Cât te costă de fapt achiziţia online a produselor direct din magazin? Fără bancă, fără IFN şi fără card de credit! Doar cu buletinul şi telefonul

Creditul cu buletinul la achiziţia din magazin a diverselor electronice, electrocasnice, haine, îmbrăcămite etc. a revenit printr-un fintech care funcţionează doar online în baza unui parteneriat încheiat cu magazinele (după modelul cardurilor cu diverse discount-uri într-o reţea de magazine partenere). Creditele şi produsele se achiziţionează exclusiv în mediul online pe baza unei poze a buletinului trimise platformei financiare. În funcţie de valoarea produsului, obiectul poate fi achitat cu costuri zero dacă este rambursat într-o perioadă de o lună sau trei luni.
Gabriela Ţinteanu - mie, 02 iun. 2021, 22:22
Cât te costă de fapt achiziţia online a produselor direct din magazin? Fără bancă, fără IFN şi fără card de credit! Doar cu buletinul şi telefonul

Moda ratelor în magazin a dispărut odată cu criza din 2008. Asta pentru că sistemele de scoring ale băncilor s-au complicat în urma noilor cerinţe de prudenţialitate impuse de BNR, dar şi departamentelor de risc ale băncilor. Startup-urile şi fintech-urile s-au gândit să înlocuiască băncile şi să mute ratele de credit pentru produsele din magazin direct în online, pe mobil sau desktop.

Revo Technologies, o companie fintech din Europa Centrală și de Est ce operează sub brandul Mokka, anunță lansarea parteneriatelor cu șase retaileri online și offline. Începând cu luna iunie 2021, serviciul Mokka „Cumperi acum, plătești mai târziu” (Buy Now Pay Later) este disponibil clienților din România pentru cumpărături în magazinele online ale Mobexpert și Ideall.ro, precum și în magazinele offline ale CCC, Noriel, Lensa și Humanic.

Cât costă să te finanţezi printr-o aplicaţie mobilă pentru aţi cumpăra un pat, o perche de ochelari de vedere sau una de pantofi sau jucării pentru copil?

Ratele sunt la niveluri rezonabile dacă le-am putea compara cu cele obţinute de la bancă printr-un credit de nevoi personale de aceeaşi valoare. De exemplu, un pat de la Mobexpert de 2.700 de lei se plăteşte cu rate la un credit bancar pe doi ani cuprinse între 120 şi 145 de lei, în timp ce prin aplicaţia Mokka, aceeaşi rată este de 140 delei pentru aceeaşi perioadă de timp. Totuşi nu cred că instituţiile de credit ar finanţa vreodată un credit atât de mic pentru doi ani de zile. În plus, nu ar exista perioada de trei luni în care finanţarea ar costa zero lei în plus.

Mai exact, dacă aplici pentru un plan de rambursare de trei luni, patul de la Mobexpert va fi achiziţionat în trei rate lunare fără niciun fel de dobândă. Produsul ar semăna mai bine cu un card de credit, dar aici perioada de graţie este de maximum două luni, iar faptul că un card de credit funcţionează ca un împrumut revolving nu îţi poate oferi un control strict al cheltuielilor, tentaţia este mare ca împrumutul să fie refăcut după expirarea perioadei de graţie, iar creditul fără dobândă să devină purtător de o dobândă destul de ridicată în cazul cardului de credit.

Despre achiziţia de pantofi, haine, sau jucării în rate de până la un an, fiind vorba de sume mult mai mici, finanţarea printr-o platformă online care deserveşte un lanţ de magazine nu poate fi comparată decât cu finanţarea oferită de IFN-urile tradiţionale. Dar aici costurile sunt foarte mari, iar ratele sunt săptămânale şi pe o durată ceva mai mică de timp una sau trei luni. Şi bineînţeles şi aici perioadele de finanţare fără dobândă lipsesc. IFN-urile care îţi dau primul împrumut cu dobândă mică sau chiar zero te condiţionează în cazul celui de-al doilea împrumut cu nişte costuri mult mai piperate.

Mobexpert – Achiziționarea online a unui pat care are prețul de 2.700 lei

Planul ales Rata lunară Cost suplimentar (% pe lună din valoarea de achiziţie)
3 rate 900 lei 0%
6 rate 504 lei 2%
12 rate 266 lei 1,5%
24 de rate 140 lei 1%

 

Ideall.roAchiziționarea online a unei mașini de spălat care are prețul de 1.800 lei

Planul ales Rata lunară Cost suplimentar (% pe lună din valoarea de achiziţie)
3 rate 600 lei 0%
6 rate 336 lei 1%
12 rate 177 lei 1%
24 de rate 93 lei 1%

 

Lensa – Ochelari de vedere,inclusiv lentilele necesare în valoare de 1.400 lei.

Planul ales Rata lunară Cost suplimentar (% pe lună din valoarea de achiziţie)
3 rate 466 lei 0%
6 rate 247 lei 1%
12 rate 131 lei 1%

 

CCC, Noriel și Humanic – orice produs în valoare maximă de 500 de lei

Planul ales Rata lunară Cost suplimentar
1 rată 500 lei 0%*
3 rate 177 lei 10 lei/lună
6 rate 93 lei 10lei/lună

* În situația în care cumpărătorul nu plătește la timp, 30 de zile, valoarea neachitată se va transforma automat într-un împrumut cu scadență la 3 luni și cu un comision de 15/lună

Cum se obţine o astfel de finanţare de pe mobil şi de ce documnte ai nevoie

Pasul 1: Cumpărătorul trebuie să aibă peste 18 ani și o carte de identitate emisă în România. Pasul 2: Cumpărătorul selectează metoda de plată Mokka la checkout și își introduce date, precum nume, prenume, CNP, telefon, email. În funcție de scorul obținut de acesta, care ia în calcul gradul de îndatorare și istoricul de creditare, îi este atribuită o limită maximă stabilită de magazinele online ale Mobexpert și Ideall.ro. Urmează pasul 3 care constă în alegerea planului de plată: trei rate fără costuri, şase, 12 sau 24 marcate de costurile aferente. În cazul tuturor acestor tipuri de credite este necsară o fotografie a cărţii de identitate.

Aprobarea se face pe loc, cumpărătorul trebuie doar să trimită o poză cu buletinul. Durata procesului de cumpărare prin Mokka – de la intenție și până la aprobare și implicit utilizarea opțiunii „Cumperi acum, plătești mai târziu” – este de maxim 3 minute, atât în magazinele online, Mobexpert și Ideall.ro cât și în cele fizice, Lensa, Noriel, CCC și Humanic. Hârtia este eliminată, totul fiind digital. Costurile sunt clar definite de la bun-început. Rata de aprobare a serviciului este de peste 75%.

Pentru toate magazinele, plata ratelor se poate efectua prin: card online, transfer bancar sau terminalele SelfPay.

Mobexpert, CCC, Noriel, Lensa, Humanic și Ideall.ro sunt printre primii comercianți care au semnat colaborarea fintech-ul Mokka. Alți retaileri din sectoarele modei, încălțămintei, sportului și frumuseții vor introduce soluția Mokka în următoarele luni. Până la sfârșitul anului 2021, compania își propune să includă în rețeaua sa din România peste 500 de magazine partenere. În 2020, RevoTechnologies a finanțat achiziții cu o valoare totală de peste 100 de milioane de dolari în 7.100 de magazine online și offline din Europa Centrală și de Est și a avut peste 5.5 milioane de clienți înregistrați,conform unui comunicat al companiei pe care Economica.net l-a publicat aici.

Conform paginii de Linkedin a Revo Technologies, compania de servicii financiare a pornit la drum printr-o finanțare obţinută prin platforma Crunchbase. Finanţarea iniţială a fost de 5.000.000 de dolari. Compania are acum o finanțare de aproximativ 40 milioane de dolari de la fonduri precum VEF (https://vef.vc/) sau Baring Vostok (http://www.baring-vostok.com/). Informațiile oferite de platforma Crunchbase includ informații despre investiții și finanțare, membri fondatori și persoane fizice în poziții de conducere, fuziuni și achiziții, știri și tendințe din industrie. Construit inițial pentru a urmări startup-urile, site-ul web Crunchbase conține informații despre companiile publice și private la scară globală.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Banca Națională a Rusiei a majorat semnificativ dobânda cheie, luând prin surprindere piața financiară
Banca Națională a Rusiei a majorat semnificativ dobânda cheie, luând prin surprindere piața financiară
Banca Centrală a Rusiei i-a surprins pe cei mai mulţi analişti cu o majorare semnificativă a dobânzii cheie, după ce ...
ONRC: Peste 4.300 de firme și PFA-uri au intrat în insolvență în primele nouă luni din 2021
ONRC: Peste 4.300 de firme și PFA-uri au intrat în insolvență în primele nouă luni din 2021
Numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă a crescut cu 6,9% în ...
Parlamentul de la Chișinău a votat în favoarea instituirii stării de urgență, din cauza crizei de gaze naturale
Parlamentul de la Chișinău a votat în favoarea instituirii stării de urgență, din cauza crizei de gaze naturale
Parlamentul Republicii Moldova a decis instituirea stării de urgenţă în țară pe o perioadă de 30 de zile în contextul ...