Cătălin Vicol, director general Biofarm: Există creșteri de preț la materii prime și utilități. Este greu de spus acum dacă vom avea o creștere automată la toate produsele

Producătorul de medicamente Biofarm avertizează că prețurile pentru materii prime și materiale au crescut în ultima perioadă, la fel ca și costul cu utilitățile, ceea ce ar putea duce la scumpirea unor medicamente generice.
Lidia Neagu - lun, 03 oct. 2022, 22:07
Cătălin Vicol, director general Biofarm: Există creșteri de preț la materii prime și utilități. Este greu de spus acum dacă vom avea o creștere automată la toate produsele

”Creșteri de prețuri există în prezent la materii prime și materiale, inclusiv criza cartonului, dar și la utilități, mai ales pentru că suntem un mare consumator de energie. Noi ne uităm atent la categoriile în care activăm și în permanență încercăm să fim competitivi, ne e foarte greu. Este greu de spus în acest moment dacă vom avea o creștere automată la toate produse, ci evaluăm în funcție de categorie să vedem unde ne putem situa”, a spus la o întâlnire cu presa Cătălin Vicol, director general Biofarm.

În portofoliul de produse Biofarm, 96% sunt produse în categoria Consumer Healthcare, adică OTC și suplimente alimentare și doar 4% reprezintă medicamente cu prescripție medicală.

Pentru medicamentele eliberate doar cu rețetă, în România există un plafon maxim de preț impus de autorități. Dar, potrivit lui Cătălin Vicol, acest plafon reprezintă un risc mare pentru România. ”Din cauza acestui preț plafonat, există riscul ca anumite produse să nu mai poată fi date pe piață întrucât costul de producție îl depășește pe cel de vânzare”.

”Vom găsi soluții și trebuie să găsim soluții să producem tot ce avem astăzi pentru că pacienții au nevoie de medicamente și evident, în relație cu statul vom găsi soluții de a mări prețul pentru că o altă lege nu te lasă să vinzi sub costul de producție. Cu siguranță și autoritățile se uită la aceste subiecte și se găsesc soluții coerente la momentul respectiv, dar există și riscul ca anumite medicamente, nu de la Biofarm, să nu se mai găsească pe piață și mai ales medicamentele care nu se produc în România”, a explicat directorul.

Biofarm importă 100% materia primă pentru medicamentele pe care le produce, deoarece în România nu mai există unități de producție pentru aceste substanțe. Compania importă din state precum: Italia, China, Spania, India, SUA, Japonia și Germania.

Pentru 2022, producătorul estimează că va înregistra un avans de 16% al cifrei de afaceri, la aproximativ 277 milioane lei. Biofarm realizează, în prezent, exporturi în ţări precum Azerbaidjan, Cehia, Cipru, Georgia, Irak, Lituania, Malta, Moldova, Ungaria, Ucraina și Kârgâzstan.

Tot în contextul creşterii costurilor la electricitate, producătorii europeni de medicamente generice au avertizat, miercuri, că ar putea înceta să mai producă anumite medicamente generice ieftine și în paralel au cerut revizuirea modului de stabilire a preţurilor.

Medicines for Europe, organizaţia de lobby a industriei medicamentelor, ce reprezintă companii precum Teva, Sandoz sau Kabi, a trimis marţi o scrisoare deschisă miniştrilor Energiei şi Sănătăţii din statele UE, înaintea reuniunii extraordinare de vineri, în care cer măsuri pentru reducerea poverii reprezentate de costurile la electricitate. Scrisoarea a fost trimisă şi unor importanţi comisari europeni, scrie Agerpres.

Preţurile la electricitate au crescut de zece ori pentru anumite fabrici de medicamente din Europa, iar costurile cu materiile prime au înregistrat o creştere cuprinsă între 50% şi 160%, se arată în scrisoarea trimisă de Medicines for Europe.

Biofarm a inaugurat anul trecut o nouă unitate de producţie şi testare în Bucureşti, care are o suprafaţă de peste 10.000 de metri pătraţi și în care s-au investit aproximativ 44 milioane de euro, sumă care include și achiziția terenului, făcută în 2010. În prezent, Biofarm are aproape 400 de angajați dintre care aproximativ 200 lucrează în cele două unități de fabricație.

În prezent, Biofarm se poziționează în Top 5 producători pe piața farmaceutică din România, pe locul 9 în topul companiilor farmaceutice din România și pe locul 3 în categoria Consumer Healthcare, din punct de vedere volumic, în primele șase luni ale anului 2022.

Biofarm are un portofoliu de produse care acoperă 65 de arii terapeutice și este cel mai important producător român de capsule gelatinoase moi, între primii 3 producători români de soluții și suspensii pentru administrare orală și unul dintre cei mai mari fabricanți de comprimate și drajeuri din România.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" pentru a decide dacă mai vrea să rămână în fruntea guvernului, după ce......
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet ...
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...