Catalonia va convoca în această săptămână referendumul privind independenţa

Guvernul naţionalist catalan a anunţat marţi că va convoca ''în această săptămână'' referendumul privind independenţa regiunii Catalonia (nord-estul Spaniei) pentru data de 9 noiembrie, în pofida opoziţiei Madridului, dar că nu va convoca alegeri anticipate, relatează AFP.
Economica.net - mar, 23 sept. 2014, 18:08
Catalonia va convoca în această săptămână referendumul privind independenţa

În încercarea de a evita opoziţia din partea guvernului central spaniol faţă de un referendum, parlamentul catalan a aprobat vinerea trecută o lege ce serveşte drept cadru legal pentru organizarea unei ”consultări populare”, care nu are caracter obligatoriu, privind independenţa regiunii.

Preşedintele catalan Artur Mas urmează apoi să semneze un decret de convocare a consultării populare, pe care Madridul intenţionează s-o conteste imediat la Tribunalul Constituţional.

”Va fi în această săptămână, în următoarele zile”, a afirmat purtătorul de cuvânt al guvernului catalan, Francesc Homs, într-o conferinţă de presă la Barcelona, făcând apel la şeful guvernului central spaniol, Mariano Rajoy, ”să respecte dorinţa democratică a poporului Cataloniei”.

Artur Mas, aliat al stângii separatiste din partidul ERC (Esquerra Republicana de Catalunya), s-a angajat să organizeze, într-un cadru legal, consultarea populară în condiţiile unei opinii publice din ce în ce mai atrasă de ideea separatismului.

Mas sugerase din nou săptămâna trecută că ar putea organiza alegeri anticipate în cazul în care consultarea va fi blocată de către Madrid. Această posibilitate a fost exclusă marţi de către Francesc Homs, care a dat asigurări că nu vor avea loc niciun fel de alegeri anticipate ”nici pe 9 noiembrie, nici după” data respectivă.

”Singurul scenariu la care noi lucrăm este cel al unei consultări, şi nu cel al alegerilor anticipate”, a afirmat Homs.

Te-ar mai putea interesa și
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat vineri ministrul energiei ucrainean, Gherman Galuşcenko, în timp ce......
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, iar criza alimentară s-a agravat – raport ONU
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, ...
Peste 1500 de oameni au fost ucişi în escaladarea violenţelor dintre bandele din Haiti de la începutul acestui an, arată ...
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Personalul de la sol al Lufthansa va beneficia de o creştere a salariilor de până la 18%, după ce s-a ajuns la un acord ...