Cât trafic de internet pe mobil consumă utilizatorul mediu în România

Utilizatorul mediu de telefonie mobilă şi internet pe mobil din România consumă lunar 155 MB trafic de internet mobil, trimite 72 de SMS-uri naţionale şi vorbeşte, în medie, 202 minute în reţea şi 47 de minute în afara reţelei, arată datele Veritel.ro, aplicaţia de comparare a ofertelor telecom, dezvoltată de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/.
Economica.net - lun, 18 mai 2015, 11:44
Cât trafic de internet pe mobil consumă utilizatorul mediu în România

Conform sursei citate, în semestrul al doilea din anul 2014 se remarcă o creştere de 40% a consumului mediu lunar de date mobile, comparativ cu prima parte a anului a aceluiaşi an. De asemenea, se înregistrează o creştere de aproape 30% a numărului de minute vorbite în afara reţelei mobile, fenomen determinat, potrivit ANCOM, de ofertele mai atrăgătoare pe piaţa cu amănuntul, ca urmare a intervenţiei arbitrului telecom pe piaţa de gros prin reglementarea valorii maxime a tarifelor de terminare a apelurilor în reţelele mobile de la 1 aprilie 2014.

În acest context, utilizatorul mediu de telefonie mobilă şi internet pe mobil configurat pe Veritel.ro consumă lunar 155 MB trafic de internet mobil, trimite 72 de SMS-uri naţionale (dintre care 64 în reţea proprie şi 8 în afara reţelei) şi vorbeşte, în medie, 202 minute în reţea (din care 201 către mobil şi unul către fix) şi 47 de minute în afara reţelei (din care 40 către mobil şi 7 către fix).

Pe de altă parte, un utilizator ocazional de telefonie mobilă şi internet pe mobil din România consumă lunar 52 MB trafic de internet, trimite 24 de SMS-uri naţionale (din care 21 în reţea proprie şi 3 în afara acesteia) şi vorbeşte, în medie, 67 de minute în reţea (toate către mobil) şi 15 minute în afara reţelei (din care 13 către mobil şi două către fix).

La rândul său, utilizatorul intensiv consumă lunar 465 MB trafic de internet, trimite 216 SMS-uri naţionale (din care 192 în reţea proprie şi 24 în afara reţelei) şi vorbeşte în medie 606 minute în reţea (din care 603 către mobil şi 3 către fix) şi 141 de minute în afara reţelei (din care 120 către mobil şi 21 către fix).

La capitolul telefoniei fixe, datele actualizate pe veritel.ro arată că utilizatorul mediu vorbeşte în fiecare lună 45 de minute în reţea şi 32 de minute în afara acesteia.

Prin intermediul aplicaţiei veritel.ro utilizatorii pot afla în trei paşi simpli care sunt cele mai avantajoase oferte de telefonie şi internet fix şi mobil: aleg categoria de servicii, introduc estimările de consum şi primesc o listă cu primele 25 de planuri tarifare în ordinea crescătoare a preţului. În momentul afişării rezultatelor, aceştia primesc şi alte detalii relevante, precum durata minimă a contractelor, penalităţi în caz de reziliere sau informaţii privind eventuale promoţii.

Accesul la această aplicaţie este gratuit şi nu este condiţionat în niciun fel, iar toţi furnizorii de servicii de telefonie şi acces la internet au obligaţia de a introduce ofertele în Veritel.ro în maximum 4 zile de la lansarea acestora pe piaţă.

Proiectul ‘Aplicaţie online pentru compararea ofertelor de comunicaţii destinate utilizatorilor finali’ a fost implementat de ANCOM în cadrul Operaţiunii 1 ‘Susţinerea implementării de soluţii de e-guvernare’ a Domeniului Major de Intervenţie 2 ‘Dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice’, din Axa Prioritară 3 ‘Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public’, aferente Programului Operaţional Sectorial ‘Creşterea Competitivităţii Economice’, cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională /FEDR/.

Te-ar mai putea interesa și
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, cu alocare financiară de aproape 21 milioane de euro prin Planul Naţional de......
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme ...