații lui Vâlcov

Printre cele 101 tablouri găsite se află și o lucrare semnată Renoir, evaluată la aproximativ 120.000 de euro, şi altele ar aparţine unor pictori români, printre care şi Pătraşcu. Martori au declarat anchetatorilor că unele dintre tablouri au fost ascunse şi în pereţi falşi, potrivit Agerpres.

Lucrarea Victor Hugo, de Andy Warhol, figrează pe site-ul casei de licitații Christie’s cu o valoare estimată între 20.000 și 30.000 de dolari. Tabloul Femme nue couchee, de Auguste Renoir, a fost adjudecat cu suma de 114.963 de euro, scrie Ziare.com. 

Potrivit DNA, în cursul anului 2009 Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, judeţul Olt, căruia i-a propus ca în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA).

În schimbul acestor contracte, Darius Vâlcov ar fi primit suma de aproximativ 2 milioane de euro, atât direct, cât şi prin intermediari.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Omicron: Cazuri în cea mai populată ţară din Africa şi alte locuri în lume. Recomandări OMS
Omicron: Cazuri în cea mai populată ţară din Africa şi alte locuri în lume. Recomandări OMS
Nigeria, cea mai populată ţară africană, a depistat pe teritoriul său primele trei cazuri de variantă Omicron a coronavirusului ...
Antibiotice Iași a câștigat o licitație de 11 mil. euro în Marea Britanie. Va livra antiinfecțioase injectabile
Antibiotice Iași a câștigat o licitație de 11 mil. euro în Marea Britanie. Va livra antiinfecțioase injectabile
Compania Antibiotice Iași a câștigat licitația organizată de Ministerul Sănătății din Regatul Unit al Marii Britanii ...
Interdicţiile generale de călătorie nu vor împiedica răspândirea Omicron – OMS
Interdicţiile generale de călătorie nu vor împiedica răspândirea Omicron – OMS
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat marţi că interdicţiile generale de călătorie nu vor împiedica ...