Cătălin Drulă: Deficitul bugetar a ajuns la un nivel record. Cheltuielile au crescut cu 30%, iar veniturile doar cu 15%

Preşedintele Uniunii Salvați România, Cătălin Drulă, atenţionează că deficitul bugetar a ajuns la un nivel record de 57 de miliarde de lei (3,34% din PIB) în primele patru luni ale anului, în condiţiile în care cheltuielile Guvernului au crescut cu aproape 30%, iar veniturile au crescut doar cu 15%, transmite Agerpres.
AGERPRES - mie, 29 mai 2024, 18:55
Cătălin Drulă: Deficitul bugetar a ajuns la un nivel record. Cheltuielile au crescut cu 30%, iar veniturile doar cu 15%

„A venit confirmarea oficială: deficit bugetar la nivel record! Cum arată dezastrul financiar în cifre: Cheltuielile Guvernului au crescut cu aproape 30%, în timp ce veniturile au crescut doar cu 15%. Cheltuielile cu salariile bugetarilor au explodat cu 21%, iar cele cu bunuri şi servicii cu 28%. Bugetarea iniţială prevedea o creştere de doar 10% a cheltuielilor totale, dar realitatea arată o valoare dublă. În primele patru luni din 2024, deficitul bugetar a ajuns la 57 de miliarde de lei (3,34% din PIB), iar la finalul anului putem ajunge la 8% din PIB”, scrie liderul USR, pe Facebook.

Potrivit acestuia, criză bugetară necesită „măsuri urgente” de reducere a cheltuielilor. Drulă estimează însă că împrumuturile vor continua, în contextul campaniei electorale.

„Dar pesediştii şi peneliştii sunt în campanie, nu pot să renunţe la jaful public. Consecinţele sunt uşor de înţeles. Vor împrumuta şi mai mulţi bani, la dobânzi şi mai mari, bani care vor fi plătiţi de noi şi de generaţiile viitoare. În loc să investească în spitale şi şcoli, banii vor merge în achitarea datoriilor luate de Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă. Inflaţia va continua să crească, puterea de cumpărare a românilor va scădea. Nu îi vom lăsa să câştige anul aceasta, pentru că asta ar însemna o explozie a taxelor. Nu vor mări taxele pentru că nu vor câştiga”, adaugă Cătălin Drulă.

Potrivit datelor publicate luni de Ministerul Finanţelor, deficitul bugetar a urcat la 3,24% din Produsul Intern Brut (PIB) după primele patru luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 57,29 miliarde de lei, faţă de 35,88 miliarde de lei sau 2,06% din PIB după primele trei luni.

„Execuţia bugetului general consolidat în primele patru luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 57,29 miliarde de lei, respectiv 3,24% din PIB faţă de deficitul de 27,35 miliarde de lei, respectiv 1,70% din PIB aferent celor patru luni ale anului 2023”, precizează MF.

Conform sursei citate, deficitul lunii aprilie 2024 a fost influenţat şi de suma de 9,33 miliarde lei (0,53% din PIB) reprezentând plata în avans a pensiilor şi a altor drepturi prevăzute de legile speciale, aferente lunii mai, din bugetul asigurărilor sociale de stat (8,31 miliarde lei) şi bugetul de stat (1,02 miliarde lei) conform HG nr. 422/2024.

Veniturile totale au însumat 182,7 miliarde de lei în primele patru luni ale anului 2024, înregistrând o creştere de 15,3% în ritm anual, susţinută cu precădere de încasările din venituri curente – contribuţii de asigurări, TVA, impozit pe profit, impozit pe salarii şi venituri nefiscale – respectiv de fondurile europene.

Te-ar mai putea interesa și
Instalările de baterii de stocare a energiei s-au dublat anul trecut în Europa, dar tot nu e suficient
Instalările de baterii de stocare a energiei s-au dublat anul trecut în Europa, dar tot nu e suficient
Statele dim Uniunea Europeanăa instalat 17,2 GWh de noi sisteme de stocare în baterii (BESS) în 2023, o creștere de 94% față de 2022, marcând al treilea an consecutiv de dublare a pieței......
Bulgaria primește consultanță BEI pentru două proiecte de hidrocentrale cu pompaj de câte 800 MW fiecare. Ar fi cea mai mare “baterie” din Balcani, cum stă România acum cu proiectele sale
Bulgaria primește consultanță BEI pentru două proiecte de hidrocentrale cu pompaj de câte 800 MW fiecare. Ar fi cea ...
Banca Europeană de Investiții (BEI) va oferi asistență companiei de stat bulgare de electricitate Natsionalna Elektricheska ...
Kamala Harris a anunțat un nou ajutor american pentru Ucraina, de peste 1,5 miliarde de dolari
Kamala Harris a anunțat un nou ajutor american pentru Ucraina, de peste 1,5 miliarde de dolari
Vicepreşedintele Statelor Unite Kamala Harris a anunţat sâmbătă un ajutor de peste 1,5 miliarde de dolari pentru sectorul ...
CIO a autorizat 25 de sportivi ruși și belaruși să participe la Jocurile Olimpice de la Paris
CIO a autorizat 25 de sportivi ruși și belaruși să participe la Jocurile Olimpice de la Paris
Comitetul Internaţional Olimpic a dat publicităţii sâmbătă o primă listă cu 25 de sportivi ruşi şi belaruşi autorizaţi ...