Cât taie și cât pune la loc IKEA în pădurile din România

Ingka Group, care deține și operează magazinele IKEA, are 50.000 de hectare de păduri în România. O mică parte dintre acestea sunt scoase la vânzare, iar volumul de masă recoltat a fost de aproape 200.000 de metri cubi anual, în ultimii doi ani. De la momentul achiziției pădurilor, grupul a plantat aproape 2.6 milioane de puieți. 
Andrada Ghira - joi, 04 feb. 2021, 19:29
Cât taie și cât pune la loc IKEA în pădurile din România

Pădurile deținute de IKEA în România sunt de două ori cât suprafața Bucureștiului. În ultimii ani, compania nu a mai cumpărat păduri pe plan local, dar s-a extins cu achiziții la nivel global, în SUA și mai recent, în Georgia. 

Anul trecut și în 2019, Ingka Investments România, prin care sunt deținute pădurile pe plan local, a recoltat un volum de aproape 200.000 de metri cubi. 

„Volumul de masă lemnoasă recoltat în ultimii doi ani fiscali a fost de 193.000 mc/an, reprezentând aproximativ 64% din creșterea anuală a pădurii noastre, care se ridică la aproximativ 307.000 mc/an. Așadar, în ultimii doi ani volumul total al pădurii noastre a crescut cu aproximativ 224.000 mc”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Constantin Moisă, country manager Ingka Investments România. 

Tot lemnul recoltat de IKEA este comercializat pe piața liberă. Peste 80% din volum are ca beneficiari companiile din regiunile limitrofe pădurilor de unde se taie. 

De când a cumpărat pădurile în România, compania a plantat aproape 2,6 milioane de puieți, din care circa 400.000 în 2019 și 250.000 în 2020.

„Dintre aceștia, majoritatea au fost necesari pentru proiecte de reconstrucție ecologică a unor habitate artificiale plantate în timpul anilor ‘70 cu molid în afara arealului său natural. Cu alte cuvinte, în aceste cazuri am restaurat prin plantare tipul natural de pădure existent anterior. Doar o foarte mică cantitate din total a fost folosită în completarea regenerărilor naturale, sau în reabilitarea unor proprietăți nou achiziționate care nu au avut densitățile normale la momentul achiziției lor”, mai spune Moisă. 

Păduri și de vânzare

Peste 1.200 de hectare de pădure ale IKEA din mai multe județe sunt scoase la vânzare. 

„Suprafețele la care faceți referire sunt suprafețe relativ mici, dispersate în zone îndepărtate față de marea majoritate a portofoliului nostru. Suprafețele nu se regăsesc în zonele în care Ocolul nostru silvic prestează servicii, ca urmare capacitatea de optimizare a managementului în cazul lor este destul de limitată”, ne-a mai declarat Moisă. 

Spre exemplu, sunt scoase la vânzare un domeniu de pădure și pășune cu suprafața de 236 de hectare și o vârstă medie de 69 de ani în Ilia, județul Hunedoara, 257 hectare de pădure în Cotiglet, județul Bihor, unde arborii au o vârstă medie de 85 de ani, dar și suprafețe mai mici, de 10 hectare, spre exemplu în Malnaș, județul Covasna, unde vârsta medie este de 100 de ani. 

Ocol silvic propriu 

79 de angajați are Ingka Investments România, iar 62 sunt angajați ai propriului Ocol silvic, înființat în 2015, în județul Vrancea, acolo unde se regăsește și cea mai mare parte din păduri. Din suprafața de 50.000 de hectare de păduri, 90% portofoliul deținut este administrat de propriul ocol. 

 În prezent, Ingka Group deține și administrează aproximativ 248.000 de hectare de păduri în Europa (Estonia, Letonia, Lituania, România) și SUA, din care aproximativ 50.000 de hectare de pădure în România.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...