Cât costă un GB de internet pe mobil în România faţă de restul lumii

România se află pe locul 37 în lume şi pe locul 2 în Europa de Est în funcţie de preţul mediu pe care locuitorii îl plătesc pentru un gigabyte de internet mobil, de 1,89 de dolari, potrivit unui studiu realizat de cable.co.uk.
Lidia Neagu - sâm, 09 mart. 2019, 11:02
Cât costă un GB de internet pe mobil în România faţă de restul lumii

Studiul a analizat 6.313 de planuri de tarif din 230 de ţări în intervalul 23 octombrie – 28 noiembrie 2018 pentru a compara costul unui singur gigabyte (1GB) de date mobile în întreaga lume.

În România, compania a analizat 19 planuri tarifare din care au rezultat că preţul mediu este de 1,89 de dolari, cel mai ieftin tarif este 0,13 dolari, iar cel mai scump costă 4,9 dolari.

În Europa de Est, Polonia (1,32 dolari) este cea mai ieftină, urmată de România, Slovenia (2,21 dolari) și Moldova (2,82 dolari). Grecia este cea mai scumpă din regiune, 1GB de date costând în medie 32,71 dolari. Din națiunile baltice, Lituania este cea mai ieftină, la 2,06 dolari.

„Prezența unei infrastructuri de rețea bune în întreaga Europă de Est ajută majoritatea țărilor să se poziţioneze în jumătatea mai puțin costisitoare a clasamentului, deși nici una nu se află în primele 20 de țări cu cele mai ieftine tarife”, se arată în studiu.

Cele mai ieftine date mobile din Europa de Vest se află în Finlanda, unde prețul mediu pentru 1GB este de 1,16 dolari. Monaco (1,21 dolari) este al doilea cel mai ieftin din Europa de Vest, urmat de Danemarca (1,36 dolari) și Italia (1,73 dolari). Cea mai scumpă ţară este Elveţia (20,22 dolari).

Pe plan mondial, India este statul cu cele mai mici tarife cu care poţi cumpăra 1GB (în medie costă 0,26 dolari), iar Zimbabwe este cea mai scumpă ţară pentru internetul pe mobil, cu un cost mediu de 75,2 dolari, de aproximativ 289 de ori mai scump faţă de India.

„Multe dintre cele mai ieftine țări în care se achiziționează date mobile se înscriu într-una din cele două categorii. Unele au o infrastructură de bandă largă mobilă și fixă excelentă, astfel încât furnizorii pot oferi cantități mari de date, ceea ce reduce prețul pe gigabyte. Altele, cu rețele de bandă largă mai puțin avansate, depind în mare măsură de datele mobile, iar economia dictează că prețurile trebuie să fie reduse, deoarece oamenii nu îşi pot permite să plătească mai mult”, spune Dan Howdle, analist în domeniul telecomunicațiilor de la Cable.co.uk.

Statele Unite sunt una dintre cele mai scumpe națiuni dezvoltate pentru achiziționarea de date mobile, pe locul 182 în lume, și cu un cost mediu de 1GB de 12,37 de dolari.

Zece dintre primele 20 de țări cele mai ieftine tarife se află în Asia, iar Sri Lanka, Mongolia și Myanmar se alătură Indiei în top zece. Cea de-a doua, a treia și a patra cea mai ieftină țară sunt toate foste națiuni ale URSS.

Patru dintre cele cinci țări cele mai scumpe pentru a cumpăra date mobile se află în Africa Subsahariană.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...