Cât de mult se mai câştigă sau se pierde pe acţiunile defensive la Bursa din Bucureşti

Investitorii începători îşi construiesc portofoliile alegând acţiunile cele mai puţin riscante, dar aducătoare de dividende. Acţiunile de acest tip se numesc defensive şi Bursa de Valori Bucureşti are cel puţin patru la cota sa. Totuşi, tulburările de pe piaţă din ultimele săptămâni le-au afectat comportamentul mai mult decât s-ar fi cuvenit.
Adrian N. Ionescu - mie, 22 oct. 2014, 04:55
Cât de mult se mai câştigă sau se pierde pe acţiunile defensive la Bursa din Bucureşti

Toţi investitorii vor să câştige cât mai mult riscând cât mai puţin, dar începătorii parcă vor chiar mai mult decât ceilalţi. Aşa numitele acţiuni defensive sunt cel mai aproape de dorinţa investitorilor. Companiile defensive sunt mai puţin influenţate de contextul macroeconomic şi chiar de crize.

De comunicare, gaze, electricitate, alimente şi medicamente oameni se pot lipsi cel mai greu, astfel că  companiile din aceste domenii au venituri aproape garantate şi acţiunile lor scad mai puţin şi mai lent decât restul pieţei. Şi cresc mai puţin decît piaţa, dar mai sigur. Cel puţin teoretic.

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu există companii relevante din IT&C (cu excepţia celor străine, puţin lichide la noi), dar  sunt măcar patru companii care ar trebui să corespundă definiţiei „defensivelor”: Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN), Antibiotice Iaşi (ATB), Biofarm Bucureşti (BIO).

Transelectrica (TEL) administrează monopolul transportului electricităţii pe magistralele naţionale, iar Transgaz (TGN) are monopolul  transportului pe magistralele de gaze naturale. Companiile respective au veniturile previzibile (tariele le sunt avizate de Autoritatea energetică a ţării).

Acţiunile ambelor companii de utilităţi sunt considerate  defensive, pentru că rezistă bine, sau mai bine decât celelalte, la crize, la tendinţe ostile pe piaţă şi la diferite şocuri ale mediului economic.

TEL a crescut cu peste 60%, iar TGN cu 20%, de la începutul anului  până acum  în vreme ce indicele reprezentativ a bursei (BET) a crescut cu 5,2%. Totuşi, în ultimele săptămâni, volatilitatea preţurilor lor pare să fi depăşit criteriul categoriei „defensivelor”.

TEL a crescut cu peste 11 % în patru zile până la 22 septembrie, apoi a scăzut cu mai mult de 6% până în 26 septembrie, a crescut din nou cu 8% până în 9 octombrie, a pierdut peste 10% în săptămâna următoare, iar din 16 octombrie până în prezent este în crerştere cu peste 8%. Scăderile sau creşterile pieţei nu au depăşit 3%.

Mai stabilă, dar adeseori sub performanţa pieţei a fost acţiunea TGN, care pe aceleaşi perioade a  înregistrat variaţii de 4,6%, -3,4%, 1,3%, -6,0% şi 4,6%.

Farmaceuticele sunt, cel puţin teoretic, tot nişte acţiuni defensive şi sunt destul de numeroase la cota BVB, dar numai două au acţiuni suficient de lichide ca să merite pariul începătorilor:  Antibiotice Iaşi (ATB), Biofarm Bucureşti (BIO).

Rezistenţa ATB la tulburările pieţei din ultima vreme este greu de încadrat în categoria defensivelor.

ATB a evoluat într-o singură direcţie: pierdere (-2,6%), în vreme ce acţiunile de „utilităţi” şi-au păstrat variaţiile în anumite limite şi nu au pierdut. Ba chiar au câştigat pe întreaga perioadă analizată, TEL cu peste 9%, iar TGN cu 0,5%.  

BIO a ieşit în câştig din tulburările ultimei luni: +2,4, după variaţii între -4,9% şi +6,5%.

Mai trebuie amintit că ponderea diferitelor tipuri de acţiuni în structura unui portofoliu depinde de toleranţa la risc şi de priceperea investitorului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Alegeri prezidenţiale în Franţa: Macron ar putea pierde în turul al doilea în faţa conservatoarei Pecresse – Sondaj
Alegeri prezidenţiale în Franţa: Macron ar putea pierde în turul al doilea în faţa conservatoarei Pecresse – ...
Candidata partidului conservator Les Républicains, Valérie Pécresse, urca la 20% din intenţiile de vot în primul tur ...
Dosarul Rompetrol Rafinare – Din declaraţiile inculpaţilor se pot reţine aspecte ce vin în sprijinul probelor administrate (motivare)
Dosarul Rompetrol Rafinare – Din declaraţiile inculpaţilor se pot reţine aspecte ce vin în sprijinul probelor administrate ...
Din declaraţiile inculpaţilor în dosarul instrumentat de DIICOT Ploieşti privind operaţiuni de ecologizare executate ...
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 8.12.2021
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 8.12.2021
Euro a început ziua aproape de cursul anunţat ieri de BNR. Dolarul scade la 4,38 lei.