Criza petrolului trece. Cât mai are de suferit Petrom

Supraoferta de pe piaţa mondială a petrolului, care a cauzat prăbuşirea preţului barilului cu până la 75% de la jumătatea anului 2014 şi până în prima parte a acestui an, ar putea să dispară în a doua jumătate a acestui an, deoarece producătorii din afara OPEC au făcut deja un pas în spate, potrivit estimărilor Agenţiei Internaţionale a Energiei. Veste bună şi pentru OMV Petrom, care a suferit în 2015 prima pierdere anuală de la privatizare, de 690 milioane de lei, tocmai din cauza prăbuşirii preţului petrolului.
Vlad Popescu - joi, 14 apr. 2016, 21:06
Criza petrolului trece. Cât mai are de suferit Petrom

„În 2015, rezultatele financiare ale Grupului au fost sever afectate de scăderea abruptă a preţului ţiţeiului. Contribuţia negativă din upstream a fost parţial compensată de performanţa foarte bună din downstream, demonstrând beneficiile modelului nostru de afaceri integrat. Pe parcursul anului, am răspuns prompt la deterioarea fundamentelor de piaţă şi ne-am îndeplinit cu success promisiuniule de reducere a costurilor şi menţinere a poziţiei competitive, concomitent cu reducerea investiţiilor cu 38% faţă de 2014”, a declarat, în luna februarie, directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Ca răspuns la condiţiile dificile de pe piaţa petrolului, OMV Petrom a decis să reducă investiţiile în explorare şi producţie şi chiar ia în calcul reduceri de personal în acest an. De asemenea, compania nu va acorda dividende.

Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) estimează că surplusul de petrol de pe piaţa mondială va scădea la o medie de 200.000 de barili pe zi în ultimele şase luni din acest an, faţă de 1,5 milioane barili pe zi în prezent, potrivit unui raport publicat joi de agenţie, citat de Bloomberg.

Producătorii din afara Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) traversează cea mai drastică reducere a activităţii începând din 1992, potrivit IEA. Sunt afectate în principal exploatările de şist din Statele Unite, care au avut un rol decisiv în creşterea producţiei mondiale de petrol din ultimii ani şi, implicit, în scăderea abruptă a preţurilor. De asemenea, Iranul nu a reuşit să revină pe piaţa exportului de petrol atât de agresiv cum şi-ar fi dorit, anumite bariere financiare persistând şi după ridicarea sancţiunilor internaţionale. SUA şi aliaţii săi au decis anul trecut să ridice gradual sancţiunile economice împotriva Iranului, menite să descurajeze programul nuclear al regimului de la Teheran.

Preţul petrolului Brent a ajuns în luna ianuarie la minimul ultimilor 12 ani, de 28,9 dolari pe baril, însă a revenit de atunci cu peste 50% şi se tranzacţionează, joi, la 44,1 dolari pe baril. Creşterea din ultimele săptămâni a venit după ce OPEC şi Rusia au anunţat că lucrează la un plan de limitare a producţiei de petrol, pentru a împinge preţurile în sus. Acordul dintre producători ar urma să fie încheiat la Doha în acest weekend, însă aşteptările analiştilor şi investitorilor din industrie pentru măsuri concrete sunt mai degrabă limitate.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Niculescu, Ministerul Energiei: Am avut o iarnă uşoară. Preţurile la gaze şi la energie ar putea să scadă
Niculescu, Ministerul Energiei: Am avut o iarnă uşoară. Preţurile la gaze şi la energie ar putea să scadă
Preţurile la gaze şi la energie ar putea să scadă în viitorul apropiat deoarece România a avut o iarnă uşoară, cu ...
Ministerul Sănătăţii: Gradul de pozitivare a testelor COVID-19 este de 31,71%
Ministerul Sănătăţii: Gradul de pozitivare a testelor COVID-19 este de 31,71%
Gradul de pozitivare a testelor COVID-19 efectuate este de 31,71%, a informat marţi Ministerul Sănătăţii.
Meidan Butnaru, care a adus peste 200.000 de turiști din Israel: Am discuții concrete cu sindicate mari, organizații și companii importante
Meidan Butnaru, care a adus peste 200.000 de turiști din Israel: Am discuții concrete cu sindicate mari, organizații și ...
Meidan Butnaru, om de afaceri româno-israelian, care a adus în anii dinaintea pandemiei peste 200.000 de turiști din Israel, ...