Catastrofă aeriană în Egipt: Prim-ministrul rus admite posibilitatea unui act terorist

Prim-ministrul rus Dmitri Medvedev a admis luni posibilitatea ca un act terorist să fi provocat distrugerea avionului de linie rus deasupra peninsulei Sinai, în Egipt, relatează AFP.
Economica.net - lun, 09 nov. 2015, 19:45
Catastrofă aeriană în Egipt: Prim-ministrul rus admite posibilitatea unui act terorist

‘Bineînţeles, probabilitatea unui act terorist rămâne’, a declarat Medvedev în cadrul unui interviu acordat ziarului Rossiiskaia Gazeta, din care care au fost făcute publice extrase în cursul serii.

Mai multe ţări au evocat pista unei bombe la bordul avionului Airbus al companiei ruse Metrojet care decolase spre Sankt-Petersburg din Sharm el-Sheikh.

Ramura egipteană a grupării jihadiste Statul Islamic (SI) a revendicat responsabilitatea pentru prăbuşirea avionului rus de linie de la 31 octombrie, în care au murit 224 de persoane.

Dimitri Medvedev a mai vorbit şi despre stadiul evacuării cetăţenilor ruşi, aflaţi în Egipt în număr de 80.000.

‘Cred că îi vom putea repatria pe cei mai mulţi dintre compatrioţii noştri în termen de două săptămâni’, a declarat el.

Tot luni, ministrul israelian al apărării, Moshe Yaalon, a declarat, că prăbuşirea avionului a fost, cel mai probabil, provocată de un atentat. ‘Există o mare probabilitate ca aceasta să fi fost un atentat’, a afirmat ministrul israelian în timpul unei întâlniri cu jurnalişti, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării israelian.

‘Din ceea ce ştim şi ce auzim, aş fi surprins să nu fie vorba de un atentat’, ar fi declarat Yaalon, potrivit sursei citate.

Preşedintele rus Vladimir Putin a dispus, vineri, suspendarea tuturor zborurilor spre Egipt.

De vineri, în jur de 25.000 de ruşi au fost repatriaţi cu zboruri speciale de la Sharm el-Sheikh, celebră staţiune balneară din peninsula Sinai, de la Hurghada şi de la Cairo, a anunţat la rândul său viceprim-ministrul Arkadi Dvorkovici.

Prăbuşirea avionului Airbus al companiei ruse ‘Kogalâmavia’ (Metrojet), ce efectua cursa pe ruta Sankt-Petersburg (Rusia) – Sharm el-Sheikh (Egipt), a provocat moartea tuturor celor 224 de persoane aflate la bord, aproape toţi cetăţeni ruşi.

Mai multe ţări au evocat pista unei bombe plasate la bordul avionului, însă ancheta egipteană în curs nu a dovedit încă sută la sută acest lucru, chiar dacă anchetatorii care investighează accidentul avionului s-au declarat, duminică, ‘siguri în proporţie de 90%’ că un zgomot înregistrat de una din cutiile negre ale aparatului de zbor corespunde exploziei unei bombe.

Ramura egipteană a organizaţiei jihadiste Statul Islamic (SI) a revendicat responsabilitatea pentru această catastrofă.

Te-ar mai putea interesa și
CCR: Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului grav bolnav şi după vârsta de 16 ani
CCR: Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului grav bolnav şi după vârsta de 16 ani
Curtea Constituţională a României a admis, marţi, o sesizare a Avocatului Poporului şi a decis că, în cazul copilului cu afecţiuni grave, asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie......
Trenuri inter-regionale noi în România: ARF a primit oferte de la Alstom și asocierea CRRC  – Astra Vagoane Călători
Trenuri inter-regionale noi în România: ARF a primit oferte de la Alstom și asocierea CRRC – Astra Vagoane Călători
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a primit două oferte la licitația pentru 20 de trenuri inter-regionale, cu ...
Renault Express, înlocuitorul Daciei Dokker, poate fi comandat în România
Renault Express, înlocuitorul Daciei Dokker, poate fi comandat în România
Renault a anunțat astăzi deschiderea cataloagelor de comenzi pentru modelul Express, utilitară de dimensiuni mici cu un ...
Recensământul populației și locuințelor se amână în 2022 din cauza pandemiei; noile termene anunţate de guvern
Recensământul populației și locuințelor se amână în 2022 din cauza pandemiei; noile termene anunţate de guvern
Guvernul a lansat în dezbatere publică un proiect de oug care stabileşte calendarul actualizat de pregătire şi realizare ...