1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 7 º

Companii

Câţi bani a pierdut bugetul de stat prin amânarea ofertei Transgaz

Amânarea ofertei publice de vânzare a 15% din acţiunile Transgaz deţinute de stat a creat „un disconfort destul de mare “administratorilor marilor fonduri de investiţii români şi străini. Investitorii se pregătiseră să plătească echivalentul a mai mult de 1,7 miliarde de lei, potrivit estimărilor obţinute de ECONOMICA.NET. Apoi au fost nevoiţi să găsească altă utilitate banilor.

21 noi, 2012 | | ECONOMICA.net

„Din câte ştiu oferta ar fi putut fi suprasubscrisă de două până la cinci ori, conform unei plaje a preţului de ofertă între 170 şi 200 de lei / acţiune“, potrivit administratorului unui mare fond de investiţii român.

Acţiunile Transgaz (simbol bursier TGN) s-au tranzacţionat în ultimele luni la cel mult 205 lei / titlu.

Guvernul trebuia să vândă, încă din vară, 15% din acţiunile Transgaz , potrivit acordului cu FMI, ca parte a unui program de creştere a transparenţei şi a standardelor de guvernanţă corporatistă a companiilor de stat.

Încasările statului din vânzarea a 15% din acţiunile Transgaz (TGN) ar fi fost de peste 300 de milioane de lei, la preţul de 170 lei / acţiune şi de peste 353 de milioane de lei, la preţul de 200 de lei / acţiune.

Un grad de suprasubscriere de 5 (ori), presupune blocarea a peste 1,7 miliarde de lei. Preţul de ofertă urma să fie ales astfel încât gradul de suprasubscriere să fie de peste 150%.

„Amânarea ofertei ne-a creat un disconfort destul de mare, pentru că a trebuit să găsim alternative de plasament ca să nu pierdem bani“, a declarat pentru ECONOMICA.NET sursa citată.

Cu toate că prospectul se află deja la avizare la Comisia Natională a Valorilor Mobiliare, Guvernul şi Preşedinţia au decis amânarea derulării ofertei, sub pretextul că mai târziu s-ar putea obţine mai mulţi bani.

„La Transgaz avem procedurile finalizate, dar ideea principală este de a şti dacă vindem la un preţ mai slab sau mai bine nu vindem“, a spus recent premierul Victor Ponta.

„Înseamnă că Guvernul ştie sigur că piaţa va creşte“, a replicat sursa citată.

Printre companiile de stat care ar trebui listate, ca parte a programului de creştere a standardelor de guvernanţă corporatistă, se numără şi Romgaz, companie care a fost silită să doneze 400 de milioane de lei la bugetul de stat, acum doi ani.

Oferta este intermediată de consorţiul format din firmele de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment, Wood & Company Financial Services şi BT Securities.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO