Volksbank a adus un miliard de euro ca să vândă banca românilor de la BT. Suma include conversia creditelor în CHF

Acţionarii Volksbank România au adus capital de 1,2 miliarde de euro în banca locală, pentru a o vinde, a declarat şeful Direcţiei de Supraveghere din BNR. Doar în ultimii doi ani, Volksbank a făcut majorări de capital de peste 420 de milioane de euro. Ultima majorare include şi costul conversiei creditelor din franci elveţieni în lei, chiar înaintea semnării tranzacţiei de preluare cu Banca Transilvania.
Mihai Banita - lun, 02 mart. 2015, 22:11
Volksbank a adus un miliard de euro ca să vândă banca românilor de la BT. Suma include conversia creditelor în CHF

Acţionarii Volksbank România au cheltuit 400 de milioane de euro pentru a pregăti vânzarea către Banca Transilvania, sumă ce include inclusiv costurile de conversie a creditelor în franci elveţieni, a declarat Cinteză la un seminar pe teme economice organizat la Sinaia de Finmedia.

„Să vă spună câţi bani au băgat ca s-o vândă”, a spus şeful Supravegherii din BNR, indicând către unul din vicepreşedinţii Volksbank prezenţi în sală. „400 (de milioane de euro)! Până acum săriţi de un miliard ca să o vindeţi”, a continuat Cinteză.

Volksbank lucra la un plan de conversie a creditelor înainte de semnarea înţelegerii de preluare cu Banca Transilvania, însă acesta nu a mai fost pus în practică. Volksbank voia să ofere discounturi semnificative la principalul creditelor şi dobânzi la nivelul pieţei, ceea ce ar fi făcut ca rata împrumutaţilor să scadă semnificativ.

Banca Transilvania a anunţat că va face oferte clienţilor cu credite în franci, după finalizarea preluării, în luna mai sau aprilie, dar că acestea vor fi individualizate şi cuantumul discountului va varia în funcţie de debitor. Leul s-a depreciat suplimentar faţă de franc faţă de sfârşitul anului trecut, după ce Banca Centrală a Elveţiei a renunţat la menţinerea pragului de 1,2 CHF/EUR.

În 2011, banca rusească Sberbank a cumpărat subsidiarele Volksbanken International AG – din Europa de Est -, excepţie făcând cea din România. Varianta oficială este aceea că ruşii n-au fost interesaţi şi de Volksbank România, însă, neoficial, tranzacţia a picat din pricina împotrivirii BNR.

De atunci, acţionarii Volksbank au făcut numeroase creşteri de capital, pentru a acoperi pierderile generate de rata mare a creditelor neperformante, care au totalizat peste 540 de milioane de euro.

Astfel, în 30 decembrie 2011, capitalul Volksbank România a fost majorat cu 84 de milioane de euro (363 de milioane de euro echivalent), în 16 octombrie 2013 cu 120 de milioane de euro (534 de milioane de lei) şi cu 321 de milioane de euro (1,417 miliarde de lei) în 22 octombrie 2014, după vânzarea unor active neperformante. Volksbank a avut pierderi de aproximativ 400 de milioane de euro în ultimii  patru ani, exceptând anul 2013, pentru care nu a publicat un raport.

Cinteză a mai declarat, anterior, că conversia creditelor în franci elveţieni este asumată prin contractul semnat între Volksbank şi Banca Transilvania.

Realizarea conversiei ar însemna, cel mai probabil, potrivit informaţiilor noastre, şi includerea unei clauze în actele adiţionale prin care clienţii se obligă să renunţe la orice pretenţii litigioase faţă de Volksbank/Banca Transilvania. Aici este vorba de comisionul de risc, redenumit comision de adiminstrare, pe care Volksbank a avut numeroase procese cu clienţii, pierdute în mare parte. Comisionul de risc reprezintă până la o treime din rata lunară a clienţilor şi, în cazul în care clauza care defineşte acest comision este declarată nulă, atunci banca trebuie să şi restituie banii clienţilor de la momentul semnării contractului până la punerea în aplicare a deciziei judecătoreşti.

Volksbank a fost chemată în judecată la Tribunalul Bucureşti de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, care cere eliminarea acestui comision din toate contractele de credit încheiate cu clienţii.

Decizia CJUE în cauza Matei vs. Volksbank

Săptămâna trecută, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a hotărât, într-o cauză (C-143/13) trimisă de către Tribunalul Specializat Cluj, că instanţele au voie să se pronunţe pe clauzele care privesc dobânzile şi comisioanele, chiar dacă acestea sunt considerate ca făcând parte din costul contractelor. Litigiul principal trimis la CJUE este chiar între doi clienţi ai Volksbank şi bancă, pe clauza de dobândă şi pe comisionul de risc. Opiniile Curţii arată destul de clar că acest comision nu a avut contraprestaţie, deci nu avea temei legal, din moment ce creditele erau garantate cu o ipotecă. Deşi va reveni instanţelor naţionale obligaţia de a judeca legalitatea acestuia, decizia CJUE arată că este băncile care l-au perceput vor fi obligate, cel mai probabil să returneze banii. Astfel, un acord cu clienţii ar limita potenţialele pierderi.

Volksbank are 190.000 de clienţi în România şi active de 3 miliarde de euro. Clienţii vor fi preluaţi în totalitate de Banca Transilvania.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Sănătăţii a cumpărat un lot de 10.600 de flacoane de Tocilizumab, medicament necesar pentru tratarea formelor grave de COVID-19
Ministerul Sănătăţii a cumpărat un lot de 10.600 de flacoane de Tocilizumab, medicament necesar pentru tratarea formelor ...
Ministerul Sănătăţii (MS) a finalizat o achiziţie publică de 10.600 de flacoane de Tocilizumab, medicament necesar pentru tratarea formelor grave de COVID-19, a declarat, marţi, la Antena 3,......
Comisia Europeană a semnat un contract pentru cumpărarea unui tratament împotriva COVID-19 cu anticorpi monoclonali
Comisia Europeană a semnat un contract pentru cumpărarea unui tratament împotriva COVID-19 cu anticorpi monoclonali
Comisia Europeană a semnat un contract cadru de achiziţie cu compania farmaceutică Eli Lilly pentru un tratament cu anticorpi ...
153.716 persoane au fost angajate prin intermediul ANOFM în primele opt luni din 2021
153.716 persoane au fost angajate prin intermediul ANOFM în primele opt luni din 2021
Un număr de 153.716 persoane au fost angajate în primele opt luni ale anului 2021, ca urmare a aplicării măsurilor de ...
Statele Unite au deschis o anchetă cu privire la echiparea a 30 de milioane de mașini cu airbag-uri defecte produse de Takata
Statele Unite au deschis o anchetă cu privire la echiparea a 30 de milioane de mașini cu airbag-uri defecte produse de ...
Administraţia americană pentru siguranţa traficului (NHTSA) a anunţat marţi că a deschis o anchetă asupra a 30 de ...