Catalogul Pădurilor Virgine din România va fi gata în cel mult 6 luni şi va fi disponibil online

Catalogul Pădurilor Virgine şi Cvasi-virgine din România va fi definitivat în maximum şase luni, urmând să fie disponibil online pe site-ul Ministerului Mediului, a declarat, marţi, ministrul de resort, Cristiana Paşca Palmer, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - mar, 19 iul. 2016, 09:18
Catalogul Pădurilor Virgine din România va fi gata în cel mult 6 luni şi va fi disponibil online

‘Am elaborat un ordon de ministru prin care România va avea un catalog al pădurilor virgine. Pe teritoriul României se găseşte cea mai mare suprafaţă de păduri virgine din România, după cum ştiţi, Ultimul inventar din 2003, ne-a arătat că România are 230.000 de hectare de păduri virgine. Cele mai mari suprafeţe sunt în zona parcurilor naţionale din judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara şi în Munţii Făgăraş. Parte din aceste păduri au fost propuse spre nominalizarea ca situri de patrimoniu natural, sub egida UNESCO. Este foarte probabil, însă, ca în lipsa unor moduri corespunzătoare de protecţie, această suprafaţă să se fi diminuat în timp. Până în anul 2012, din legislaţia românească a lipsit cu totul ideea de păduri virgine sau protecţie strictă a acestora. Pădurile virgine nu pot fi protejate dacă nu sunt identificate, cartate şi recunoscute. De aceea, am cerut Departamentului de Păduri din Ministerul Mediului să-mi propună soluţii concrete pentru punerea sub strictă protecţie a tuturor pădurilor virgine care încă mai există în România. Aşa a apărut Ordinul de Ministru, prin care o să realizăm Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine – un instrument care ne ajută în dezideratul nostru. Definitivarea acestui catalog va avea loc în maximum şase luni, iar acesta va fi disponibil în mediul online, pe site-ul Ministerului Mediului, urmând să fie revizuit anual’, a menţionat Paşca Palmer.

Ministrul Mediului a precizat, totodată, că pădurile care sunt deja confirmate ca fiind păduri virgine vor intra automat în noul catalog, iar structurile teritoriale au la dispoziţie trei luni pentru transmiterea datelor despre pădurile virgine şi cvasi-virgine la nivel naţional, conform angajamentelor silvice.

‘Cât priveşte suprafeţele de păduri virgine şi cvasi-virgine neidentificate încă, am stabilit prin Ordin repere clare prin care acestea pot fi depistate. Am definit prin Ordin două criterii: naturalitatea şi mărimea suprafeţei şi limitele. În cadrul pădurilor virgine, primul criteriu, de exemplu, cuprinde nouă indicatori, cum ar fi: biodiversitatea accentuată – lipsa intervenţiilor silviculturale, prezenţa frecventă a lemnului mort, sol nealterat etc, respectiv un al doilea criteriu cu cinci indicatori’, a adăugat Cristiana Paşca Palmer.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor anunţa, săptămâna trecută pe pagina personală de Facebook, faptul că a semnat Ordinul prin care va fi întocmit Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasi-virgine.

Conform noului act normativ, constituirea şi actualizarea permanentă a catalogului se face de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, un astfel de document fiind de interes public, şi se publică pe pagina de internet a respectivei entităţi.

Pentru realizarea catalogului, în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, structurile teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură transmit acesteia evidenţa suprafeţelor de pădure încadrate în categoriile funcţionale 1.5j – păduri virgine şi 1.5o – păduri cvasivirgine, conform amenajamentelor silvice.

Studiul pentru includerea în catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România va fi elaborat de specialişti, care trebuie să îndeplinească una dintre următoarele condiţii: să aibă studii superioare în domeniul ştiinţelor naturii – silvicultură, ecologie, biologie, cu experienţă de minimum 5 ani în domeniu şi să fie atestaţi ca şef de proiect în amenajarea pădurilor sau persoană atestată în domeniul protecţiei mediului pentru evaluări de mediu; cercetător ştiinţific gradul III în domeniul ştiinţelor naturii – silvicultură, ecologie, biologie; să fie cadru didactic în universităţi cu specializări în domeniul silviculturii, ecologiei şi biologiei.

Rezultatele studiilor se depun anual, în original şi în format electronic, la structurile teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, în perioada 1 martie – 30 septembrie.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului, autoritatea publică centrală răspunzătoare de silvicultură desemnează reprezentanţii din cadrul structurilor teritoriale de specialitate responsabili cu aplicarea prevederilor prezentului ordin.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a publicat pe 24 mai, pe site-ul propriu, în dezbatere publică, proiectul de Ordin de Ministru privind constituirea Catalogului Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine din România.

Potrivit datelor Romsilva, în România se estimează că sunt în jur de 200.000 – 300.000 de hectare cu păduri virgine, suprafeţe care trebuie, însă, verificate prin prisma indicatorilor stabiliţi de către autoritate.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...