Cât costă un GB de internet pe mobil în România faţă de restul lumii

România se află pe locul 37 în lume şi pe locul 2 în Europa de Est în funcţie de preţul mediu pe care locuitorii îl plătesc pentru un gigabyte de internet mobil, de 1,89 de dolari, potrivit unui studiu realizat de cable.co.uk.
Lidia Neagu - sâm, 09 mart. 2019, 11:02
Cât costă un GB de internet pe mobil în România faţă de restul lumii

Studiul a analizat 6.313 de planuri de tarif din 230 de ţări în intervalul 23 octombrie – 28 noiembrie 2018 pentru a compara costul unui singur gigabyte (1GB) de date mobile în întreaga lume.

În România, compania a analizat 19 planuri tarifare din care au rezultat că preţul mediu este de 1,89 de dolari, cel mai ieftin tarif este 0,13 dolari, iar cel mai scump costă 4,9 dolari.

În Europa de Est, Polonia (1,32 dolari) este cea mai ieftină, urmată de România, Slovenia (2,21 dolari) și Moldova (2,82 dolari). Grecia este cea mai scumpă din regiune, 1GB de date costând în medie 32,71 dolari. Din națiunile baltice, Lituania este cea mai ieftină, la 2,06 dolari.

„Prezența unei infrastructuri de rețea bune în întreaga Europă de Est ajută majoritatea țărilor să se poziţioneze în jumătatea mai puțin costisitoare a clasamentului, deși nici una nu se află în primele 20 de țări cu cele mai ieftine tarife”, se arată în studiu.

Cele mai ieftine date mobile din Europa de Vest se află în Finlanda, unde prețul mediu pentru 1GB este de 1,16 dolari. Monaco (1,21 dolari) este al doilea cel mai ieftin din Europa de Vest, urmat de Danemarca (1,36 dolari) și Italia (1,73 dolari). Cea mai scumpă ţară este Elveţia (20,22 dolari).

Pe plan mondial, India este statul cu cele mai mici tarife cu care poţi cumpăra 1GB (în medie costă 0,26 dolari), iar Zimbabwe este cea mai scumpă ţară pentru internetul pe mobil, cu un cost mediu de 75,2 dolari, de aproximativ 289 de ori mai scump faţă de India.

„Multe dintre cele mai ieftine țări în care se achiziționează date mobile se înscriu într-una din cele două categorii. Unele au o infrastructură de bandă largă mobilă și fixă excelentă, astfel încât furnizorii pot oferi cantități mari de date, ceea ce reduce prețul pe gigabyte. Altele, cu rețele de bandă largă mai puțin avansate, depind în mare măsură de datele mobile, iar economia dictează că prețurile trebuie să fie reduse, deoarece oamenii nu îşi pot permite să plătească mai mult”, spune Dan Howdle, analist în domeniul telecomunicațiilor de la Cable.co.uk.

Statele Unite sunt una dintre cele mai scumpe națiuni dezvoltate pentru achiziționarea de date mobile, pe locul 182 în lume, și cu un cost mediu de 1GB de 12,37 de dolari.

Zece dintre primele 20 de țări cele mai ieftine tarife se află în Asia, iar Sri Lanka, Mongolia și Myanmar se alătură Indiei în top zece. Cea de-a doua, a treia și a patra cea mai ieftină țară sunt toate foste națiuni ale URSS.

Patru dintre cele cinci țări cele mai scumpe pentru a cumpăra date mobile se află în Africa Subsahariană.

Te-ar mai putea interesa și
Vladimir Putin: Contraofensiva ucraineană deja a început
Vladimir Putin: Contraofensiva ucraineană deja a început
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri că deja a început contraofensiva ucraineană, după cum o demonstrează desfăşurarea de întăriri inamice pe front, transmite EFE, relatează......
Gazele naturale s-au scumpit cu peste 20% în Europa ca urmare a intensificării temerilor privind aprovizionarea
Gazele naturale s-au scumpit cu peste 20% în Europa ca urmare a intensificării temerilor privind aprovizionarea
Preţul gazelor naturale în Europa a înregistrat vineri un salt de până la 23%, în condiţiile în care traderii au ...
Statele Unite acordă un nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 2,1 miliarde de dolari
Statele Unite acordă un nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 2,1 miliarde de dolari
Ministerul american al Apărării a anunţat vineri un ajutor militar suplimentar de 2,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, ...
Polonia refuză să participe la mecanismul de redistribuire a migranților decis de Consiliul JAI
Polonia refuză să participe la mecanismul de redistribuire a migranților decis de Consiliul JAI
Premierul polonez Mateusz Morawiecki (foto) a declarat vineri că ţara sa nu va participa la planificata redistribuire a ...