Cât costă cele mai ieftine aparate de aer condiţionat şi cât consumă

Temperaturile care se anunţă pentru această vară cu siguranţă ne vor împinge să ne achiziţionăm un aparat de aer condiţionat sau, de ce nu, să îl schimbăm pe cel vechi cu unul mult mai economic. 
Economica.net - sâm, 21 iun. 2014, 12:18
Cât costă cele mai ieftine aparate de aer condiţionat şi cât consumă

Am analizat ofertele celor mai mari magazine online şi vă prezentăm cele mai bune oferte din punct de vedere preţ/calitate.

Atunci când achiziţionăm un astfel de aparat trebuie să ţinem cont de cantitatea de BTU ( british thermal unit) pe care o poate genera un dispozitiv. Pentru o locuinţă cu o suprafaţă de 50 – 60 de mp este suficient un  aparat care are o putere de răcire de 9000 de BTU pentru că în general se aloca 100 – 150  de BTU pe metru pătrat. Mare atenţie la clasa energetică pentru că multe aparate sunt ieftine, dar consumul este foarte mare!

De exemplu, în Bucureşti, unde infrastructura electrică este foarte veche şi uzată, într-un bloc cu 30 de apartamente în care funcţionează în acelaşi timp 10 – 15 aparate de aer condiţionat de clasa energetică B, infrastructura va ceda cu siguranţă din cauza consumului.

Cel mai ieftin aparat de aer condiţionat pe care l-am găsit în magazinele online din România este un Vortex cu o capacitate de răcire şi încălzire de 9000 de BTU, şi clasa energetică este A, ceea ce înseamnă că aparatul consumă 746 W pe ora, iar la o utilizare medie de 8 ore pe zi, consumul lunar se va situa la 179 de KWh. Costul aparatului în magazinul online Altex este de 899 de lei.

La preţul de 1.099 lei am găsit aparatul de aer condiţionat Midea cu o capacitate de răcire şi încălzire de 12.000 de BTU şi clasă energetică A.

Un alt aparat la un preţ rezonabil este Yamato la 1.190 de lei cu o capacitate de răcire de 12.000 de BTU şi de 13.000 de BTU pentru încălzire, la o clasa energetică A.

Mare atenţie atunci când vă achiziţionaţi un aparat de aer condiţionat, pentru că instalarea nu este inclusă în preţ, iar suma pe care trebuie să o mai achitaţi se situează între 250 şi 400 de lei, în funcţie de firma la care apelaţi.

 

Te-ar mai putea interesa și
Președintele Camerei de Comerț: Cred că deficitul balanței comerciale va depăși 30 de miliarde de euro
Președintele Camerei de Comerț: Cred că deficitul balanței comerciale va depăși 30 de miliarde de euro
Deficitul balanței comerciale a României ar putea sări anul acesta de pragul de 30 de miliarde de euro, față de 23,6 miliarde de euro anul trecut, potrivit estimărilor președintelui Camerei de......
Populaţia şi firmele din Italia sunt afectate de dificultăţile economice. Redresarea – la finalul lui 2023, spune şeful UniCredit
Populaţia şi firmele din Italia sunt afectate de dificultăţile economice. Redresarea – la finalul lui 2023, spune ...
Gospodăriile şi companiile din Italia se ajustează la actualele dificultăţi economice iar aceste evoluţii vor sprijini ...
Avarie la rafinăria Petrobrazi. Pulberi de catalizator au fost eliberate în atmosferă
Avarie la rafinăria Petrobrazi. Pulberi de catalizator au fost eliberate în atmosferă
O avarie s-a produs, miercuri, la instalaţia de cracare catalitică a rafinăriei OMV Petrobrazi, incidentul fiind anunţat ...
Secetă 2022 – Suprafaţa agricolă afectată  a depăşit 700.000 de hectare
Secetă 2022 – Suprafaţa agricolă afectată a depăşit 700.000 de hectare
Suprafaţa agricolă afectată de secetă a ajuns, miercuri, la 715.802 hectare, în 38 de judeţe şi în Capitală, potrivit ...