Cât de atractive sunt pentru populaţie titlurile de stat „Centenar”. Părerile economiştilor

Titlurile de stat pentru populaţie sunt atractive din punct de vedere al randamentului şi reprezintă o alternativă de economisire pentru cetăţeni, potrivit economiştilor consultaţi de Agerpres.
Economica.net - Dum, 24 iun. 2018, 09:24
Cât de atractive sunt pentru populaţie titlurile de stat

‘Mi se pare un nivel atractiv ţinând cont de nivelurile randamentelor din piaţă. Păcat doar că titlurile nu sunt transferabile, ceea ce le scade din atractivitate faţă de alte instrumente de economisire’, a declarat economistul-şef al BCR, Horia Braun.

Potrivit directorului de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu, nivelul ratei de dobândă la titlurile de stat ‘Centenar’ este apropiat de cel înregistrat în piaţă (4,60% pe 21 iunie 2018), dar şi în zona estimărilor privind dinamica anuală a PIB-ului nominal pe termen mediu.

‘În mod normal, o parte din economisire va fi canalizată spre aceste titluri, ceea ce poate fi interpretat ca un proces natural de diversificare a investiţiilor populaţiei. Nu cred că trebuie privită această emisiune neapărat sub forma unei concurenţe pentru depozitele bancare, ci mai degrabă ca o alternativă de investiţii pentru persoanele care economisesc. În 2017, gospodăriile populaţiei au economisit peste 15% din venituri, o rată record pentru ultimele decenii, însă această economisire nu este uniform distribuită. Conform datelor BNR, peste 75% din deponenţi deţineau doar 3,5% din valoarea depozitelor la final de 2016’, a subliniat Rădulescu.

La rândul său, Ciprian Dascălu, economist şef al ING Bank România, este de părere că, în ultimele două luni, licitaţiile de titluri de stat s-au confruntat în mai multe cazuri cu o cerere relativ scăzută.

‘Titlurile de stat cu maturitatea 28 iunie 2023 sunt cotate pe piaţa secundară în jurul unui randament de 4,70%. Rezultă o primă de lichiditate oferită la titlurile către populaţie de 30 de puncte de bază. Este de notat că, în ultimele două luni, licitaţiile de titluri de stat s-au confruntat în mai multe cazuri cu o cerere relativ scăzută’, a spus Dascălu.

Întrebat cu privire la posibilitatea ca românii să renunţe la depozite bancare pentru a cumpăra titluri ‘Centenar’, oficialul ING Bank România a susţinut că acestea pot fi o alternativă de economisire.

De asemenea, Horia Braun, economistul-şef al BCR, susţine că e posibil să existe migrări, însă nu se aşteaptă să fie un fenomen masiv. Potrivit acestuia, economisirea bancară creşte mult pe zona de conturi de economii şi depozite la vedere şi mai puţin pe zona de depozite la termen. Astfel, la aceste instrumente clienţii probabil că sunt interesaţi de lichiditatea şi accesibilitatea rapidă a banilor în caz de nevoie sau de ivirea altor oportunităţi, însă în cazul titlurilor emise către populaţie, banii sunt practic blocaţi pentru cinci ani, consideră Braun.

Economiştii nu văd efecte semnificative asupra economiei prin direcţionarea către economisire a unor bani care altfel ar fi mers spre consum.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a lansat, în data de 15 iunie, prima emisiune de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur – ediţia Centenar, cu valoarea de 1 leu, dobândă de 5% şi scadenţă la cinci ani, destinate exclusiv populaţiei, potrivit unui comunicat al instituţiei. Conform MFP, titlurile pot fi cumpărate de persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, iar veniturile obţinute sunt neimpozabile.

Un investitor poate efectua, în cadrul perioadei de subscriere, una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni, dar valoarea maximă cumulată a acestora nu poate depăşi plafonul valoric de 100.000 lei pentru subscrierile realizate intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului şi respectiv de 100.000 lei pentru subscrierile realizate prin subunităţile poştale din reţeaua Companiei Naţionale ”Poşta Română”.

Titlurile au formă dematerializată şi remunerează investitorii cu o dobândă anuală de 5%, cu scadenţă la 5 ani. Plata dobânzii şi a valorii nominale se efectuează conform opţiunii clientului, pe care a ales-o pe formularul de subscriere: la sediul subunităţilor poştale, în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, către investitor/împuternicit, fără plata unui comision de către investitor sau prin mandat poştal (achitare la domiciliu/adresa de corespondenţă sau virarea sumelor în cont bancar), situaţie în care investitorului i se reţine contravaloarea serviciului de mandat poştal.

În cadrul programului ‘Tezaur’, ediţia ‘Centenar’, aferent lunii iunie 2018, titlurile de stat nu pot fi răscumpărate înainte de scadenţă, sunt netransferabile şi nu se tranzacţionează. Titlurile de stat pot fi cumpărate de persoanele fizice rezidente, care au împlinit vârsta de 18 ani, iar valoarea unui titlu din cadrul emisiunii ‘Tezaur’ este de 1 leu.

Recent, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) a anunţat că Poşta Română va intermedia vânzarea titlurilor de stat destinate populaţiei în cadrul programului ‘Tezaur’, prin intermediul tuturor subunităţilor poştale.

Astfel, clienţii operatorului poştal naţional care doresc să investească în titluri de stat le pot cumpăra de la subunităţile poştale, conform programului de lucru cu clienţii, în perioada 15 iunie – 5 iulie pentru mediul urban, iar pentru mediul rural în perioada 15 iunie – 4 iulie. Persoanele care doresc să subscrie completează un set de formulare de subscriere (autocopiativ), din care un exemplar, împreună cu chitanţa emisă la subscriere, se înmânează investitorului, acestea reprezentând dovada deţinerii titlurilor de stat de către acesta.

 

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...