Cătălin Pârvu, CEO Piraeus Bank: Ca să raţionalizăm costurile investim în digitalizarea băncii

Preşedintele Piraeus Bank, Cătălin Pârvu, a încercat să explice filosofia de dezvoltare viitoare a băncii, explicând că pentru a ieşi din criză banca a trebuit să facă faţă mai multor provocări. Astfel, Piraeus se va concentra în continuare pe retail și zona de IMM-uri, cu cifră de afaceri sub cinci milioane de euro, poziționându-se în continuare ca o bancă medie care va pune un accent deosebit pe digitalizarea serviciilor bancare pentru a atrage clienți pe această zonă.
Economica.net - mie, 14 dec. 2016, 22:00
Cătălin Pârvu, CEO Piraeus Bank: Ca să raţionalizăm costurile investim în digitalizarea băncii

Președintele Piraeus Bank a arătat că banca trece printr-un proces de restructurare foarte aproape de a fi încheiat. După ce rețeaua de unități a băncii a fost redusă cu 19 sucursale, prin închiderea unităților din județele sărace (Caraș, Mehedinți, Giurgiu, Botoșani, Covasna), banca a demarat un proiect integrat de revizuire a rețelei care va permite o nouă structură a băncii chiar din 2017. Relocarea sucursalelor va ține cont de unde, când, cum și ce fel de clientelă va deservi fiecare. La ora actuală, banca are o rețea de 101 unități și 1.360 de angajați rămași în urma restructurării.

În condițiile în care banca are mai puține sucursale și mai puțini angajați decât în trecut, iar reducerea costurilor este una dintre cerințele primordiale pentru realizarea profitului, Cătălin Pârvu spune că a analizat cât și unde pot fi reduse aceste costuri și, deoarece pe zona de management al riscului, de exemplu, o astfel de reducere este inadmisibilă, zona identificată ca având potențial a fost zona serviciilor bancare, zona de analiză credite sau popriri, unde se poate trece la digitalizare. Tocmai de aceea, banca a investit deja un milion de euro în acest proces de digitalizare și automatizare, proces care va fi continuat și în 2017.

În plus, Piraeus Bank România se aşteaptă să încheie anul 2016 pe profit, după ce a înregistrat pierderi de 42,7 milioane de euro anul trecut, a declarat Cătălin Pârvu, CEO al Piraeus Bank România. „Acţionarul aşteaptă să îi dai cât mai mult. Ce aşteaptă acţionarul acum nu putem da fiindcă nu avem volumele necesare (de credite n.r), şi dacă nu ai volumele necesare la credite şi dacă nu îţi reduci cheltuielile, şi este o limită la cheltuieli pe care continuăm să o amendăm şi să reducem aceste cheltuieli, este greu de atins. Anul acesta estimăm să fim pe profit net, mic, câteva milioane, vom vedea câte”, a spus Cătălin Pârvu, precizând că este posibil ca şi în 2017 banca să înregistreze profit, în funcţie de decizia Curţii Constituţionale cu privire la Legea conversiei.

Banca are în prezent un portofoliu de credite de aproximativ 800 de milioane de euro, din care 17% pe sectorul IMM şi persoane fizice 52%. Cătălin Pârvu a afirmat că, până în prezent, aproximativ 50 de clienţi au apelat la oferta băncii de conversie a creditelor luate în franci elveţieni. Banca are aproximativ 2.000 de astfel de credite acordate, majoritatea pe sectorul imobiliar. Cătălin Pârvu a mai spus că finanţarea intragrup va fi de aproximativ 200 de milioane de euro la finalul anului, după ce banca a rambursat în această toamnă 125 de milioane de euro şi urmează să dea înapoi alte 75 de milioane de euro. Piraeus Bank România are în prezent 101 unităţi şi 1.360 de angajaţi.

Președintele băncii a identificat o serie de riscuri cu care se poate confrunta piața bancară la ora actuală: creditul de consum și creșterea pieței imobiliare. Acesta a arătat că, în prezent, se observă o creştere a creditului de consum la care băncile trebuie să fie atente, precizând că a asistat la o creştere explozivă în perioada 2006-2008 când portofoliul de astfel de credite al băncii a urcat de la 150 de milioane de euro la 1,3 miliarde de euro.

„O astfel de evoluţie se întoarce împotriva ta şi am simţit-o, am tras şi acum suntem mult mai cumpătaţi”, a declarat Cătălin Pârvu. De asemenea, acesta a spus că la imobiliare este îngrijorat de ritmul de creştere. În ceea ce priveşte programul Prima Casă, Pârvu a declarat că băncile vor apela la el câtă vreme randamentul este superior celor de la titluri de stat, iar riscul este redus creditul fiind garantat 50% şi având o ipotecă.

Te-ar mai putea interesa și
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a primit comenzi ferme pentru 75.723 de unităţi din primul său automobil electric, denumit SU7, prescurtarea de la Speed Ultra 7, şi vrea să livreze......
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului ...
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția ...