Accident aviatic în Ucraina: Un batalion de sisteme sol-aer ucrainean ar fi dislocat în apropiere de Doneţk

Un batalion de sisteme sol-aer Buk al armatei ucrainene se află de miercuri în regiunea Doneţk (estul Ucrainei), unde o aeronavă de pasageri Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit, într-o catastrofă aeriană soldată cu 295 de morţi, a declarat vineri o sursă bine informată de la Moscova, citată de Ria Novosti.
Economica.net - vin, 18 iul. 2014, 07:26
Accident aviatic în Ucraina: Un batalion de sisteme sol-aer ucrainean ar fi dislocat în apropiere de Doneţk

‘Un batalion de sisteme Buk al forţelor armatei ucrainene a sosit miercuri în regiunea Doneţk. O altă divizie cu astfel de echipamente se pregăteşte să părăsească Harkov’, a indicat interlocutorul agenţiei ruse de presă.

Potrivit acestuia, numai sistemele sol-aer Buk sau S-300 sunt capabile să doboare un avion la o altitudine de 10.000 de metri.

Într-un comunicat difuzat anterior de serviciul de presă, Ministerul rus al Apărării susţine că în zona Doneţkului sunt desfăşurate batalioane ucrainene cu 27 de lansatoare ale sistemului ‘BukM1’, capabile să lovească ţinte la orice altitudine.

La periferia nord-estică a Doneţkului, unde s-a produs catastrofa aeriană, sunt desfăşurate batalioane ale Regimentului de rachete 156 al armatei ucrainene, care au în dotare sisteme de rachete sol-aer ‘Buk-M1’ , subliniază ministerul.

Aceste complexe sunt în măsură, după datele lor tactice şi tehnice, să detecteze ţinte aeriene de până la 160 de km şi să lovească la orice altitudine pe o distanţă de peste 30 de km.

Primul care a invocat acest sistem de rachete sol-aer a fost consilierul ministrului ucrainean de interne Anton Gheraşcenko, care a estimat joi că aeronava malaeziană ar fi fost doborâtă cu un sistem de rachete sol-aer Buk.Administraţia preşedintelui Petro Poroşenko a reiterat această ipoteză, dar rebelii proruşi susţin că nu dispun de astfel de arme sofisticate.

Aeronava malaeziană Boeing 777, care zbura de la Amsterdam (Olanda) la Kuala Lumpur (Malaezia) cu 280 de pasageri şi 15 membri ai echipajului la bord, s-a prăbuşit joi în regiunea ucraineană Doneţk, teatrul unui conflict armat între armata Kievului şi insurgenţi proruşi înarmaţi.

Kievul acuză rebelii proruşi de doborârea avionului cu sisteme de rachete sofisticate pe care le-ar fi primit din partea Rusiei, în timp ce insurgenţii dau vina pe autorităţile ucrainene pentru tragedie, susţinând că nu dispun de astfel de dispozitive.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...