Cât îi costă pe ruşi criza din Ucraina: 70 mld. euro au plecat din Rusia în doar trei luni

Economia rusească s-a contractat în primele trei luni ale acestui an pe măsură ce incertitudinile cu privire la criza din Ucraina i-au determinat pe investitori să-şi scoată banii din Rusia, a declarat miercuri ministrul rus al Economiei Alexei Ulyukayev, transmite AFP.
Economica.net - mie, 16 apr. 2014, 12:34
Cât îi costă pe ruşi criza din Ucraina: 70 mld. euro au plecat din Rusia în doar trei luni

Aproximativ 70 de miliarde de dolari au ieşit din Rusia în primul trimestru al acestui an, mai mult decât pe ansamblul anului trecut, în timp ce Produsul Intern Brut s-a contractat cu 0,5% comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, a precizat Alexei Ulyukayev.

‘Fuga capitalului este cel mai îngrijorător lucru în prezent’, a declarat Alexei Ulyukayev în faţa camerei inferioare a Parlamentului rus.

Oficialul menţionat a subliniat că economia Rusiei este afectată de scăderea activităţii de investiţii, nu numai în sectorul de stat dar şi din partea companiilor private. În primele trei luni ale acestui an investiţiile de capital au scăzut cu 4,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

‘Pe lângă factorii interni care stau la baza încetinirii ritmului de creştere, există în prezent o incertitudine mare pe pieţele financiare globale, ieşiri mari de capital şi lipsa de disponibilitate a investitorilor de a lua decizii de investiţii în contextul mediului internaţional dificil din ultimele două luni’, a spus Alexei Ulyukayev.

În primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, Produsul Intern Brut al Rusiei a crescut cu 0,8%, sub estimările anterioare ale autorităţilor de la Moscova care mizau pe un avans de 2,5%, graţie cheltuielilor de consum.

Criza din Ucraina vine într-un moment nepotrivit pentru economia Rusiei, care se confruntă cu probleme fundamentale. Potrivit celui mai pesimist scenariu elaborat de Banca Mondială, care se bazează pe ipoteza unei agravări a crizei din Ucraina, ieşirile de capital din Rusia ar putea atinge 150 de miliarde de dolari în acest an şi ar provoca o contracţie a PIB de 1,8%.

Săptămâna trecută, Guvernul rus şi-a revizuit în jos estimările de creştere pentru 2014 până la un interval cuprins între 0,5 şi 1,1%, faţă de un avans de 2,5% preconizat anterior, adăugând însă că cifrele ar putea fi revizuite în cazul impunerii unor sancţiuni occidentale mai severe.

SUA şi Uniunea Europeană au catalogat anexarea Crimeei drept ilegală şi au decis să îngheţe activele şi să introducă restricţii de călătorie pentru o serie de oficiali din Rusia şi Crimeea. Aceste decizii, precum şi ameninţarea unor sancţiuni mai dure dacă Moscova va interveni militar în estul Ucrainei, au condus la prăbuşirea pieţelor financiare ruseşti.

Te-ar mai putea interesa și
Calm pe piața cripto după halvingul Bitcoin
Calm pe piața cripto după halvingul Bitcoin
Mișcările de pe piața cripto au fost destul de calme săptămâna trecută, deoarece piața a început să se adapteze după recenta înjumătățire a recompenselor pentru blocurile Bitcoin. ...
Rabla – Dosare de finanţare în valoare de peste 52,7 milioane de lei, aprobate marţi în programe
Rabla – Dosare de finanţare în valoare de peste 52,7 milioane de lei, aprobate marţi în programe
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat, marţi, noi dosare de finanţare pentru programele "Rabla Clasic" şi ...
București, locul 6 din Top 10 orașe din Europa în care utilizatorii Uber uită cel mai des obiecte
București, locul 6 din Top 10 orașe din Europa în care utilizatorii Uber uită cel mai des obiecte
În România, Bucureștiul este orașul în care utilizatorii Uber uită cele mai multe obiecte, fiind pe locul 6 în topul ...
Pod peste Tisa, între România şi Ucraina. Guvernul a aprobat proiectul
Pod peste Tisa, între România şi Ucraina. Guvernul a aprobat proiectul
Guvernul a adoptat, marţi, o hotărâre privind construirea unui pod rutier peste râul Tisa care va avea capătul românesc ...