Cât ne costă interzicerea exporturilor la unele dintre cereale. Eram lideri pe piețele din afara blocului comunitar

România este lider pe piața exporturilor de porumb și semințe de floarea soarelui, două dintre produsele agroalimentare ce nu mai pot fi comercializate peste granițele UE. De asemenea, la grâu suntem pe locul secund, după Franța. O singură lună în care exportatorii nu mai pot trimite aceste produse în afara țării poate însemna un minus în balanța comercială de peste 170 de milioane de euro.
Alina Stanciu - vin, 10 apr. 2020, 18:36
Cât ne costă interzicerea exporturilor la unele dintre cereale. Eram lideri pe piețele din afara blocului comunitar

Doar trei dintre produsele agroalimentare ce nu se mai pot exporta, urmare a deciziilor din Ordonanța Militară 8, ar putea însemna pentru România un minus de peste 176 de milioane de euro.

ECONOMICA.NET a calculat câți bani generează într-o lună exporturile a trei dintre produsele cele mai căutate pe plan extern aflate în Anexa din Ordonanța Militară 8. Este vorba despre porumb, grâu și semințe de floarea soarelui pentru care există date în raportările publice ale Institutului Național de Statistică.

Astfel, în luna aprilie 2019, România a exportat grâu în valoare de 55,6 milioane de euro, în timp ce din porumb încasările au fost de 88,1 milioane de euro. Totodată, din vânzările de floarea soarelui producătorii și traderii au obținut 40,2 milioane de euro. Informațiile se referă atât la vânzările intracomunitare, cât și la exportul în țări terțe, cu mențiunea că România vinde astfel de marfă cu precădere în afara blocului comunitar. Conform ordonanței militare nr 8, sunt interzise doar vânzările către state ce nu fac parte din UE.

Eram lideri la exportul de porumb și semințe de floarea-soarelui

În cazul porumbului, de la începutul anului de marketing pentru cereale (7 ianuarie 2019 – 7 iulie 2020), țara noastră a exportat aproximativ 75% din cantitatea totală de porumb trimisă de statele membre în afara granițelor blocului comunitar, adică aproximativ 2,2 milioane de tone, până în luna ianuarie inclusiv, conform datelor Comisie Europene. Cel mai mult porumb a ajuns în Turcia (32,6%), Egipt (20,1%) și Israel (10%) În schimb, am importat doar 71.000 de tone de porumb, din Serbia și Moldova.

Totodată, România este cel mai mare exportator de semințe de floarea-soarelui din UE, iar în prima parte a acestui an de marketing, (iulie – ianuarie), am livrat în afara spațiului comunitar o cantitate de 274.000 de tone. Turcia, Rusia și SUA sunt cei mai mari cumpărători de semințe din România.

În ceea ce privește grâul, România și-a menținut poziția secundă între exportatorii europeni, după Franța, cu o cantitate de 3,2 milioane de tone, mare parte către Algeria, Egipt și Maroc. În schimb, am cumpărat din afara spațiului comunitar 17.000 de tone de grâu din Moldova, Mauritius și Rusia.

Amintim că, potrivit Ordonanței Militare 8, pe perioada stării de urgență se interzice/se suspendă exportul (vânzarea produselor în afara spațiului comunitar, n.red.) pentru mai multe produsele agroalimentare. De asemenea,  procedurile de export al produselor agroalimentare aflate în derulare la data intrării în vigoare a  ordonanței militare se suspendă pe perioada stării de urgență.

Achiziționarea intracomunitară a produselor agroalimentare din listă se poate face numai dacă statul membru face dovada faptului că produsele achiziționate sunt destinate consumului intern propriu sau al celui comunitar, iar nu exportului.

Pe lista de produse agroalimentare interzise la export se află 13 produse, dintre care și porumbul, grâul și semințele de floarea-soarelui.

Comerțul intracomunitar este permis și se poate face cu respectarea prevederilor privind libera circulație a mărfurilor, coroborat cu depunerea unei declarații pe proprie răspundere a partenerului comercial din statul membru.

Te-ar mai putea interesa și
De la 1 octombrie, românii vor putea intra în Marea Britanie doar cu pașaportul
De la 1 octombrie, românii vor putea intra în Marea Britanie doar cu pașaportul
De la 1 octombrie 2021 cetăţenii români, asemenea tuturor cetăţenilor din ţările Uniunii Europene, nu vor mai putea folosi cartea de identitate ca document de călătorie în Regatul Unit, ci......
Situație foarte gravă în plin val patru. Mai sunt în România doar 12 paturi ATI libere pentru bolnavii COVID-19
Situație foarte gravă în plin val patru. Mai sunt în România doar 12 paturi ATI libere pentru bolnavii COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică informează că, potrivit datelor existente în aplicaţia alerte.ms, la nivel naţional ...
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate ...
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...