Cât dă Bucureştiul pe florile din parcuri

Bugetul pe 2013 de achiziţii de flori al Administraţiei „Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti" (ALPAB), care are grijă de cele 9 mari parcuri ale Capitalei, este comparabil cu cel de anul trecut, de 130,000 de lei, potrivit datelor trimise de ALPAB la redacţia ECONOMICA.NET. ALPAB cumpără doar seminţe şi bulbi de flori, pe care le cultivă în serele proprii.
Adrian N. Ionescu - sâm, 31 aug. 2013, 06:24
Cât dă Bucureştiul pe florile din parcuri

La sfârşit de august, oficialii Administraţiei „Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti” (ALPAB) nu sunt siguri pe bugetul său de achiziţii pe anul în curs, ci spun doar că acesta „este comparativ cu cel din anul 2012″ (SIC).

Anul trecut, „pentru programul floricol s-a achiziţionat doar sămânţa de flori anuale, bienale, bulbi de flori în valoare de 130.000 lei”, potrivit unui răspuns parţial primit cu mare întârziere de la ALPAB, la întrebările puse de ECONOMICA.NET, acum aproape  trei luni.

Pentru a evita costurile ridicate din anii trecuţi, ALPAB a cumpărat doar seminţe şi bulbi, începând cu anul 2012, iar „necesarul de răsaduri de flori a fost realizat în serele administrate de ALPAB, pe o suprafaţă totală de 126.300 mp”.

„Pentru achiziţionarea a 2.000.000 de plante floricole, bugetul alocat ar fi în valoare de 600.000 lei, la un preţ unitar de 3,00 lei / bucată”, se mai spune în răspunsul ALPAB.

ECONOMICA.NET a estimat că marile oraşe ale României (mai puţin Capitala) cumpără flori de circa 20 de milioane de lei anual. Estimarea a fost făcută cu ajutorul răspunsurilor date de trei capitale de regiuni istorice, Clujul, Timişoara şi  Craiova.

ALPAB are în grijă doar celebrele parcuri Herăstrău, Cişmigiu, Carol, Parcul Circului, Tineretului, Bordei, Izvor, Floreasca şi Parcul Unirii. Bugetul ALPAB a fost de circa 113 milioane de lei anul trecut, potrivit unor informaţii neconfirmate oficial. Zonele înflorite din unele parcuri sunt adeseori greu de întâlnit ăn unele din aceste parcuri.

Îngrijirea spaţiilor verzi ale întregului Bucureşti (inclusiv cele administrate de primăriile de sector) a înghiţit în total  670 de milioane de lei anul trecut şi ar fi pe cale să consume peste 400 de milioane în acest an.

Ce şi cât plantează ALPAB?
Planul Admistraţiei marilor parcuri bucureştene include plantarea unor specii care înfloresc o dată pe an (crăiţă, petunie, gura-leului, begonie, salvie, dalia, gazania, etc.): „tagetes – 200.000 buc., petunie  – 200.000 buc., gazania – 200.000 buc., salvia – 200.000 buc, dahlia – 200.000 buc.

Dintre speciile de plante bienale care înfloresc de doud ori pe an (panseluţe, părăluţe, „nu mă uita”), ALPAB aminteşte florile viola – 300.000 buc. şi myosotis albastru – 300.000 buc.

Feecare dintre acestea ar costa, pe piaţă, în medie 3 lei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Fitch a menținut ratingul României la nivelul „BBB minus” cu perspectivă negativă
Fitch a menținut ratingul României la nivelul „BBB minus” cu perspectivă negativă
Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul suveran al României la "BBB minus" cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima ...
Românii și energia regenerabilă: câți dintre noi ne dorim turbine eoliene și panouri fotovoltaice lângă casă sau chiar acasă
Românii și energia regenerabilă: câți dintre noi ne dorim turbine eoliene și panouri fotovoltaice lângă casă sau ...
Românii sunt printre cei mai entuziaști susținători ai energiei regenerabile, conform unui sondaj YouGov, efectuat în ...
17 state NATO, printre care și România, au convenit să înființeze un fond de cel puțin un miliard de dolari pentru dezvoltarea de tehnologii de apărare
17 state NATO, printre care și România, au convenit să înființeze un fond de cel puțin un miliard de dolari pentru ...
Miniştrii apărării din 17 state NATO, printre care şi România, au convenit să înfiinţeze un fond care să contribuie ...