Catalonia: Opoziţia regională cere alegeri anticipate, după abandonarea referendumului

O parte a opoziţiei faţă de executivul regional catalan condus de Artur Mas a cerut miercuri organizarea de alegeri anticipate, după ce referendumul cu privire la independenţa regiunii prevăzut pentru 9 noiembrie a fost înlocuit cu o consultare pur simbolică, relatează AFP.
Economica.net - mie, 15 oct. 2014, 15:36
Catalonia: Opoziţia regională cere alegeri anticipate, după abandonarea referendumului

‘Revizuiţi-vă poziţia, reconstituiţi unitatea şi, dacă nu reuşiţi, convocaţi ulterior alegeri anticipate!’, a cerut miercuri în parlamentul regional de la Barcelona politicianul Joan Herrera, liderul ecologiştilor de stânga din ICV, unul din partidele favorabile unui referendum.

Şeful executivului regional catalan Artur Mas a anunţat marţi că la 9 noiembrie va fi organizată o consultare simbolică privind independenţa regiunii, după ce justiţia a interzis desfăşurarea unui referendum ca atare. Referendumul a fost suspendat la 29 septembrie de Tribunalul Constituţional, la sesizarea guvernului spaniol condus de Mariano Rajoy.

Varianta consultării simbolice nu este însă pe placul aliaţilor catalani de stânga ai lui Artur Mas, favorabili unui referendum. Or, cum de la sfârşitul lui 2012 nu dispune de majoritate în legislativul regional, Artur Mas depinde, pentru a putea guverna, de sprijinul independentiştilor şi al republicanilor de stânga din Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Aceştia au cerut în schimbul sprijinului lor organizarea unui referendum înainte de 2015.

Abandonarea proiectului cu privire la referendumul asupra independenţei l-a determinat miercuri pe liderul ERC, Oriol Junqueras, să ceară organizarea unui scrutin. ‘Soluţia o reprezintă alegerile (…). Este nevoie de această soluţie cât mai curând posibil’, a punctat Junqueras, adăugând că, dacă după votul solicitat va ‘exista o majoritate parlamentară (suficientă) pentru a declara independenţa, trebuie să o declarăm’.

La rândul său, partidul catalan Ciudadanos, care se poziţionează împotriva independenţei acestei puternice regiuni din nord-estul Spaniei, s-a pronunţat pentru noi alegeri. ‘Când partenerul vă abandonează şi rămâneţi singur şi în minoritate, trebuie să convocaţi alegeri’, a declarat liderul acestei formaţiuni, Albert Rivera.

Însuşi Artur Mas a evocat marţi posibilitatea organizării de alegeri regionale, declarându-se favorabil constituirii unei liste unice de către formaţiunile care susţin un referendum, dar nu a menţionat o dată în acest sens.

Te-ar mai putea interesa și
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis cel puţin trei persoane la Odesa, în sud-vestul Ucrainei, au informat autorităţile locale miercuri dimineaţa, informează AFP....
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru plățile directe
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru ...
Prin plățile efectuate în perioada 22 - 30 aprilie 2024, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a decontat cheltuielile ...
Timp de aşteptare de 60 de minute la ieşirea din ţară prin PTF Giurgiu
Timp de aşteptare de 60 de minute la ieşirea din ţară prin PTF Giurgiu
Atât camioanele, cât şi autoturismele care au ales să iasă din ţară prin PTF Giurgiu, de 1 Mai, au de aşteptat 60 ...
Ponderea muncitorilor care muncesc peste 49 de ore pre săptămână este mai mică în România decât în UE
Ponderea muncitorilor care muncesc peste 49 de ore pre săptămână este mai mică în România decât în UE
În anul 2023, 7,1% din persoanele angajate din Uniunea Europeană au lucrat cel puţin 49 de ore pe săptămână la principalul ...