1EUR = 4.8736 RON | Bucureşti 8 º

Extern

UPDATE Catalonia și-a declarat independenţa. Rajoy, anunţă dizolvarea Parlamentului catalan şi convocarea de alegeri în regiune pe 21 decembrie

Membrii Parlamentului regional al Cataloniei au adoptat vineri o moţiune prin care înfiinţează Republica catalană. La scurt timp, senatorii spanioli au votat cererea Guvenului spaniol de a aplica prevederile articolului 155 al Constituţiei, care permite statului să preia controlul asupra unei comunităţi autonome ”dacă nu-şi respectă obligaţiile impuse de Constituţie sau alte legi”, iar la câteva ore şeful Guvernului spaniol Mariano Rajoy a anunţat destituirea preşedintelui catalan Carles Puigdemont şi a membrilor Executivului acestuia şi a convocat alegeri pe 21 decembrie în Catalonia, scrie News.ro.

27 oct, 2017 | Agerpres
(update 27 oct, 2017 22:47) Germania şi Marea Britanie spun că nu vor recunoaşte Catalonia
Germania şi Marea Britanie şi-au exprimat susţinerea faţă de ”unitatea” Spaniei şi au anunţat că nu vor recunoaşte declaraţia de independenţă a Parlamentului catalan, relatează The Associated Press.


Suveranitatea şi integritatea teritorială a Spaniei ”sunt şi rămân inviolabile”, iar declaraţia catalană de independenţă încalcă acest principiu, afirmă într-un mesaj postat pe Twitter un purtător de cuvânt al cancelarului în exerciţiu Angela Merkel, Steffen Seibert.


El îi îndeamnă pe toţi cei implicaţi să folosească ”toate oportunităţile existente de dialog şi dezescaladare”.
Guvernul german susţine poziţia premierului spaniol Mariano Rajoy cu privire la restaurarea ordinii constituţionale, a adăugat Seibert.


Marea Britanie ”nu (recunoaşte) şi nu va (recunoaşte)” declaraţia de independenţă a Parlamentului regional al Cataloniei, care ”se bazează pe un vot care a fost declarat ilegal de tribunalele spaniole”, a anunţat biroul de pe Downing Street al premierului Theresa May.


Însă Guvernul scoţian, condus de Partidul Naţional Scoţian (SNP), a criticat Spania, căre-i reproşează că refuză dialogul şi apreciază că impunerea tutelei de către Madrid ”nu poate fi soluţia”.


”Uniunea Europeană are o responsabilitate politică şi morală să susţină dialogul, pentru a identifica modul în care poate să fie soliţionată situaţia în mod paşnic şi democratic”, a apreciat ministrul scoţian de Externe Fiona Hyslop.
(update 27 oct, 2017 22:21) Curtea Constituţională, sesizată de parlamentari catalani care se opun declaraţiei de independenţă
Curtea Constituţională spaniolă se va pronunţa în zilele următoare asupra adoptării prin vot a unei declaraţii de independenţă de către Parlamentul regional catalan, a anunţat vineri seara cea mai înaltă instanţă spaniolă, relatează The Associated Press.


Curtea precizează într-un comunicat că a acceptat o plângere din partea unor parlamentari catalani care se opun deciziei separatiştilor de a se pronunţa prin vot asupra secesiunii de Spania.


Votul a fost boicotat de parlamentarii opoziţiei.


Guvernul Ctaloniei, Parlamentul regional şi procuratura catalană au termen trei zile să-i prezinte observaţii, precizează Curtea în acest comunicat.


Constituţia spaniolă din 1978 prevede că regatul este ”indisolubil”.


Curtea Constituţională a respins, până în prezent, orice încercare de secesiune catalană.
(update 27 oct, 2017 22:05) Premierul spaniol, Mariano Rajoy, anunţă dizolvarea Parlamentului catalan şi convocarea de alegeri în regiune pe 21 decembrie
Consiliul de Miniştri al Spaniei a aprobat vineri dizolvarea Parlamentului catalan şi convocarea de alegeri în regiunea Catalonia pentru data de 21 decembrie, a anunţat şeful executivului de la Madrid, Mariano Rajoy, transmite EFE.


Întreg guvernul catalan va fi de asemenea demis, a spus Rajoy, citat de dpa, anunţând măsurile adoptate împotriva conducerii regiunii secesioniste.
(update 27 oct, 2017 21:29) Catalanii îşi manifestă entuziasmul faţă de noua republică în piaţa din faţa sediului Guvernului regional
Catalani entuziaşti ocupau la refuz, vineri seara, o piaţă centrală din Barcelona, pregătiţi să sărbătorească înfiinţarea unei republici catalane, proclamate de aleşi regionali printr-un vot de independenţă faţă de Spania, relatează The Associated Press.


Manifestanţi s-au adunat în faţa sediului Guvernului catalan şi i-au aplaudat pe pe oficiali şi parlamentari care soseau şi intrau în clădire.


Ei au îndemnat ca steagul spaniol să fie dat jos de pe această clădire din secolul al XVI-lea.
(update 27 oct, 2017 18:40) Carles Puigdemont după declararea independenţei Cataloniei: În orele următoare trebuie să ne menţinem ţara în viaţă
Premierul catalan, Carles Puigdemont, a îndemnat vineri la calm populaţia şi instituţiile, după declaraţia de independenţă adoptată de parlamentul Cataloniei, relatează agenţiile EFE şi DPA, citate de Agerpres.


"În orele următoare trebuie să ne menţinem ţara în viaţă. Trebuie să o facem într-un mod paşnic, civilizat şi demn, aşa cum am făcut şi vom face mereu", a spus Puigdemont în prima sa declaraţie publică dată după ce parlamentul Cataloniei a adoptat rezoluţia.


Adresându-se pe scările din interiorul parlamentului catalan celor circa 700 de primari susţinători ai independenţei şi membrilor propriului guvern, Carles Puigdemont a lăudat parlamentarii care mai devreme au făcut "un pas îndelung aşteptat" şi pentru care mulţi catalani au luptat.


Şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a lansat şi el un apel la calm, dar a asigurat că va "restaura legalitatea" în Catalonia, după ce Senatul de la Madrid l-a autorizat să suspende autonomia acestei provincii, în virtutea articolului 155 din Constituţia Spaniei. El va conduce în cursul serii o reuniune a cabinetului său pentru a decide măsurile concrete ce se vor lua imediat în cadrul procesului de punere a Cataloniei sub tutelă, una dintre deciziile evocate fiind demiterea lui Puigdemont şi a guvernului acestuia.
(update 27 oct, 2017 18:28) Procuratura anunţă că îi va acuza de rebeliune pe cei care se fac vinovaţi de declararea independenţei
Procuratura Generală spaniolă îi va acuza de ”rebeliune” pe cei care se fac vinovaţi de declararea independenţei Cataloniei, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al instituţiei, relatează The Associated Press.
Procuratura încearcă să stabilească dacă aceste acuzaţii se vor limita doar la Cabinetul catalan, în frunte cu preşedintele Carles Puigdemont şi vicepreşedintele Oriol Junqueras, sau dacă îi va viza şi pe membrii conducerii Parlamentului catalan şi deputaţi, a precizat purtătorul de cuvânt.


El mai anunţat, sub protecţia anonimatului, conform reglementărilor interne, că acuzaţii în acest sens ar putea să fie formulate luni.


În virtutea dreptului penal spaniol, rebeliunea se pedepseşte cu până la 25 de ani de închisoare. Pedepsele sunt mai scurte în cazul în care actul de rebeliune respetiv nu conduce la violenţe.


(update 27 oct, 2017 17:44) Senatul spaniol aprobă plasarea sub tutelă a Cataloniei
Senatorii spanioli au aprobat fără vreo surpriză - cu 214 la 47 voturi şi o abţinere - cererea Guvenului spaniol de a aplica prevederile articolului 155 al Constituţiei, care permite statului să preia controlul asupra unei comunităţi autonome ”dacă nu-şi respectă obligaţiile impuse de Constituţie sau alte legi”, scrie News.ro


Majoritatea senatorilor i-au acordat astfel premierului spaniol Mariano Rajoy puterea să aplice măsuri fără precedent, inclusiv destituirea preşedintelui separatist al Cataloniei Carles Puigdemont şi cabinetului acestuia.


Senatul spaniol îl autorizează totodată pe Rajoy să plaseze sub tutelă Parlamentul catalan.


O şedinţă a Consiliului de Miniştri urmează să aibă loc vineri seara.


Acest vot a avut loc imediat după ce Parlamentul catalan a declarat independenţa regiunii şi înfiinţarea unui nou ”stat independent sub forma unei republici, în urma unui vot boicotat de către deputaţii opoziţiei.


În rezoluţie, Executivul catalan este îndemnat să negocieze recunoaşterea acestui stat în străinătate, în pofida faptului că nicio ţară nu şi-a exprimat susţinerea faţă de separatişti.


Guvernul spaniol urmează să decidă cum şi când va aplica aceste măsuri.


Madridul a subliniat că este vorba despre nişte măsuri temporare vizând să restaureze legalitatea în această regiune din nord-estul Spaniei, un motor economic al regatului.


(update 27 oct, 2017 17:28) Tusk: Pentru UE, nimic nu se shimbă; Spania rămâne singurul nostru interlocutor
Preşedintele Consiliul European, Donald Tusk, precizează, după ce Parlamentul regional al Cataloniei a adoptat o moţiune prin care înfiinţează Republica catalană, că pentru Uniunea Europeană nu se schimbă nimic, iar Spania rămâne singurul interlocutor în UE.


”Pentru Uniunea Europeană nimic nu se schimbă. Spania rămâne singurul nostru interlocutor şi sper că Guvernul spaniol va favoriza forţa argumentelor, nu argumentul forţei”, a scris Donald Tusk pe pagina sa de Facebook.
(update 27 oct, 2017 17:15) Comisia Europeană nu comentează rezultatul votului
Comisia Europeană a afirmat că nu are niciun nou comentariu de făcut cu privire la Catalonia, după ce parlamentul regional catalan a declarat vineri independenţa de Spania, transmite Reuters, preluată de Agerpres.


'Nu avem nimic de adăugat la ceea ce am spus în conferinţa noastră de presă cotidiană', a spus Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a executivului comunitar.
În conferinţa de presă zilnică, ea a făcut trimitere la comentarii anterioare ale preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care declarase în mai multe rânduri că dezbaterea privitoare la independenţa Cataloniei este o problemă internă a Spaniei.
(update 27 oct, 2017 17:10) Mii de catalani îşi exprimă bucuria în faţa sediului Parlamentului regional
Mii de persoane care s-au adunat în faţa sediului Parlamentului catalan, în semn de suţinere faţă de independenţă, au izbuncit în urale şi au dansat după ce Legislativul a adoptat rezoliţia prin care spune că vrea să înfiinţeze o Republică independentă catalană, relatează The Associated Press, potrivit News.ro.


Mulţimea a urmărit votul şi numărarea voturilor live, pe ecrane uriaşe.


Preşedintele separatist al regiunii Carles Puigdemont şi vicepreşedintele Oriol Junqueras s-au felicitat, îmbrăţişat şi au dat mâna după vot, în care 70 dintre cei 135 de parlamentari s-au exprimat în favoarea independenţei, zece au votat împotrivă, iar doi au dat voturi în alb.

UPDATE 11.00: Vicepremierul Spaniei va conduce regiunea catalană

Soraya Saenz de Santamaria, vicepremierul Spaniei, va prelua şefia Guvernului regional al Cataloniei, a anunţat, sâmbătă, Guvernul de la Madrid, în contextul în care Executivul spaniol pune în aplicare suspendarea regiunii catalane, informează BBC News Online.

UPDATE 10.30: În unele oraşe din regiune a fost dat jos steagul Spaniei

Steagul Spaniei a fost dat jos în mai multe oraşe din Catalonia, după ce parlamentul regiunii a votat vineri în favoarea independenţei faţă de Madrid, transmite agenţia dpa.

Steaguri spaniole au fost îndepărtate de pe primăriile din Sabadell, al cincilea mare oraş din Catalonia, şi Girona, localitate al cărei primar a fost actualul lider catalan, Carles Puigdemont.

Acţiuni similare au avut loc în alte municipalităţi, precum Figueres, Vic şi Tortosa, dar nu şi în capitala regiunii, Barcelona, al cărei primar, Ada Colau, este împotriva secesiunii unilaterale.

Într-un mesaj pe Facebook, Colau a criticat atât declaraţia de independenţă, cât şi decizia guvernului spaniol de a răspunde la aceasta prin suspendarea autonomiei catalane.

"Suntem o majoritate, în Catalonia şi în Spania, care dorim o oprire a confruntării, o impulsionare a dialogului, bunului simţ şi adoptarea unei soluţii agreate", a scris aceasta.

UPDATE 10.30: MAE: România îşi reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Spaniei

România îşi reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Spaniei şi respinge cu fermitate şi irevocabil "declaraţia unilaterală de independenţă" a Cataloniei, conform unui comunicat remis sâmbătă AGERPRES de Ministerul Afacerilor Externe. 

"Spania este un aliat important şi partener strategic al ţării noastre, relaţie reflectată atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul UE şi la nivel internaţional. Subliniem că legitimitatea oricărui proces sau a oricărei acţiuni care ţine de ordinea internă a unui stat rezidă în deplina sa conformitate cu legea fundamentală, cu ordinea de drept din statul respectiv. Reiterăm poziţia consecventă a României în favoarea respectării dreptului internaţional, care nu permite modificări teritoriale survenite fără acordul statului implicat", precizează comunicatul citat. 

Potrivit acestuia, "situaţia generată în Catalonia ţine de ordinea internă din Spania". 

"Situaţia generată în Catalonia ţine de ordinea internă din Spania şi ne exprimăm speranţa că va reveni în cel mai scurt timp în parametrii ordinii constituţionale din acest stat", menţionează sursa citată. 

Membrii Parlamentului regional al Cataloniei au adoptat vineri - cu 70 de voturi la zece şi două abţineri - o moţiune prin care înfiinţează Republica catalană, relatează The Associated Press. Opoziţia a părăsit hemiciclul, în semn de protest, înainte de vot. Parlamentari catalani separatişti au înscris pe ordinea de zi a Parlamentului regional o moţiune în vederea proclamării independenţei şi înfiinţării Republicii Catalonia.

Spania se opune eforturilor în vederea independenţei, iar Guvernul regional de la Madrid pregăteşte măsuri prin care să preia controlul asupra acesteo regiuni din nord-estul ţării, potrivit News.ro.

Nicio ţară nu şi-a exprimat susţinerea faţă de efortul secesionist.

Rezoluţia îndeamnă la lansarea unui proces de independenţă care include redactarea unor noi legi şi deschiderea unor negocieri ”pe picior de egalitate” cu autorităţile spaniole în vederea stabilirii unei cooperări.

Cu puţin timp înainte, parlamentul Cataloniei a adoptat o moţiune privind începere unui 'proces constitutiv' pentru separarea de Spania. În semn de protest, parlamentarii din Partidul Socialist, Partidul Popular şi Ciudadanos au părăsit sala de şedinţe înaintea votului, lăsând să se pronunţe doar parlamentarii din formaţiunile Junts pel Si (Uniţi pentru Da), CUP - partidul de extremă stânga aliat al lui liderului catalan Carles Puigdemont - şi Catalunya Si Que Es Pot (asociat cu Podemos).

Moţiunea, care fusese înaintată de deputaţi ai formaţiunilor Junts pel Si şi CUP, prevede 'constituirea unei republici catalane ca stat independent, suveran, democratic şi social'.

Carles Puigdemont, a anunţat joi seară că nu va convoca alegeri anticipate, sugerate de Madrid pentru dezamorsarea crizei, şi că lasă parlamentul regional al Cataloniei să ia o decizie cu privire la declararea independenţei acestei provincii spaniole, în virtutea referendumului din 1 octombrie, considerat ilegal de guvernul spaniol. Acesta din urmă i-a cerut de două ori ultimativ premierului catalan să renunţe explicit la autoproclamarea independenţei, în caz contrar va fi activat articolul 155 din Constituţia Spaniei, respectiv suspendarea autonomiei Cataloniei.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO